- Καθημερινό φαινόμενο η πτώση σοβάδων από το ετοιμόρροπο δημοτικό ακίνητο στην καρδιά της Μυτιλήνης
- Αναξιοποίητο το ποσό των 186.000 ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια για την εκπόνηση της μελέτης
Έτοιμο να καταρρεύσει είναι το κτίριο της παλιάς Πυροσβεστικής, επί της οδού Αεροπόρου Γιανναρέλλη, που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια, αν και πρόκειται για περιουσία του Δήμου, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης που θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα περίοικοι, περαστικοί και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή φοβούνται να περάσουν από κάτω, αφού βρέχει “σοβάδες” από τους τοίχους και το μπαλκόνι και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ορατός. Το προηγούμενο δεκαήμερο με τις βροχοπτώσεις και τον δυνατό αέρα αποκολλήθηκαν μεγάλα τμήματα που έπεσαν στον δρόμο και από τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.
Όπως μας είπε επιχειρηματίας του Λαζαρέτου, «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Φοβόμαστε να περπατήσουμε στον δρόμο μη τυχόν και μας έρθει κανένα τούβλο στο κεφάλι. Φωνάζουμε εδώ και χρόνια στο Δήμο ότι πρέπει να επισκευάσει το κτίριο για να μην κινδυνεύουμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι περαστικοί πεζοί και οδηγοί, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν μια κόκκινη κορδέλα απαγόρευσης διέλευσης από το σημείο, λες και δεν κυκλοφορούν συνέχεια πεζοί και οχήματα στον κεντρικό δρόμο. Απορώ μάλιστα πώς δεν έπεσε όταν έσκαβαν τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΛ για τον αγωγό. Απαιτούμε να πάρουν άμεσα μέτρα γιατί αν συμβεί το παραμικρό θα καταθέσουμε όλοι για την αδιαφορία που εισπράττουμε όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε ο ίδιος.
Έμεινε “στα χαρτιά”
Η ευθύνη για την επισκευή και αξιοποίηση του κτιρίου ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν γίνει οι ενέργειες που θα έπρεπε για να διασωθεί. Θυμίζουμε ότι επί δημαρχίας Γαληνού, η τότε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, είχε καταθέσει πρόταση για την μετατροπή του σε Κέντρο Ημέρας για Ασθενείς με Αλτσχάιμερ, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας, με πλήρη φάκελο, αλλά δεν έλαβε την έγκριση της Περιφέρειας για να υποβληθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Στη συνέχεια, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή συμπεριέλαβε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων το ποσό των 186.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης επισκευής του κτιρίου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης.
Πού είναι η μελέτη;
Εν τω μεταξύ, η νυν Δημοτική Αρχή αποφάσισε ότι πρώτιστη ανάγκη είναι η δημιουργία ενός Ξενώνα για την φιλοξενία άστεγων και άπορων πολιτών και μετά από συνεννόηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας, Δήμητρας Αλεξανδρή, με τα στελέχη της Περιφέρειας αποφασίστηκε ότι είναι εφικτή η αλλαγή χρήσης του ακινήτου, χωρίς να κινδυνεύσει η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανάθεση της μελέτης. Παρ’ όλα αυτά, το κτίριο εξακολουθεί να ρημάζει και η επισκευή του θα καθυστερήσει για αρκετό χρόνο ακόμη.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” η Δ. Αλεξανδρή, «υπάρχει αυτό το ποσό που έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια για την μελέτη επισκευής του κτιρίου και μετατροπής του σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έχουν γίνει οι σχετικές διαδικασίες. Πρέπει να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, αφού προηγουμένως γίνει η αλλαγή της χρήσης του, όπως έχουμε αποφασίσει. Πιστεύω ότι θα έχουμε άμεσα εξελίξεις και σε αυτό το ζήτημα, ώστε στη συνέχεια να εντάξουμε το έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αφού η λειτουργία και στελέχωση μιας τέτοιας δομής απαιτεί γενναία χρηματοδότηση που δεν διαθέτει ο Δήμος».