Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Τι προβλέπεται για την είσοδο ασθενών και συνοδών

  • Αλαλούμ από τις διαδοχικές ανακοινώσεις της διοίκησης του νοσοκομείου με βεβιασμένη ερμηνεία των Εγκυκλίων

Μπαράζ ανακοινώσεων προηγήθηκε χθες το πρωί από το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ενώ η πρώτη ανακοίνωση που διανεμήθηκε στις 12:20 το μεσημέρι έκανε λόγο ότι αναιρείται η προηγούμενη Εγκύκλιος, που προέβλεπε ότι οι συνοδοί των ασθενών στο νοσοκομείο ακόμα και εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό και ως εκ τούτου κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, στις 14:33 με Ορθή Επανάληψη η διοίκηση του νοσοκομείου διευκρίνιζε ότι η υποχρέωση διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό σε εμβολιασμένους συνοδούς ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ για εκείνους που απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (δηλαδή στα ιδιωτικά ιατρεία και στα δημόσια Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία), αλλά και για τη Δευτεροβάθμια! 

Αυτό που φαίνεται είναι ότι το νοσοκομείο Μυτιλήνης προφανώς μπέρδεψε τις Εγκυκλίους καθώς η δεύτερη που εκδόθηκε δεν αναιρεί την προηγούμενη για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα, αλλά αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα  Υγείας και το γραφείο του διοικητή Γιώργου Καμπούρη αναμείχθηκε σε έναν τομέα που επί της ουσίας δεν τον αφορά. Ενδεχομένως όμως αυτό έγινε από υπερβάλλοντα ζήλο για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, μιας και ο  διοικητής του Βοστάνειου έχει αποδείξει μέχρι τώρα από τη στάση και τις πρωτοβουλίες του ότι θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, αν είναι δυνατόν, σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Υγείας στη Λέσβο.

Τελικά αυτό που ισχύει για τους ασθενείς και τους συνοδούς στο νοσοκομείο είναι ό,τι έχουν γράψει την προηγούμενη εβδομάδα τα Νέα της Λέσβου, ενώ οι εμβολιασμένοι συνοδοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test για να μπουν στο Βοστάνειο.

Σε ό,τι αφορά τη νέα Εγκύκλιο ΔΕΝ αναιρεί την προηγούμενη, όπως εκ παραδρομής ισχυρίστηκε η διοίκηση του Βοστάνειου, αλλά αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ακολούθως σημειώνουμε τα όσα ισχύουν για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας:

-Οι πλήρως εμβολιασμένοι  και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

-Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

-Για τα νοσοκομεία οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό Covid-19 με τη μέθοδο PCR  (μοριακός έλεγχος) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους.

-Οι εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών θα πρέπει να δείχνουν για την είσοδό τους στο νοσοκομείο rapid test των 48 τελευταίων ωρών.

Σε ό,τι αφορά τώρα αυτούς καθ’ αυτούς τους ασθενείς διευκρινίζουμε ότι όσοι απευθύνονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό Covid-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται τα Επείγοντα του νοσοκομείου στα οποία απευθύνονται άτομα που λαμβάνουν έκτακτη ανάγκη και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται ως έκτακτα περιστατικά, χωρίς να απαιτείται rapid test ή μοριακός έλεγχος για την είσοδό τους.