Τιμητική εκδήλωση για τη Ρούρα Σιφναίου

ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟ ΓΕΡΑΣ

Το όνομα της  διακεκριμένης ιστορικού από τη Λέσβο Ρούρας Σιφναίου, η οποία έφυγε από τη ζωή πέρυσι τον Οκτώβριο θα δοθεί τιμητικά σε αίθουσα του Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά που ίδρυσε η Πολιτιστική Εταιρεία “Αρχιπέλαγος”, της οποίας η εκλιπούσα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας.

Στις 15 Οκτωβρίου κλείνει ένας χρόνος από τον πρόωρο θάνατο της διακεκριμένης ιστορικού και Διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος του επιστημονικού της έργου στη μελέτη και την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος του νησιού της καταγωγής της, της Λέσβου.

Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά της, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος – δημιουργός και φορέας λειτουργίας του Ελαιοτριβείου-Μουσείο Βρανά – της οποίας η Ρούρα Σιφναίου υπήρξε ιδρυτικό και ακούραστο μέλος προσφέροντας εθελοντικά επί 20 χρόνια την πολύτιμη γνώση της, αποφάσισε να δώσει το όνομά της στην αίθουσα που στεγάζει το αρχείο του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου, το οποίο η ίδια φρόντισε και ανέδειξε ως υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης, συντήρησης και ψηφιοποίησής του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι Χριστίνα Αγριαντώνη (Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ουρανία Πολυκανδριώτη (Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Παναγιώτης Μιχαηλάρης (Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), ενώ την εκδήλωση θα κλείσει ο Νίκος Σηφουνάκης, (Αρχιτέκτων, τ. Υπουργός, Ιδρυτικό μέλος Εταιρείας “Αρχιπέλαγος”), που είχε στενή και πολύχρονη επιστημονική και συγγραφική συνεργασία με την εκλιπούσα. Θα προβληθούν, επίσης, αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένη διάλεξη της Ρούρας Σιφναίου, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Δεκέμβριο του 2014.

Πέρα από την τιμητική αυτή εκδήλωση, η Πολιτιστική Εταιρεία “Αρχιπέλαγος” συνέβαλε οικονομικά και στην επανέκδοση του βιβλίου της Ρούρας Σιφναίου “ΛΕΣΒΟΣ: Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία (1840-1912)”, το οποίο είχε εκδοθεί για πρώτη φορά από τον Δήμο Μυτιλήνης το 1996, ήταν για πολλά χρόνια εξαντλημένο και επανεκδίδεται αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Αιολίδα.

Το βιβλίο, που βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS) των Παρισίων, θεωρήθηκε, ήδη από την εποχή της πρώτης έκδοσής του, σταθμός στη λεσβιακή ιστοριογραφία και κείμενο αναφοράς για την περίοδο της μεγάλης βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης του νησιού, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.