Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Θεματικό πάρκο με πίστα enduro


Θεματικό Πάρκο Δραστηριοτήτων με πίστα Enduro – Motocross σχεδιάζει να δημιουργήσει στο χώρο της παλιάς χωματερής της Καλλονής ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. 

Με ενέργειες του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου και σε συνεργασία με την Ένωση Δικυκλιστών Λέσβου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων που απαιτούν ειδικούς χώρους και ελλείψει αυτών, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο νησί. Παράλληλα ο Δήμος στηρίζοντας αυτό το εγχείρημα, συμβάλλει στο να διευθετηθεί και ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής, καθώς είναι γνωστό πως ο παλιός ΧΑΔΑ στην Καλλονή χρησιμοποιείται δυστυχώς ακόμα από κάποιους αυθαίρετα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, στην περιοχή που περιέρχεται πλέον στη διάθεση του Δήμου, θα γίνει ανάπλαση με ίδιες δυνάμεις και η τοποθεσία θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και για την ορεινή Ποδηλασία. Από εκεί και έπειτα, το σχέδιο φιλοδοξεί στη δημιουργία ενός θεματικού Πάρκου Δραστηριοτήτων με: 

Enduro – Motocross – Ορεινή Ποδηλασία 

Δημιουργία πίστας προπόνησης και διοργάνωση αγώνων των συγκεκριμένων αθλημάτων σε χρονικά διαστήματα που ορίζονται από τις εκάστοτε Ομοσπονδίες, εκδηλώσεις των Σωματείων ή διάφορων φορέων. 

Αεροβόλο Αθλητισμό

Ο Σύλλογος Αεροβόλου Αθλητισμού (sniper) που δραστηριοποιείται στη Λέσβο, δημιουργεί ομάδες με διαφορετικά θέματα κάθε εβδομάδα σε συνθήκες μάχης, που αξιοποιούν διάφορες περιοχές του νησιού. Το ίδιο πραγματοποιείται και με τα όπλα paintball και η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορεί να φιλοξενηθεί στο Θεματικό Πάρκο.    

Αναρρίχηση και στίβος περιπέτειας 

Ξύλινοι πύργοι με σχοινιά που προσφέρουν ένα είδος κυκλικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, που πέραν της οικογενειακής απασχόλησης τα Σαββατοκύριακα μπορεί να γίνει ιδανική τοποθεσία για εκδρομές από τα σχολεία όλου του νησιού. 

Σκοποβολή – Τοξοβολία 

Λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας αλλά και της μεγάλης έκτασης  μπορούν να δραστηριοποιηθούν τα παραπάνω αθλήματα. 

-Ιππασία 

Φιλοξενία αλόγων για περιπάτους στα μονοπάτια που χαρτογραφούνται στο Δήμο καθώς και για θεραπευτική Ιππασία. 

  • Κέντρο Άσκησης Τρίτης Ηλικίας
  • Δραστηριότητες μέσα στη Φύση για την τρίτη ηλικία  
  • Περιβαλλοντικό Πάρκο

Στα πλαίσια ενημέρωσης και εκμάθησης των δημοτών σε μια μικρή έκταση μπορεί να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό πάρκο (π.χ. πώς να φυτεύουν, πώς να καλλιεργούν, σεμινάρια μπολιάσματος κλπ). 

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, «ακόμα και μέσα από τα μειονεκτήματα προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αναδείξουμε πλεονεκτήματα και αυτό μπορεί να συμβεί και στην παλιά χωματερή της Καλλονής. Η εκχώρηση της περιοχής είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί προσδοκίες να φτιάξουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και να δώσουμε χώρο και δυνατότητα συνολικά στον αθλητισμό. Το θεματικό πάρκο είναι κάτι εφικτό, για το οποίο θα συνεργαστούμε και με τους ίδιους τους Συλλόγους Αθλημάτων που δεν είναι τόσο διαδεδομένα στο νησί και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για το νησί».