Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Θα αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Επανέρχεται στο θέμα των ιχθυοτροφείων ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών Βασίλης Μαμώλης, λίγες μέρες μετά την αλλαγή του χρόνου και την ανάληψη των καθηκόντων από τις νέες Δημοτικές Αρχές και την Περιφερειακή Αρχή, με έγγραφο που απεστάλη τόσο στον Περιφερειάρχη όσο και στους Δημάρχους και τους προέδρους των Κοινοτήτων των δύο Δήμων της Λέσβου.

Υπενθυμίζοντας τις σημαντικές ομόφωνες γνωμοδοτικές αποφάσεις του Περιφερειακού και των δύο Δημοτικών Συμβουλίων της Λέσβου το 2023, κατά της επέκτασης ιχθυοτροφικών μονάδων στις περιοχές Κόλπου Γέρας και Σκαλοχωρίου, ο κ. Μαμώλης υπογραμμίζει ότι οι γνωμοδοτήσεις δεν αρκούν για να αποτρέψουν την απειλούμενη, εκτεταμένη, οικολογική και παραγωγική υποβάθμιση των περιοχών αυτών. «Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταθέσαμε την πρόταση να προχωρήσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια, σε κοινές διεκδικήσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία, όπου θα παρθεί η τελική απόφαση», επισημαίνει ο πρόεδρος των Λουτρών, αναφέροντας ότι στις διευθυντικές θέσεις στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, διορίζονται μετακλητά κυβερνητικά στελέχη, που δέχονται πιέσεις από συμφέροντα μεγάλων εταιρειών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.  

«Είναι επείγουσα ανάγκη να παρέμβουν οι αυτοδιοικητικές αρχές για να αξιώσουν τον σεβασμό των τεκμηριωμένων αποφάσεων των Συλλογικών τους Οργάνων. Διαφορετικά οι ομόφωνες αποφάσεις θα παραμείνουν προεκλογικά ευχολόγια και η υπερέκταση των ιχθυοτροφείων θα πλήξει τις περιοχές μας», τονίζει ο πρόεδρος ενημερώνοντας: «Σύμφωνα με τη στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του Σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης  Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Λέσβου, επιχειρείται η επέκταση των ιχθυοτροφείων σε θαλάσσια περιοχή 300 στρεμμάτων, με θαλάσσιες ζώνες παραγωγής 1.064,429 στρεμμάτων, σε δύο περιοχές της Λέσβου. Η μία είναι στην περιοχή Σκαλοχωρίου. Η άλλη είναι στην περιοχή μας όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλήρους εξάπλωσης των ιχθυοτροφείων στην Χαβιαρόπετρα προς την πλευρά της παραθεριστικής-τουριστικής Χαραμίδας (που βρίσκεται κοντά στην παραλία Νησέλι και σε άλλες παραλίες της περιοχής μας), καθώς και προς τα Μερσίνια της Γέρας και οι δύο κοντά στην είσοδο του Κόλπου Γέρας». Τέλος, καλεί τις νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές να πάρουν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η έκδοση αποφάσεων υπέρ των εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.

spot_img

More articles

spot_img