«Θυσία οι αγρότες για άλλες προτεραιότητες»

Ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου

Έντονη κριτική στην Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη ασκεί το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στο οποίο επικεφαλής είναι ο Στρατής Νικολάου, επισημαίνοντας ότι κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό που έκανε η Περιφερειακή Αρχή τυπικά κατάργησε την Αντιπεριφέρεια αγροτικών θεμάτων, καθώς αυτή δεν υφίσταται θεσμικά μετά την αξιοποίηση του Αντιπεριφερειάρχη Πανάγου Κουφέλου στη θέση του Άρη Χατζηκομνηνού

«Με έκπληξη, οργή και πολλά ερωτηματικά οι Λέσβιοι αγρότες διαπίστωσαν ότι στον πρόσφατο ορισμό των Αντιπεριφερειών από τον κ. Μουτζούρη καταργήθηκε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης του Πρωτογενή Τομέα», αναφέρει στην παρέμβασή του το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Και συνεχίζει: «Η απόφαση του κ. Μουτζούρη δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για τον πιο σημαντικό και παραγωγικό τομέα της Περιφέρειας, δεν ξέρει πόσο σημαντικός είναι στην ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών μας και δεν γνωρίζει, ακόμα χειρότερα, ούτε έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την πολυπλοκότητά του. Και φυσικά ούτε που μπορεί να φανταστεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αυτός θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ότι όσο καλός και να είναι ο διοικητικός και υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πολιτικό προϊστάμενο, με τον οποίο θα συνεργάζεται για να επιλύει τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει και τα ζητήματα που «τρέχουν» και διερωτάται «ποιος άραγε θα πάρει τις πολιτικές αποφάσεις για την κατάρτιση των ετήσιων και πολυετών περιφερειακών προγραμμάτων για την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Ποιος θα εποπτεύει και θα δίνει τις πολιτικές κατευθύνσεις στις μελέτες και τα μέτρα τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων; 

Ποιος θα επικοινωνεί και ποιος θα συνεργάζεται πολιτικά με τα αρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των αγροτικών θεμάτων της Περιφέρειας; Ποιος θα οργανώνει τον κοινωνικό διάλογο για τα θέματα αγροτικής ανάπτυξης με τις Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις και τους άλλους Επαγγελματικούς, Επιχειρηματικούς, Επιστημονικούς και Ερευνητικούς φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας;». 

Επίσης το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αναφέρεται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): «Το νέο ευρωπαϊκό παραγωγικό μοντέλο της «Πράσινης Ανάπτυξης», η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» αλλά και η στρατηγική για «την βιοποικιλότητα» απαιτούν διαβουλεύσεις,  αποφάσεις και πολιτικές με στόχο την οργάνωση και προσαρμογή του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας στο νέο καθεστώς. Στόχος πρέπει να είναι η καθολική, δίκαιη και σίγουρη μετάβαση όλου του αγροτικού κόσμου στη νέα αγροτική πολιτική». 

«Καλούμε τον Περιφερειάρχη να επανεξετάσει την απόφασή του και να ορίσει Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και παράλληλα να εξαγγείλει στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μεταποιητές, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην αλυσίδα του αγροδιατροφικού τομέα, το αγροτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Περιφέρειας. Δεν χρειάζονται λόγια τώρα, αλλά πράξεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον κ. Μουτζούρη να εξηγήσει στον αγροτικό κόσμο τους λόγους και τις αιτίες που τον οδήγησαν στην κατάργηση της Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα. «Σε διαφορετική περίπτωση η εντύπωση που θα δώσει είναι πως, για να εξυπηρετήσει άλλες «προτεραιότητες», υποβαθμίζει τον αγροτικό τομέα της Περιφέρειάς μας και καταδικάζει τα νησιά μας στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.