Τέσσερα χρόνια «Συν – εξέλιξη»

Από δράσεις της «ΣΥΝ-εξέλιξης» πριν την εφαρμογή των μέτρων της πανδημίας
 • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Σκούρτσου κάνει έναν απολογισμό δράσεων που άλλαξαν τα δεδομένα στην τοπική κοινωνία

Μια ανασκόπηση της πολύπλευρης δράσης της «ΣΥΝ – εξέλιξης» για τα παιδιά και ενήλικες με αυτισμό από το Μάιο του 2017 – όταν ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα – μέχρι σήμερα, κάνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Σκούρτσου, σε ένα ειδικό αφιέρωμα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, καθώς ο Απρίλιος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Ευαισθητοποίησης και Αποδοχής του Αυτισμού. Τα «Νέα της Λέσβου» συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια θα φιλοξενήσουν στη διάρκεια του Απριλίου άρθρα και ρεπορτάζ για θέματα που αφορούν  τον αυτισμό. 

«Οι δράσεις της ΣΥΝ-εξέλιξης γίνονται η πιο δυνατή φωνή  για ένα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον των παιδιών μας με κατανόηση, σεβασμό κι αποδοχή.
Τα παιδιά με αυτισμό έχουν πολλές δεξιότητες και πολλά ταλέντα. Είναι φορείς μιας άδολης αγάπης», μας λέει η Πρόεδρος της «ΣΥΝ – εξέλιξης» Αναστασία Σκούρτσου

Το έργο  της ΣΥΝ-εξέλιξης είναι  εστιασμένο σε τρεις τομείς: α) υποστήριξη των γονιών β) ανάδειξη δεξιοτήτων των παιδιών γ) ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

 

1ος τομέας: Η υποστήριξη των γονιών

 1. Τον Φεβρουάριο του 2018 οργανώθηκε ένα βιωματικό σεμινάριο απ’ την κ. Αναστασία  Ζήση (Καθηγήτρια Κοινοτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) για τις μητέρες παιδιών με αυτισμό με θέμα την επεξεργασία του βιώματος της μητρότητας. 
 2. Τον Νοέμβριο του 2018 έγινε ενημέρωση των γονιών στο γραφείο του συλλόγου από τον πρώην Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κ. Κώστα Καραβοκύρη για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο φάσμα του αυτισμού. Παράλληλα δόθηκε στο σύλλογό μας από τον ίδιο σχετικό υποστηρικτικό υλικό.
 3. Τον Δεκέμβριο του 2018 η διατροφολόγος κ. Ευστρατία Κουνιαρέλλη έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές για τις διατροφικές συνήθειες και τις ανάγκες των παιδιών, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
 4. Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019, στο πλαίσιο του σεμιναρίου cygnet, δύο πιστοποιημένες από την ΕΨΥΜΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών) θεραπεύτριες, η κ. Αδριανή Χατζηεμμανουήλ και η κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, παρουσίασαν με πολλή μαεστρία το υλικό του συγκεκριμένου προγράμματος, υποστηρίζοντας παράλληλα την ομάδα γονιών με κατανόηση και σεβασμό. 
 5. Στις 16 Γενάρη 2019  γονείς του Συλλόγου  Αυτισμού Χίου με τον Πρόεδρό του κ. Γιώργο Πατεριμό, καθώς και του ΕΕΕΕΚ Χίου επισκέφτηκαν τη Συν-εξέλιξη στο γραφείο της και αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες για τη διοργάνωση κοινών δράσεων. 
 6. Από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ομάδα γονιών μοιράστηκε εμπειρίες και βιώματα με την παιδοψυχίατρο κ. Ελένη Μήλτσιου και την ψυχολόγο κ. Γεωργία Σχοιναράκη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Μυτιλήνης. 
 7. Στις 2 Μαΐου 2019 γονείς της ΣΥΝ-εξέλιξης συμμετείχαν σε πρόγραμμα μουσικοκινητικής μαζί με την ομάδα του κ. Βασίλη Αναγνώστου (Αεί Παίδες). 
 8. Στις 23 Μαΐου 2019 οι γονείς της ΣΥΝ-εξέλιξης συναντήθηκαν με το προσωπικό του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Μυτιλήνης για μια ανατροφοδότηση της σχέσης τους».

 

2ος τομέας: Η ανάδειξη δεξιοτήτων των παιδιών

 1. Στις 13 Απριλίου 2018 στις Αλυκές της Καλλονής με την καθοδήγηση της κ. Ελένης Γαληνού έγινε παρατήρηση πουλιών και μετά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Καλλονή με παρουσιαστή τον κ. Σπύρο Ψύχα, εκπρόσωπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, έγινε προβολή για τον μαγικό κόσμο των πουλιών. Στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν χελιδονοφωλιές με πηλό.
 2. Στις 14 Μαΐου 2018 ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, στο Μουσείο Ελαιουργίας του Ομίλου στην Αγ. Παρασκευή τα παιδιά μας έχοντας ως πρότυπο έναν πίνακα του Κλιμτ, δημιούργησαν ένα δικό τους κολάζ, κολλώντας πολύχρωμα χαρτάκια και βάφοντας με ξυλομπογιές και λαδοπαστέλ. 
 3. Στις 20 Μαΐου 2018 στο πάρκο Καραπαναγιώτη το Ινστιτούτο Παιδαγωγικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης (Ι.Παι.Ψ.Υ) και η υπεύθυνή του κ. Βαλεντίνα Βεκρή σε συνεργασία με την γυμνάστρια κ. Μαρία Καραμολέγκου και την Κοινωνική Λειτουργό  κ. Αγγελική Σταματέλου υλοποίησε τη δράση «Φύση και Αυτισμός». Εντυπωσιακή η συμμετοχή των παιδιών μας και δυνατή η αλληλεπίδραση όλης της ομάδας. 
 4. Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του συλλόγου φίλων αλόγου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» κ. Γρηγοράκη ξεναγηθήκαμε στις ιππικές εγκαταστάσεις του, στην περιοχή του Αφάλωνα, όπου παιδιά έκαναν ιππασία με την βοήθεια ειδικών.
 5. Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 με την καθοδήγηση της κεραμίστριας κ. Στέλλας Λιόλιου, δημιουργήθηκαν χριστουγεννιάτικες κατασκευές με πηλό στο γραφείο του συλλόγου. 
 6. Στις 23 Δεκεμβρίου 2018 έγινε η χριστουγεννιάτικη γιορτή στο γραφείο του συλλόγου με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και των γονιών τους.
 7. Στις 8  Ιανουαρίου 2019 κάποια παιδιά επισκέφτηκαν την κ. Μυρσίνη Τουρβαλή στο κτηνιατρείο της, προκειμένου να εξοικειωθούν με τους φίλους-σκύλους της, που θα συναντούσαν σε επόμενη δράση στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγ. Παρασκευή.
 8. Από τις 26 Ιανουαρίου 2019 μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, κάθε Πέμπτη, στο Πολύτροπον με την καθοδήγηση της κ. Φερενίκης Τσαμπαρλή, της Εριφύλλης, της Μαρίας και της Όλγας τα παιδιά μας δημιούργησαν κατασκευές με χαρτοπολτό.
 9. Στις 2 Φεβρουαρίου 2019 έγινε εκδρομή στο ελαιόκτημα του κ. Γιώργου Καριοφύλλη (Αρώνια) στην Θερμή.
 10. Στις 7 Απριλίου 2019 η ΣΥΝ-εξέλιξη οργάνωσε δράση με στόχο τον καθαρισμό της Χαραμίδας.
 11. Στις 14 Μαΐου 2019 ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Ελαιουργίας του Ομίλου στην Αγ. Παρασκευή έγινε η δράση «Συντροφιά με τα ζώα». Η κτηνίατρος κ. Μυρσίνη Τουρβαλή φρόντισε για την επιλογή των κατάλληλων σκύλων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ζεστό και φιλικό κλίμα για τα παιδιά μας. 
 12. Από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, κάθε Σάββατο, τα παιδιά της ΣΥΝ-εξέλιξης συμμετείχαν σε πρόγραμμα μουσικοκινητικής στο Ωδείο Μυτιλήνης, που υποστηρίχτηκε από τον Διευθυντή του κ. Γιώργο Παζαΐτη, την κ. Δέσποινα Θεοδωρίδη και τον κ. Joaquin Ο΄ Ryan. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Αστερίας (Starfish Foundation).

 

3ος τομέας:  Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

 1. Την 1η Απριλίου 2018 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού έγινε η πρώτη ποδηλατάδα, στην οποία συμμετείχε πολύς κόσμος. Το επόμενο βράδυ φωταγωγήθηκε στα μπλε το  Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης με εντολή του αντιδημάρχου  Πολιτισμού κ. Αστυρακάκη
 2. Στις 5 Μαΐου 2018 συνδιοργανώθηκε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και τον Διευθυντή της κ. Μιχάλη Καπιωτά ημερίδα στην αίθουσα του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης με θέμα «Ζώντας με τον αυτισμό». Ομιλητές ήταν ο παιδοψυχίατρος κ. Γεώργιος Φρέρης, ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Διονύσιος Παπαδημητρίου, η ψυχολόγος του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Μυτιλήνης κ. Γεωργία Σχοιναράκη, ο ιατρός καρδιολόγος κ. Παναγιώτης Γρηγοράκης, η πρόεδρος της ΣΥΝ-εξέλιξης κ. Αναστασία Σκούρτσου  και οι φιλόλογοι  Ειδικής Αγωγής κ. Άννα Γκέντζη και κ. Χριστίνα Μούρα.
 3. Στις 6 Ιουνίου 2018 στο Tedx Lesvos συμμετείχε η πρόεδρος της ΣΥΝ-εξέλιξης κ. Αναστασία Σκούρτσου με θέμα: Ο Αυτισμός είναι μέσα μας ή ανάμεσά μας;
 4. Στις 30 Μαρτίου 2019 η πρόεδρος της ΣΥΝ-εξέλιξης κ. Αναστασία Σκούρτσου μίλησε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Λογοθεραπείας «Επί Λέξη» της Χρυσάνθης Μεϊμάρη με θέμα: «Διαχείριση παιδιών με Αυτισμό και ΔΕΠΥ». Οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν: ο κ. Φρέρης Γεώργιος, Παιδοψυχίατρος, η κ. Μεϊμάρη Χρυσάνθη, Λογοθεραπεύτρια, η κ. Βερβέρη Μαρία, Παιδοψυχολόγος και η κ. Σαχτούρη Ζαφειρώ, Εργοθεραπεύτρια.
 5. Στις 31 Μαρτίου 2019  έγινε με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη ποδηλατάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.
 6. Στις 17 Απριλίου 2019 γονείς της ΣΥΝ-εξέλιξης συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Αναστασίας Ζήση και του κ. Μάνου Σαββάκη: «Αναπηρία και Κοινωνία». 
 7. Στις 24 Νοεμβρίου 2019 στο θεατράκι του Δήμου Μυτιλήνης, στη Χρυσομαλλούσα, πραγματοποιήθηκε η αφήγηση του παραμυθιού «Ο Αυτός», από την βρεφονηπιαγωγό κ. Τέτα Ράλλη, η ανάλυσή του από την ψυχολόγο κ. Βαλεντίνα  Βεκρή. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κοινού με απορίες για τις δυσκολίες του αυτισμού. Η αφήγηση πλαισιώθηκε μουσικά από τον μουσικοπαιδαγωγό  κ. Βασίλη Αναγνώστου. 
 8. Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 οι κατασκευές των παιδιών από χαρτοπολτό εκτέθηκαν στο χριστουγεννιάτικο bazaar του Κέντρου Δημιουργικής Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών Syllabus
 9. Στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 ο σύλλογός μας έστησε bazaar στον χώρο του Αστερία (Open Space) με τις κατασκευές από χαρτοπολτό των παιδιών.

Το 2020 και το 2021 μέχρι σήμερα, οι δράσεις είναι περιορισμένες, λόγω των περιορισμών που θέτει η πανδημία».

Το 2020

 1. Συμμετοχή των παιδιών (από το σπίτι) στον διαγωνισμό πρωτότυπης κατασκευής, που διοργάνωσε το ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ στις μέρες της καραντίνας.
 2. Σε συνεργασία με την Φάρμα Καριοφύλλη (bio aronia Lesvos) οργανώθηκε ένα διαδικτυακό bazaar με την μαρμελάδα αρώνια.
 3. Χριστουγεννιάτικο δωράκι (αποξηραμένη αρώνια, μαρμελάδα και τσάι αρώνια) σε όλα τα παιδιά του συλλόγου.

Το 2021

 1. Συγκέντρωση αιτήσεων ενδιαφερομένων για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην πόλη της Μυτιλήνης απ’ τον όμιλο ΚΔΑΠΜΕΑ «Πρόσβαση.
 2. Δράσεις για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα θέματα του αυτισμού μέσα στον μήνα Απρίλιο.