Με την αύρα της θάλασσας

Spread the love

 

Μπήκαμε στο καλοκαίρι για τα καλά.

Μαζεύω τα κουβαδάκια μου, πήρα καινούργια πετσέτα για τη θάλασσα, αντηλιακά φρέσκα – δεν μπορώ καθόλου αυτά που μυρίζουν καρύδα – καπέλο προ-πέρσινο Παναμά με κορδέλα και μπορ, τσάντα παραλίας vintage, καρεγκλάκι μπλε ριγέ από τα εποχικά μαγαζιά και βιβλία.

Φέτος πήρα 5-6 από εκείνα τα χαλαρωτικά αστυνομοτρομακτικά-θριλερό-αναγνώσματα κυρίως της Σουηδικής λογοτεχνίας που είναι σαν τούβλα και γεμίζουν τις ώρες της ραστώνης. Ήθελα και κάποια με λίγο προβληματισμό αλλά δεν μου βγήκε, ευτυχώς.

Πήρα όμως μαζί μου και το ειδικό τάμπλετ παραλίας για να μπαίνω στα σάιτ με τα φαγητά, τα ακριβά ρεστοράν του κόσμου, να τσεκάρω τους παγκόσμιους bloggerς του φαγητού, ποτού και κρασιού, να μπαίνω επίσης στα μαγειρέματά τους και είτε να φαντασιώνομαι, είτε να ξεσηκώνω συνταγές και να τις μεταλλάσσω κατά το δοκούν.

Οι διακοπές θες, δε θες σε χαλαρώνουν.

Αφήνεις πίσω πολλές σκοτούρες.

“Πέτα τα  πίσω“ έλεγε η γιαγιά, και μ’ ένα μαγικό τρόπο αφήνεσαι στο λυτρωτικό νερό της θάλασσας, στα ταβερνάκια με ψαράκι και ουζάκι – ενίοτε τσίπουρο – κανένα κρασί ροζέ με στιλ- από αυτό το τελευταίο που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες με εκείνο το σχετικό ύφος της ξεγνοιασιάς –  και φυσικά παγωμένες μπίρες σε κατεψυγμένο ποτήρι, τεκίλες με αλάτι, φραπέ ή φρέντο… ατελείωτα.

Τα πέταξα πίσω κι έφυγα.

Γεύσεις

Στα σπίτια μοστράρουν τα γεμιστά με ή χωρίς κιμά. Εκείνα τα θεϊκά λαδερά φασολάκια με τις λιγοστές πατατούλες που αχνίζονται μέσα στον πελτέ ντομάτας. Το κοκκινιστό της Κυριακής με φρέσκια ντομάτα και κόκκους πιπεριού και  μπαχαριού. Οι μελιτζάνες γεμιστές της κατσαρόλας με το μοσχοκάρυδο.

Το μπριάμ επίσης που εγώ φέτος του πρόσθεσα φασολάκια, μανιτάρια και μπόλικο βασιλικό και δυόσμο.

Τα υπόλοιπα τύπου χταποδάκια, καλαμαράκια και ψάρια τ’ αφήνω για την ταβέρνα. Εκεί τ’ απολαμβάνω καλύτερα.

Αμυγδαλόπιτα δροσερή

Υλικά για 8-10 άτομα

2 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη

½ φλιτζ. αλεύρι

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

10 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

2 φλιτζ. ζάχαρη

3-4 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου

2 σφηνάκια μπράντι

αμύγδαλα ασπρισμένα για ντεκόρ

Για το σιρόπι

1 1/2  φλιτζ νερό

1 ½ φλιτζ. ζάχαρη

χυμό ½ λεμονιού

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Αναμειγνύετε την αμυγδαλόψιχα με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους των αβγών μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το άρωμα πικραμύγδαλου και το μπράντι.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε προσεκτικά στο μείγμα κρόκων. Μεταφέρετε σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί και το ψήνετε για 10΄. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 160ο C και το αφήνετε για άλλα 20΄-25΄. Ελέγχετε αν  έχει ψηθεί το γλυκό βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του.

Βγάζετε την αμυγδαλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε κομμάτια. Στολίζετε κάθε κομμάτι με ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε για 10 λεπτά περίπου το νερό με τη ζάχαρη και στο τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού. Περιχύνετε με το χλιαρό σιρόπι την αμυγδαλόπιτα.

Tips

Σας προτείνω μερικά τέτοια sites από τα πιο αγαπημένα μου για να περάσετε ευχάριστα  και πιο γκουρμέ στις διακοπές σας:

https://www.donnahay.com.au

http://catcora.com

http://www.ottolenghi.co.uk

http://www.saveur.com/2016-saveur-blog-awards-event

 

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση