Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θερμή υποδοχή στην πλωτή έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Θερμή ήταν χθες το πρωί η υποδοχή της πλωτής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21» από αντιπροσωπεία του Δήμου Μυτιλήνης, που περιλαμβάνεται στο πολύπλευρο επετειακό πρόγραμμα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η πλωτή έκθεση φιλοξενείται στο ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», που πραγματοποιεί περίπλου στα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά, με τη συνεργασία και της Τράπεζας Πειραιώς, με τη Μυτιλήνη να είναι ο 4ος σταθμός του ταξιδιού.

Η έκθεση στο ιστιοφόρο «Μάνια» που έχει δέσει στο ύψος της Πλατείας Σαπφούς, είναι σήμερα ανοιχτή στο κοινό – με ελεύθερη είσοδο – από τις 11:00 έως τις 14:30 και από τις 17:30 έως τις 19:30, ενώ στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλήτρια την καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, σχετικά με την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Η υποδοχή στην αποστολή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Την αποστολή υποδέχτηκαν μαζί με χορευτικά σχήματα συλλόγων της Λέσβου ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης και ο Αντιπρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Παπαδόπουλος.

Στο κατάστρωμα του πλοίου, που μετέφερε την αποστολή

Η έκθεση

Σκοπός της Έκθεσης είναι να αναδείξει το ναυτικό Αγώνα του ’21, τόσο με αυθεντικά κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη που είχε μεταφερθεί στη Μυτιλήνη το Νοέμβριο και εκτέθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στο ναυτικό Αγώνα κ.ά.), όσο και με ψηφιακές εφαρμογές (ενδεικτικά αναφέρονται βίντεο μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις κ.ά.).

«Φέρνουμε κειμήλια, που αφορούν τον ναυτικό αγώνα των Ελλήνων, ένας αγώνας γνωστός μεν αλλά λίγο παραγνωρισμένος, δεν αποτελεί δηλαδή συνείδηση η καίρια σημασία και συμβολή του τόσο για την ευόδωση του αγώνα στη στεριά, όσο και στο να έχει διάρκεια, κάτι που είχε μεγάλη σημασία για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους», ανέφερε η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, Φανή Μαλούχου – Τουφάνο.

«Καλούμε όλο τον κόσμο να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία που υπάρχει, να δει από κοντά κειμήλια της επανάστασης του 1821, και να ακούσει και την ομιλία της κ. Ευθυμίου στο Δημοτικό Θέατρο» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ενώ ο κ. Χατζηγιάννης έκανε λόγο για κειμήλια του αγώνα των Ελλήνων, που συνδυάζουν τη ναυτοσύνη του λαού μας και την ιστορική μνήμη.

Σημαίες της Επανάστασης και το τρυπημένο από τη λόγχη Οθωμανών Ευαγγέλιο

Η αποστολή

Το ιστιοφόρο «Μάνια», που φιλοξενεί την Έκθεση, συνόδευαν δύο ακόμη πλοία που μετέφεραν την πολυμελή αποστολή, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου, ιδρυτή του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», της κ. Ευθυμίου, του Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ευθύμιου Μητρόπουλου, καθώς επίσης και επιμελητών και συντηρητών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

«Μεγάλη τιμή να υποδεχόμαστε στην Μυτιλήνη τον καπετάνιο τον Παναγιώτη Τσάκο, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Μας ενδυναμώνετε, μας γεμίζετε ηθικές αξίες, κουβαλώντας όλα αυτά τα κειμήλια των αγωνιστών μας, που έδωσαν το αίμα τους και την ψυχή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι», ανέφερε ο κ. Κύτελης, αφού παρέδωσε αναμνηστικά δώρα στον κ. Τσάκο, ο οποίος σχολίασε πως θεωρεί υποχρέωσή του την παρουσία του στη Μυτιλήνη, ενώ και ο κ. Μητρόπουλος τόνισε τη χαρά και τη συγκίνηση της αποστολής, που βρέθηκε στη Λέσβο.

Η Μαρία Ευθυμίου και το πλήρωμα χόρεψαν στο κατάστρωμα του «Μάνια»

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε και η ιστορικός κ. Ευθυμίου, η χαρά της οποίας ήταν έκδηλη για την άφιξη στη Λέσβο σε σημείο που δεν παρέλειψε να χορέψει μαζί με τα μέλη των χορευτικών συλλόγων, που υποδέχθηκαν την αποστολή. «Είναι μεγάλη η χαρά μας όταν επισκεπτόμαστε τα νησιά μας, είμαστε μια κοινωνία ενωμένη, ερωτευμένοι μεταξύ μας γι’ αυτό που έχουμε ζήσει στους αιώνες, και αυτό θέλει να δείξει αυτή η έκθεση. Είναι γεμάτη παλμό και συναίσθημα. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει ένα Ευαγγέλιο καταξεσκισμένο από τη λόγχη των Οθωμανών, και προχθές στις Οινούσσες, τρεις παππούδες ήρθαν να το δουν, κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται, το προσκύνησαν κλαίγοντας… είναι η μνήμη μας αυτή και γι’ αυτό είμαστε εδώ, όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια», σημείωσε η κ. Ευθυμίου. 

spot_img

More articles

spot_img