«“Την πληρώνουν” γονείς και παιδιά»

Spread the love
  • -Ιδιώτες από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες πάνω από 3.000 περιπτώσεων παιδιών που μένουν “ξεκρέμαστα” στη Λέσβο

Σοβαρά προβλήματα – και μάλιστα όχι για πρώτη φορά – προκαλεί η έλλειψη παιδοψυχιάτρου από το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (πρώην Ιατροπαιδαγωγικό) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Προβλήματα, τα οποία στην καλύτερη μάλλον περίπτωση έχουν ως αποτέλεσμα οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, και στη χειρότερη να διακόψουν τις παραπάνω από απαραίτητες συνεδρίες των παιδιών τους με λογοθεραπευτές και συναφείς ειδικότητες, αφού δημιουργείται πρόβλημα στην κάλυψη του κόστους τους.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν γονείς παιδιών που πραγματοποιούν συνεδρίες σε λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και παιδοψυχολόγους, για να καλυφθεί το σχετικό κόστος από τον ΕΟΠΥΥ απαιτείται η υπογραφή σχετικού παραπεμπτικού από παιδοψυχίατρο. Η μόνη ιατρός με τη συγκεκριμένη ειδικότητα σε δημόσιο φορέα απασχολείται στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου, όμως, απουσιάζει ήδη εδώ και ένα μήνα με άδεια εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να μένουν «ξεκρέμαστοι» γονείς των οποίων τα παιδιά πρέπει να πραγματοποιήσουν συνεδρίες, ενώ αντίστοιχα προβλήματα είχαν προκύψει και προ ολίγων μηνών, όταν και πάλι χρειάστηκε να απουσιάσει. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα γονείς στα «ΝΕΑ της Λέσβου» καθώς διαπιστώνουν πως η απουσία της παιδοψυχιάτρου ήταν αναμενόμενη, δεν υπήρξε η πρόβλεψη υπογραφής σχετικών δικαιολογητικών για παιδιά τα οποία είχε ήδη εξετάσει, ώστε να είναι καλυμμένα για ένα διάστημα λίγων μηνών έστω.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι γονείς είναι οι εξής δύο: Είτε να καλύψουν από την τσέπη τους το κόστος συνεδριών, που μπορεί να φτάνουν και τα 180 ευρώ τον μήνα, είτε να σταματήσουν τις συνεδρίες, με ολέθριο φυσικά κόστος για τα παιδιά τους που τις έχουν ανάγκη. Υπάρχει όπως λένε, βέβαια, και η επιλογή να απευθυνθούν σε ιδιώτη παιδοψυχίατρο, που ωστόσο θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει εκ νέου συνεδρίες με εκείνους και τα παιδιά τους, με ένα κόστος που αντίστοιχα μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 140 ευρώ, προκειμένου να λάβουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κάλυψη μέρους του κόστους συνεδριών λογοθεραπείας και εργοθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ. 

«Το κόστος αυτό, εγώ μπορώ να το καλύψω και θα το καλύψω, γιατί έχω δει πραγματικά “θαύματα” από τις συνεδρίες στο παιδί μου. Άλλοι γονείς, όμως, δεν θα μπορέσουν. Από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς», δηλώνει μητέρα παιδιού, που πραγματοποιεί συνεδρίες με εργοθεραπευτή.

 

«Αδιανόητο και απαράδεκτο»

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την έλλειψη παιδοψυχιάτρου του Δημοσίου στη Λέσβο, επιβεβαιώνουν και λογοθεραπευτές-εργοθεραπευτές, που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Όπως εξηγούν, η παραπομπή από παιδοψυχίατρο είναι αυτή που μπορεί να δικαιολογήσει την κάλυψη του κόστους συνεδριών λογοθεραπείας και εργοθεραπείας σε ένα ποσοστό από 60% έως και σχεδόν 100% και για ένα διάστημα 

4 έως 12 μηνών, ανάλογα με την περίπτωση του παιδιού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως κομβικής σημασίας ήταν η αλλαγή του σχετικού νόμου το 2018, που μέχρι τότε προέβλεπε πως παραπομπή σε λογοθεραπευτή – εργοθεραπευτή μπορεί να δικαιολογήσει και ψυχίατρος, αλλά έκτοτε η δυνατότητα αυτή περιορίστηκε σε παιδοψυχιάτρους και αναπτυξιολόγους. Εξέλιξη επί της ουσίας θετική, η οποία όμως έχει και πρακτικούς περιορισμούς. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ιδιώτης έστω παιδοψυχίατρος στη Λέσβο δεν υπάρχει! Επομένως, ελλείψει και της παιδοψυχιάτρου από το Ιατροπαιδαγωγικό, οι λογοθεραπευτές του νησιού έχουν ήδη κινηθεί για να έχουν συνεργασίες με ιδιώτες παιδοψυχιάτρους από την Αθήνα και άλλα σημεία της Ελλάδας, για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών του νησιού. Προσέγγιση, όμως, που αναπόφευκτα ανεβάζει το κόστος των συνεδριών για τους γονείς και που σε καμία περίπτωση δεν τη θεωρούν ενδεδειγμένη.

«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο το να αναγκάζεις τους γονείς να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι κόστος συνεπάγεται αυτό, γιατί σε ένα τόσο μεγάλο νησί όσο η Λέσβος δεν υπάρχει ένας παιδοψυχίατρος για να καλύψει τις ανάγκες τους» σχολιάζει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» λογοθεραπεύτρια – εργοθεραπεύτρια, που επισημαίνει μάλιστα πως το θέμα ανάγκης παιδοψυχιάτρου αφορά γενικότερα πάνω από 3.000 παιδιά σε όλη τη Λέσβο. «Δυστυχώς δεν μπορώ να μην σχολιάσω πως διακρίνουμε ένα “σπρώξιμο” προς τον ιδιωτικό τομέα, που είναι ανεπίτρεπτο, όταν τίθεται ως μοναδική επιλογή και στο τέλος πλήττει τα ίδια τα παιδιά που έχουν ανάγκη συνεδριών, αλλά οι γονείς τους δεν μπορούν να καλύψουν τα κόστη» αναφέρει, προσθέτοντας βέβαια πως η ειδικότητα του παιδοψυχιάτρου δεν είναι και τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα γενικότερα, γεγονός που δημιουργεί μια σχετικά μικρή προσφορά υπηρεσιών, για τις οποίες υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση.

Αυτή τη λεπτομέρεια επισημαίνει και άλλος γονέας παιδιού που πραγματοποιεί συνεδρίες λογοθεραπείας. «Προσωπική μου αίσθηση είναι πως δύσκολα θα υπάρξει παιδοψυχίατρος, που θα απασχοληθεί σε έναν δημόσιο φορέα στη Μυτιλήνη. Είναι δύσκολη και δυσεύρετη ειδικότητα, που στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προσφέρει και μεγάλο εισόδημα… Για το παιδί μου χρειάστηκε να περάσουν 3 μήνες πριν βρω διαθέσιμο ραντεβού σε παιδοψυχίατρο στην Αθήνα!», τονίζει με νόημα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση