Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θα φανεί στο χειροκρότημα…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τρέχουν και δεν φτάνουν τα επιτελεία των κομμάτων για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και να “φρενάρουν” τυχόν διαρροές μέχρι την Κυριακή
  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις και το κλίμα σε κάθε κόμμα και ποιοι οι στόχοι για τις τρεις έδρες του Νομού Λέσβου

Σε σκληρό πόκερ μεταξύ υποψηφίων και κομμάτων εξελίχτηκε αυτή η προεκλογική περίοδος και μάλιστα δύο ημέρες πριν την τελική ετυμηγορία του λεσβιακού λαού τα κόμματα «δίνουν τα ρέστα τους», με στόχο τη συγκράτηση και την ενίσχυση των δυνάμεών τους, ενώ οι βουλευτικές έδρες του Νομού Λέσβου αποτελούν το μήλο της έριδος.  

Το ΠΑΣΟΚ, που κατάφερε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση να εκλέξει Βουλευτή με σημαντική διαφορά από το ΚΚΕ (το οποίο αν και είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται, εντούτοις έμεινε στην τέταρτη θέση χάνοντας την έδρα), δίνει σκληρό αγώνα όχι μόνο για να μην καταγράψει απώλειες, αλλά ει δυνατόν για να περάσει και στη δεύτερη θέση του εκλογικού χάρτη σε επίπεδο Νομού Λέσβου, αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια ώρα όμως το ΚΚΕ δεν φαίνεται διατεθειμένο να χάσει την έδρα αμαχητί. Απεναντίας εξασφαλίζει στηρίξεις από διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχωρούν και συμπορεύονται μαζί του (όπως η περίπτωση Σοφιανόπουλου) εν όψει των δεύτερων εκλογών, ώστε το κόμμα να ενισχυθεί και να ανακτήσει την έδρα του στο Νομό Λέσβου. Η μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ είναι αμφίρροπη και αυτό φαίνεται στον τρόπο που κινούνται τα στελέχη των δύο κομμάτων, καθώς αφενός μεν στο ΠΑΣΟΚ όλοι οι υποψήφιοι Βουλευτές συσπειρωμένοι τρέχουν για τον ίδιο σκοπό, με στόχο να ισχυροποιηθεί το κόμμα τους, ενώ από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ δίνει έναν τιτάνιο αγώνα σε κάθε επίπεδο για να ανακτήσει την έδρα και σε κάθε περίπτωση να ξαναβρεθεί στην τρίτη θέση. 

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ στοχεύουν ευθέως, κυρίως στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός μεν το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να πάρει πίσω τους ΠΑΣΟΚογενείς που πέρασαν στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου δε το ΚΚΕ να πάρει τους απογοητευμένους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που είχε γίνει και το 2015 όταν έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ, έμειναν ανέντακτοι και στη συνέχεια συμπορεύτηκαν διακριτικά με το ΚΚΕ ονόματα, όπως ο Νίκος Χρυσάφης, που ήταν Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και για πολλούς αν είχε μείνει στο τότε κυβερνών κόμμα σήμερα μπορεί να ήταν και Βουλευτής! 

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να φυλάξει τα νώτα του από τα δεξιά, καθώς ο κίνδυνος να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία ψήφοι διαμαρτυρίας δεξιών ψηφοφόρων που πήρε στις πρώτες κάλπες το ΠΑΣΟΚ είναι ορατός.

Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο κορυφής παρακολουθεί αφ’ υψηλού τα υπόλοιπα κόμματα βάζοντας το στόχο της δεύτερης έδρας, αν το επιτρέψουν αυτό οι συνθήκες, καθώς κάτι τέτοιο θα προκύψει ανάλογα με τις κατανομές και τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, όπως και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Για να βγάλει δεύτερο Βουλευτή στο Νομό Λέσβου η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να πιάσει τουλάχιστον ποσοστό 45% και μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν δυνατή, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, αν δεν μπουν πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή, καθώς κάθε κόμμα που πιάνει το 3% θα εισέρχεται στο κοινοβούλιο αυτόματα παίρνοντας 8 έδρες! 

Οι προβλέψεις του νέου εκλογικού νόμου τροφοδοτούν διάφορα σενάρια ανάλογα με τις κατανομές, τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή, τα ποσοστά και τις δυνάμεις για παράδειγμα μεταξύ τριεδρικών κ.ο.κ.. Στη Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο υπάρχει μία τάση αισιοδοξίας ότι το κόμμα μπορεί να τα καταφέρει φτάνοντας ακόμα και στη δεύτερη έδρα, που ήταν και η γραμμή που έδωσε κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο ο δρόμος για κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολος και αυτός είναι και ο λόγος που ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει επιδοθεί σε ένα πρόγραμμα περιοδειών από χωριό σε χωριό, ενώ την ίδια ώρα το επιτελείο του βρίσκεται στα τηλέφωνα κι άλλα στελέχη τρέχουν μεταφέροντας ψηφοδέλτια στα χωριά για να τα έχει ο κόσμος στην τσέπη του φτάνοντας στις κάλπες.  

Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην αισθητή αύξηση της δύναμής της και στην ενεργοποίηση πολιτών που δεν ψήφισαν στις πρώτες κάλπες, ώστε να κατέβουν και να ψηφίσουν αυτή την Κυριακή, ενώ τρέμει στο ενδεχόμενο να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή να χαλαρώσουν οι ψηφοφόροι της και να μην πάνε μετά την πρώτη εκλογική επιτυχία στις κάλπες. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και σε νεότερα ηλικιακά άτομα, που για κάποιους λόγους αποστασιοποιήθηκαν από τις εκλογές, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις δεύτερες κάλπες. Και αυτό καθώς γίνεται κατανοητό ότι το ποσοστό συμμετοχής θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο για το ποια τελικά θα είναι η κατανομή των εδρών στο Νομό Λέσβου κατά τις εκλογές της Κυριακής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ 

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει εναγώνια προσπάθεια να συγκρατήσει τις δυνάμεις του σε επίπεδο Νομού Λέσβου και παρά το γεγονός ότι επίσημα το κόμμα δηλώνει ότι στοχεύει στην αύξηση των ποσοστών του, οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο θα είναι ευτυχείς αν διατηρηθούν τα ποσοστά της 21ης Μαΐου και την 25η Ιουνίου. Το τελευταίο καθώς ήδη, όπως προαναφέραμε, έχουν σημειωθεί αποχωρήσεις μετά τις πρώτες κάλπες από το κόμμα και μάλιστα κάποιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονταν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μετά τις πρώτες κάλπες βλέπουν σοβαρά το ενδεχόμενο του επαναπατρισμού τους στο κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το σοκ που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη του δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί και μάλιστα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και να αναδιοργανωθεί το κόμμα, για να ανατρέψει αυτό το αποτέλεσμα, καθώς το διάστημα από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 25 Ιουνίου είναι μόλις ένας μήνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και κάποια στελέχη του κόμματος έχουν αποστασιοποιηθεί και δηλώνουν απογοητευμένα, καθώς παρά τις προσπάθειές τους δεν εισέπραξαν κάποια στροφή της κοινωνίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ το μεσοδιάστημα από τις πρώτες προς τις δεύτερες κάλπες.  

Είναι δεδομένο ότι ένας μεγάλος και σημαντικός κύκλος αναμένεται να κλείσει για τον ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή, καθώς πλέον το κόμμα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση και νέα ηγεσία για να προχωρήσει την επόμενη μέρα σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δεν διαφοροποιηθούν προς τα πάνω σε σχέση με το αποτέλεσμα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες.

Κινητικότητα και για τα τοπικά στελέχη του ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη προσπαθώντας να ενισχύσουν την κάθοδο στις δεύτερες κάλπες, με την ελπίδα να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, από το οποίο το κόμμα βρέθηκε εκτός Βουλής σε κεντρικό επίπεδο. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img