Τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα;

Η ζωή μας τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει σημαντικά μετά την έλευση του κορονοϊού στη χώρα μας. Ασφαλώς το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όλοι αυτή τη στιγμή είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας, διότι η ζωή είναι το παν και ο στόχος είναι να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες από αυτό τον ιό, που έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

Ταυτόχρονα από τον κορονοϊό έχει πληγεί και ο αθλητισμός, καθώς σχεδόν σε όλο τον πλανήτη έχει σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε άθλημα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα με τα σενάρια να είναι πολλά. Σε εγχώριο επίπεδο εδώ και περίπου μια εβδομάδα δεν διεξάγεται κανένα αθλητικό γεγονός. Στη Λέσβο το τελευταίο επίσημο παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε ήταν ο ημιτελικός του κυπέλλου ανάμεσα στον Αιολικό και τον Όλυμπο. Μάλιστα η ΕΠΣΛ προχώρησε άμεσα σε αναστολή των αγώνων μέχρι την Κυριακή 22 Μαρτίου, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα της Α’ και Β’ Κατηγορίας καθώς και αυτά των υποδομών. 

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσα κρούσματα θα εμφανιστούν στην χώρα μας μέχρι τότε, καθώς όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς ακόμα είμαστε στην αρχή. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες δεν θα μπορεί να διεξαχθεί κανένα αθλητικό γεγονός, διότι στόχος είναι ο κόσμος να μείνει σπίτι για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάδοση του κορονοϊού. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε κάτι σημαντικό. Ο συγκεκριμένος ιός δεν μπορεί να σταματήσει από τη μια μέρα στην άλλη και θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να περιοριστεί και στο καλύτερο σενάριο να εξαφανιστεί. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη σε άλλες χώρες του κόσμου πολλά πρωταθλήματα κατέβασαν για πάντα ρολά και οι ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη θέση πήραν τον τίτλο. Σε ελληνικό έδαφος ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση, διότι άπαντες περιμένουν να δουν ποια θα είναι η εξέλιξη του ιού για να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. 

 

Τα σενάρια…

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι τα σενάρια σχετικά με τη διεξαγωγή ή όχι των πρωταθλημάτων. Αν επικρατήσει η λογική πως θα περάσει αρκετό διάστημα για να περιοριστεί ο κορονοϊός, τότε υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία εξετάζονται σχετικά με τα πρωταθλήματα: Το πρώτο είναι να σταματήσουν επ’ αόριστον, να επικυρωθούν οι βαθμολογίες ως έχουν μέχρι τώρα και κάθε ομάδα να πάρει αυτό που της αναλογεί. Το δεύτερο που υπάρχει στο τραπέζι και θα συζητηθεί, είναι να επανεκκινήσουν όλα τα πρωταθλήματα, στα μέσα Απριλίου και να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Όμως και αυτό το σενάριο δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, καθώς δεν γνωρίζουμε πότε θα μας αποχαιρετήσει ο ιός. 

Σε τοπικό επίπεδο οι αρμόδιοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Πάντως το συμπέρασμα που βγαίνει από όλο αυτό είναι πως τα πάντα είναι ανοιχτά και είναι πολύ πιθανό, για πρώτη φορά στα χρονικά, τα πρωταθλήματα να σταματήσουν στη μέση. Όμως αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί τώρα είναι η ζωή μας. Γι’ αυτό μένουμε σπίτι, δεν φοβόμαστε και προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας.