Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

«Θολό», αλλά αισιόδοξο τοπίο για Περιφέρεια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Προβλέπουν συσπείρωση στελεχών και ψηφοφόρων πίσω από την επιλογή του κόμματος, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη σοβαρής υποψηφιότητας και στοχευμένης προσπάθειας για τις Περιφερειακές εκλογές

Το προεκλογικό τοπίο για τις Περιφερειακές εκλογές του 2023 έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά, ακόμη και αν βρισκόμαστε σχεδόν 17 μήνες μακριά από αυτές, με την πιο επίσημη συζήτηση να έχει ανοίξει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης με ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αλλά και ο Σταμάτης Μαλέλης, που θα ανακοινώσει κι εκείνος την κάθοδό του μεθαύριο. Το τοπίο αυτό, όμως, όσον αφορά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει θολό, ακόμη και αν υπάρχουν ονόματα τα οποία συζητιέται πως θα ηγηθούν του περιφερειακού ψηφοδελτίου με τη στήριξή του, ωστόσο οι εκτιμήσεις δύο εκ των εν ενεργεία Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης που στηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα στις προηγούμενες εκλογές και με δεδομένο το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό περιβάλλον στα νησιά, είναι αισιόδοξες.

«Θέλει δουλειά»

Την εκτίμηση ότι οι Περιφερειακές εκλογές εν πολλοίς επηρεάζονται από την κομματική στήριξη σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι Δημοτικές, χαρακτηρίζοντας ως «εξαίρεση» το αποτέλεσμα του 2019 που ανέδειξε ως νικητή τον Κώστα Μουτζούρη, μοιράστηκε με τα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Εμείς για το Αιγαίο», Θοδωρής Βαλσαμίδης. «Η συζήτηση για το ποιος ή ποια θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου πρέπει να ξεκινήσει από την Αθήνα και φαντάζομαι πως αυτό θα γίνει ενδεχομένως μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι νωρίς βέβαια, αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά σε κάθε περίπτωση και πολύ περισσότερο αν όντως κατέβει ξανά ως υποψήφιος ο κ. Μουτζούρης», δήλωσε ο κ. Βαλσαμίδης.

Όσον αφορά τον νυν Περιφερειάρχη, ανέφερε πως και κατά τη δική του άποψη το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνον και την Κυβέρνηση καθιστά σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Μουτζούρη από τη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, όμως, με δεδομένη την συσπείρωση που διαβλέπει ο ίδιος στον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, της δυναμικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της μεγαλύτερης συσπείρωσης που αναμένεται να έχει σε περιφερειακό επίπεδο ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας, κάνει τα πράγματα λιγότερο ευοίωνα για τον κ. Μουτζούρη, με τον κ. Βαλσαμίδη να σχολιάζει πως ενδεχομένως να μην πάει μέχρι τέλους την υποψηφιότητά του. «Αν μείνει μέχρι τέλους βέβαια, δημιουργείται μια διάσπαση στον χώρο μας που σημαίνει πως από τον επίσημο υποψήφιο πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά» επεσήμανε, σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως από την άλλη πλευρά το να ανοίξει τόσο νωρίς η «προεκλογική περίοδος» για την περιφέρεια είναι προβληματικό για την ουσία της λειτουργίας της Περιφερειακής Αρχής.

«Θα υπάρξει στήριξη»

Το ότι όχι μόνο θα υπάρξει υποψηφιότητα της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια, αλλά και πώς αυτή θα στηριχθεί από τα στελέχη που… θέλουν να λογίζονται μέλη του κόμματος, αναφέρει με νόημα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης της Χριστιάνας Καλογήρου, Στρατής Κυρατζής. «Το είπε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της ΔΕΕΠ ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής (σ.σ. Παύλος Μαρινάκης), πως “τα παλιά τελειώσανε”. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας – και αναφέρομαι στα παλιά, ιστορικά στελέχη, όχι σε ανθρώπους που… πρόσφατα δηλώνουν πως στηρίζουν τη ΝΔ – θα συνταχθούν πίσω από αυτή την υποψηφιότητα. Ειδικά στη Λέσβο, θα στηριχθούν ξεκάθαρα οι προτάσεις του κόμματος. Εκτός και αν κάποιοι δεν θέλουν να θεωρούνται στελέχη της» υποστήριξε ο κ. Κυρατζής, επισημαίνοντας την εκτίμησή του μάλιστα πως το όνομα της υποψηφιότητας αυτής δεν έχει ακουστεί ακόμη, χαρακτηρίζοντας και ως πιθανά προπετάσματα καπνού τα ονόματα που έμμεσα προκρίνονται αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα εκείνο της Μαριάνθης Καφετζή.

Σκιαγράφησε όμως και το προφίλ της υποψηφιότητας που κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, που θα στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα για τις Περιφερειακές εκλογές. «Εκείνος ή εκείνη που θα βγει μπροστά δεν είναι απαραίτητο να είναι στέλεχος της ΝΔ, αλλά το ζητούμενο είναι να κάνει δουλειά. Πολλά ακούστηκαν για την Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά ως Περιφερειάρχης έκανε δουλειά, έγινε έργο. Πρέπει να βρεθεί ένα άτομο με τα δικά της χαρακτηριστικά, μια σοβαρή υποψηφιότητα για το καλό των νησιών», ανέφερε στα «ΝΕΑ της Λέσβου».

- Advertisement -

More articles

spot_img