Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Αν θέλεις να είσαι κάποιος σήμερα…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Της Βάσως Κουρσουμπά

Θυμάσαι που όταν ήσουν παιδί, ήθελες να είσαι κάποιος άλλος; Η γιορτή των Αποκριών ήταν η αγαπημένη σου. Μεταμφιεζόσουν και αμέσως άλλαζες μορφή. Αλλά τότε ήσουν μικρός. Ήταν διασκεδαστικό το να αλλάζεις όψη. Δεν ξέρω αν τώρα που μεγάλωσες νιώθεις την ανάγκη να γίνεις κάποιος άλλος, κάποιος που δεν είναι εσύ.

Αν βγεις στο δρόμο και περπατήσεις θα δεις πολύ κόσμο. Κάποιοι θα συζητάνε, κάποιους θα τους οδηγεί η σκέψη τους και άλλοι θα είναι απλώς απασχολημένοι. Έχεις παρατηρήσει ποτέ τις εκφράσεις τους; Το πού κοιτάζουν όταν μιλάνε; Το πού κοιτάζουν όταν περπατούν; Την επόμενη φορά που θα βγεις από το σπίτι σου θέλω να τους παρατηρήσεις. Θέλω να δώσεις μεγάλη προσοχή στα πρόσωπά τους.

Τα πρόσωπα λένε πολλά, ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν μιλούν. Φαίνεται και η χαρά και η λύπη. Όλα φαίνονται. Είναι σαν να σου φωνάζουν από μακριά. Το καταλαβαίνεις. Όλοι το καταλαβαίνουμε. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Αν βγεις, λοιπόν, να δεις τον κόσμο στα μάτια, θα δεις φανταστικά πράγματα. Θα δεις εκφράσεις συγκίνησης, θυμού, θλίψης και ευχαρίστησης. Θα δεις μάτια να γελάνε και χαμόγελα να κλαίνε. Περίεργο δεν είναι; Ποια μάτια γελάνε και ποια χαμόγελα κλαίνε;

Κάτι που ίσως να μην διακρίνεις με την πρώτη ματιά είναι οι μάσκες. Τις έχεις δει ποτέ; Είναι σαν να βρίσκονται εκατοντάδες μέσα σε ντουλάπια στα σπίτια μας και να διαλέγουμε να φοράμε μία σε κάθε περίσταση. Αν λοιπόν σήμερα είσαι λίγο θυμωμένος και θέλεις να το κρύψεις, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Εγώ πάντως δεν θα σου το συνιστούσα. Γιατί να κρυφτείς; Άνθρωποι είμαστε. Δεν γίνεται όλες τις μέρες να πετάμε στα σύννεφα. Και θα θυμώσουμε και θα νευριάσουμε και θα το δείξουμε και όλα θα δεις πως θα φτιάξουν στο τέλος.

Εντάξει, ας είμαστε τελείως ειλικρινείς. Υπάρχουν και ολόκληρες στολές που μας αλλάζουν. Κάποιοι τις φοράμε όλη μέρα. Δεν νιώθω καλά με τον εαυτό μου και θέλω να υιοθετήσω για λίγο το στιλ, τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά κάποιου γνωστού μου. Έτσι θα νιώθω πως είμαι αποδεκτή.

Να σου ξεκαθαρίσω κάτι. Ο κόσμος έχει γεμίσει αντίγραφα. Δεν γνωρίζεις πως τα πρωτότυπα είναι αυτά που κάνουν θραύση; Δεν βλέπεις γύρω σου; Όλοι είμαστε ίδιοι. Μιλάμε με τον ίδιο τρόπο, συμπεριφερόμαστε ακόμα με πιο όμοιο τρόπο και ντυνόμαστε πολύ περισσότερο με τα ίδια ρούχα. Δεν γίνεται να μην το αντιλήφθηκες μέχρι τώρα.

Το πρωτότυπο αξίζει περισσότερο από το αντίγραφο και θα σου το λέω μέχρι να το καταλάβεις. Ο Oscar Wilde σου έδωσε μία μεγάλη συμβουλή. ”Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι ήδη πιασμένοι”, σου είχε πει. Και είναι, όντως, πιασμένοι.

Όλοι είμαστε όμορφοι. Όπως είμαστε, αν νιώθουμε οι εαυτοί μας. Να ξέρεις πως η αυτοπεποίθηση είναι ήρεμη δύναμη. Αυτό που ουρλιάζει είναι η ανασφάλεια. Και ανασφαλής είναι αυτός που δεν έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του και κρέμεται από όσα είναι γνωστό πως είναι αποδεκτά. Έχεις σκεφτεί πόσο θόρυβο θα έκανες σε έναν κόσμο που βρίθει από αντίγραφα αν απλά ήσουν εσύ;

Το ξέρω πως όλα αυτά που διαβάζεις τα ξέρεις και μόνος σου. Βρες τη δύναμη να δείξεις στον κόσμο πως είσαι αξιαγάπητος, ακριβώς έτσι όπως είσαι. Και ξέρω πως λίγα λέω. Έχεις και εσύ ταλέντα, που ίσως ποτέ δεν εμφάνισες γιατί δεν πίστεψες στο είναι σου. Είσαι διαφορετικός από όλους τους άλλους και αυτό είναι που σε κάνει μοναδικό.

Νομίζω αυτό είναι το ομορφότερο. Όλοι να έχουμε κάτι που θα μας κάνει να ξεχωρίζουμε από το πλήθος. Και μην φοβάσαι. Αν κάπου δεν αρέσεις, σκέψου πως κάποιοι είμαστε κακόγουστοι.

Εγώ μόνο μία συμβουλή θέλω να σου δώσω. Αν θέλεις να είσαι κάποιος σήμερα, φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου.

spot_img
- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img