Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Τι ισχύει για τους νέους εμβολιασμούς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τις πρώτες τρεις εβδομάδες υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες, οι οποίοι κλείνουν ραντεβού από τα φαρμακεία ή την ηλεκτρονική πλατφόρμα
  • Το Βοστάνειο έχει αρμοδιότητα να κάνει τα εμβόλια για τα παιδιά, αλλά δεν υπάρχει έως τώρα προσέλευση

Αν και η χορήγησή του ξεκίνησε από τις 16 Οκτωβρίου, οι πρώτες εβδομάδες δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία για τη συνέχιση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού εν όψει του χειμώνα, καθώς χωρίς ιδιαίτερη προβολή και τυμπανοκρουσίες ο κόσμος απευθύνεται στα Εμβολιαστικά Κέντρα μία φορά την εβδομάδα, όπως έχει καθοριστεί, για να κάνει το νέο εμβόλιο.  

Το νέο εμβόλιο – που είναι το μόνο που καλύπτει την νέα τελευταία παραλλαγή κορονοϊού και γίνεται σε μία δόση στους ενήλικες και ήδη εμβολιασμένους – χορηγείται κάθε Παρασκευή από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα και κάθε Τετάρτη από το Κέντρο Υγείας Άντισσας. Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα τα Κέντρα Υγείας Πλωμαρίου, Πολιχνίτου και Καλλονής.

 

Στα Κέντρα Υγείας

Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης Ελεονόρα Μανιάτη «στις τρεις πρώτες εβδομάδες δύο Παρασκευές του Οκτωβρίου και μία σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) καταγράψαμε θερμό ενδιαφέρον από τους πολίτες και αυτό μας έκανε εντύπωση γιατί η ενημέρωση ακόμα της τοπικής κοινωνίας είναι περιορισμένη τώρα και εμείς ξεκινάμε. Μόνο ό,τι έχει γίνει από την Αθήνα από το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο μπορώ να σας πω ότι έχουμε 80 έως 100 άτομα κάθε Παρασκευή και μάλιστα ο κόσμος έρχεται με χαμόγελο και με θετική διάθεση για να κάνει το εμβόλιο, το οποίο μάλιστα είναι και σε μία δόση, δεν χρειάζεται να επανέλθει κανείς και καλύπτεται πλήρως». 

Αντίστοιχη εικόνα έδωσε και από την Άντισσα ο Συντονιστής ιατρός του Κέντρου Υγείας της περιοχής, Στρατής Παυλής, σημειώνοντας ότι «οι εμβολιασμοί γίνονται σε προαιρετική βάση και στις πρώτες αυτές εβδομάδες που έχουμε ξεκινήσει υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, η προσέλευση όμως λάβετε υπόψη ότι είναι σύμφωνα με τον πληθυσμό των χωριών που εξυπηρετούμε, περίπου δηλαδή 20 – 30 άτομα».

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν και πότε το εμβόλιο θα επεκταθεί και στα άλλα Κέντρα Υγείας, κάτι που προφανώς θα φανεί από την διασπορά του κορονοϊού, ο οποίος αυτό το διάστημα είναι υπαρκτός και ανιχνεύεται στα rapid test που κάνουν οι πολίτες, όχι όμως σε αυξημένα ποσοστά.  Όπως εξήγησε το στέλεχος των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ Σταυρούλα Τσαΐρη, «έχουμε στα καθημερινά τεστ που κάνουμε θετικούς συμπολίτες μας στον κορονοϊό, δεν έχουμε όμως ανησυχητικούς αριθμούς, όπως είχαμε πέρυσι, 10-15 θετικούς την ημέρα και προηγούμενα χρόνια.  Τώρα τα θετικά είναι λίγα και αυτό δείχνει ότι μπορεί να «κυκλοφορεί» ο κορονοΐος ανάμεσά μας, ωστόσο δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε ανησυχητικά επίπεδα».

 

Στο νοσοκομείο

Στους εμβολιασμούς συμμετέχει και το νοσοκομείο, όχι όμως για ενήλικες αλλά για παιδιά και οι εμβολιασμοί γίνονται από την παιδιατρική κλινική, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει προσέλευση.

Το νοσοκομείο δεν συμμετέχει ακόμα στους εμβολιασμούς, αν και σε επόμενη φάση είναι πιθανό να του δοθεί η δυνατότητα να χορηγεί εμβόλιο. Σε επίπεδο νοσηλειών ο διοικητής του Βοστάνειου, Γιώργος Καμπούρης, σημειώνει στην εφημερίδα μας ότι κατά μέσο όρο νοσηλεύονται 5 με 6 άτομα και πρόκειται στο σύνολό τους για άτομα της τρίτης ηλικίας.  

Όπως εξήγησε ο ίδιος «οι περισσότεροι είναι 80άρηδες και έχουν επιπλοκές από τον Covid 19, γι’ αυτό άλλωστε όταν απευθύνονται σε εμάς με δυσφορία, χαμηλό οξυγόνο ή άλλα θέματα που προκαλεί ο κορονοϊός κάνουμε τη νοσηλεία τους. Η θέση μου είναι ότι τα άτομα 60 ετών και άνω καλό θα είναι να κάνουν το νέο εμβόλιο, το οποίο έρχεται να τους θωρακίσει έναντι και της τελευταίας μετάλλαξης του Covid 19, καθώς τώρα που έχουμε μπροστά μας χειμώνα και τα παράθυρα και οι πόρτες κλείνουν, η διασπορά θα είναι πιο εύκολη. Γιατί λοιπόν ο καθένας να ρισκάρει να υποστεί μία ταλαιπωρία υγείας, αν όχι και πιο σοβαρές επιπλοκές, ενώ έχει τη δυνατότητα με το εμβόλιο που χορηγείται δωρεάν από το Υπουργείο να περιορίσει σημαντικά το ρίσκο;».


Το νέο εμβόλιο

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο χορηγείται σε άτομα 12 ετών και ο προγραμματισμός των ραντεβού μπορεί να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή απευθυνόμενος ο καθένας στον φαρμακοποιό του χωρίς άλλη υποχρέωση. 

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο «Monovalent XBB1.5 είναι των εταιρειών Pfizer, BioNTech και χορηγείται σε μία εφάπαξ δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για την χρονική περίοδο 2023-2024, τον

εμβολιασμό έναντι των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
  • Άτομα με ανοσοκαταστολή
  • Έγκυες γυναίκες
  • Επαγγελματίες υγείας

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

  • Άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών εφόσον το επιλέξουν μπορούν να εμβολιαστούν
  • Για παιδιά κάτω των 12 ετών, με το ίδιο εμβόλιο, σε ανεμβολίαστα άτομα, ηλικίας 6 μηνών ως 4 ετών χορηγούνται 3 δόσεις ως βασικός εμβολιασμός. Συνιστάται να χορηγείται η δεύτερη δόση 3-8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ακολουθούμενη από μια τρίτη δόση που χορηγείται τουλάχιστον 8 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
  • Σε μερικώς εμβολιασμένα άτομα (μέχρι 3 δόσεις) της ίδιας ηλικιακής ομάδας με εμβόλιο παλαιού τύπου, συμπληρώνεται ο αριθμός των δόσεων, αντίστοιχα, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Τέλος, σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με 3 δόσεις εμβολίου παλαιού τύπου, χορηγείται 1 δόση επικαιροποιημένου εμβολίου, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη δόση.

Τονίζεται ότι το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img