Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θέσεις-“κλειδιά” στο Δήμο Μυτιλήνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από τις δημαιρεσίες για τον ορισμό Προέδρων και μελών σε ΔΕΥΑΛ, ΑΔΕΛ, ΔΕΔΑΠΑΛ, Λιμενικό Ταμείο, Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αναπτυξιακό Οργανισμό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θέματα της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης μετά από τις δημαιρεσίες, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας. Η Δημοτική Αρχή θα ορίσει τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και στη ΔΕΥΑΛ, ενώ παράλληλα θα οριστούν οι εκπρόσωποι του Δήμου στις Γενικές Συνελεύσεις της ΔΕΔΑΠΑΛ, της ΑΔΕΛ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας “Μυτιλήνη Α.Ε.”. Αντίστοιχα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα προτείνουν τα δικά τους μέλη στις παραπάνω Επιχειρήσεις, Εταιρείες και Οργανισμούς.

Όπως ήδη έχουν γράψει τα “Νέα της Λέσβου”, την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου θα αναλάβει ο Παναγιώτης Τακτικός, ενώ για την θέση του Αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Δημοτικός Σύμβουλος, Χρήστος Δαγιέλλης. Στην θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης θα οριστεί ο Νίκος Σπανός και ως μέλος της Διοίκησης θα συμμετέχει ο Ιάκωβος Βράνης. Την προεδρία της ΔΕΥΑΛ θα αναλάβει ο Παναγιώτης Βάλεσης, ο οποίος ενημερώνεται καθημερινά για τα τρέχοντα έργα, αλλά και τα προβλήματα της Επιχείρησης από τον απερχόμενο Πρόεδρο, Γιώργο Φλώρο και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών. 

Σε ό,τι αφορά τις Εταιρείες, θα οριστούν κατ’ αρχήν οι εκπρόσωποι στις Γενικές Συνελεύσεις που θα συγκληθούν το προσεχές διάστημα και στη συνέχεια θα συγκροτηθούν οι νέες Διοικήσεις. Από την Δημοτική Αρχή έχει αποφασιστεί να προταθεί ως Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, ο Γιώργος Αλεξίου και ως Πρόεδρος της ΑΔΕΛ ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Τσαγκάρης. Το τιμόνι του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Μυτιλήνη Α.Ε.” θα αναλάβει ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι και εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Λευτέρη Κοτσώνη, για την υποβολή αιτήματος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης που να εξαιρεί από τις διατάξεις του νόμου περί κατάργησης των Νομικών Προσώπων τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μυτιλήνης. Θυμίζουμε ότι οι Σχολικές Επιτροπές εξακολουθούν να λειτουργούν έως τις 30 Ιουνίου, επειδή ο νόμος ψηφίστηκε εν μέσω της σχολικής περιόδου, αλλά προβλέπεται ότι θα καταργηθούν από το νέο σχολικό έτος. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους να υποβάλλουν αιτήματα εξαίρεσης έως τις 31 Μαρτίου και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός σχολικών μονάδων, πληθυσμός μαθητών, κλπ.) υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν σε ορισμένους Δήμους. 

Εξάλλου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εριφύλη Χιωτέλλη, θα εισηγηθεί το θέμα της ίδρυσης και καθιέρωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης, που θα πραγματοποιείται στα πλαίσια της διοργάνωσης του Λεσβιακού Καλοκαιριού. 

Και για το τέλος της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης έχουν οριστεί οικονομικά θέματα με εισηγητή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Παναγιώτη Καρέκο. Μεταξύ αυτών είναι ο ορισμός Ταμειακών Υπολόγων του Δήμου Μυτιλήνης στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στα λοιπά τραπεζικά ιδρύματα, ο καθορισμός Κωδικών Αριθμών (Κ.Α.) του προϋπολογισμού Δήμου Μυτιλήνης έτους 2024 ως δεκτικών έκδοσης Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής, κ.ά..

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img