- Προς επαναξιολόγηση και το πλαίσιο υποχρεωτικότητας και η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Την άμεση εφαρμογή των μέτρων από σήμερα το πρωί – που αρχικά είχαν αποφασιστεί για τις 3 Ιανουαρίου – ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με την εκρηκτική αύξηση των νέων κρουσμάτων να επιβάλλει στην Κυβέρνηση τη λήψη πρωτοβουλιών χωρίς άλλη καθυστέρηση. Στα μέτρα αυτά προστίθεται πλέον και η απαγόρευση της μουσικής στις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες είχε ήδη αποφασιστεί να έχουν ωράριο έως τις 12 τα μεσάνυχτα και να λειτουργούν μόνο με καθήμενους σε τραπέζια έως 6 ατόμων και με τήρηση αποστάσεων. Ωράριο το οποίο θα επεκταθεί έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς το βράδυ από 31/12 προς 1/1, κατά το οποίο θα ισχύουν όμως όλοι οι άλλοι περιορισμοί για την εστίαση.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα μέτρα που ισχύουν είναι ακριβώς αυτά που είχαν ανακοινωθεί και επρόκειτο να ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς κάποια αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, επιπλέον των παραπάνω μέτρων από σήμερα ισχύει:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ-μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και υποχρεωτικά στους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.
- Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.
- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
- Θα υπάρξει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.
Όσον αφορά τις ιδιωτικές συναθροίσεις, σημειώθηκε πως απαγορεύεται η διοργάνωση οποιασδήποτε συγκέντρωσης σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο, που να παραπέμπει σε πάρτι.
Όλα τα παραπάνω μέτρα συμπλήρωσαν οι προτροπές του Υπουργού Υγείας για αυτοπροστασία τις επόμενες μέρες: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή οι συμπολίτες μας που πλήττονται από την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίως στις νεότερες γενιές. Κυρίως στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών.
Αυτές οι γενιές και λόγω της ιδιαιτερότητας της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά και λόγω των ηλικιακών τους κριτηρίων κατά βάση νοσούν ή νοσούν ασυμπτωματικά. Για αυτό τον λόγο, οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή ο ίδιος έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κορονοϊού.
Και αυτό είναι σημαντικό διότι πριν τα οικογενειακά τραπέζια, τα οποία θα γίνουν την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει να γίνονται τεστ από όλους όσοι θα παρευρεθούν σε αυτά και ειδικά από αυτούς που αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί με κόσμο που είτε είναι κρούσματα, είτε έχουν βρεθεί σε χώρους που θα μπορούν να έχουν νοσήσει και να δείξουν ότι αγαπούν τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, χωρίς να τους δουν».
Επανεκτιμήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τοποθέτησή του πριν την ανακοίνωση που αφορούσε τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς και το ότι θα επανεκτιμηθεί το πλαίσιο υποχρεωτικότητάς τους. Ωστόσο με δεδομένες τις αναφορές για το πώς διαμορφώνεται η εμβολιαστική κάλυψη στην χώρα (+10 μονάδες το τελευταίο διάστημα, 70% των όσων δικαιούνται έχουν πραγματοποιήσει αναμνηστική δόση, τουλάχιστον 90% για τις ευάλωτες ομάδες), πιθανότερο σενάριο είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας, παρά η άρση της ή αλλαγές όπου ήδη εφαρμόζεται.
Την ίδια στιγμή επαναξιολογείται και ο χρόνος ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έπρεπε μάλλον να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς πριν λίγες μέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίστηκε ήδη η μείωση του χρόνου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στους έξι μήνες. Ο χρόνος ισχύος αφορούσε τα ταξίδια από χώρα σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., ωστόσο όπως είχαμε σημειώσει αυτή η αλλαγή θα αποτελούσε «οδηγό» για τη γενικότερη ισχύ των πιστοποιητικών και σε εθνικό επίπεδο για το σύνολο των δραστηριοτήτων, όπου απαιτείται.
Ταφόπλακα για εστίαση;
Ως «ταφόπλακα» χαρακτηρίζουν την επίσπευση των μέτρων επαγγελματίες της εστίασης, που ακυρώνουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι «πιάνουν» το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, για το οποίο η κίνηση είναι αυξημένη, αλλά αντίστοιχα αυξημένα είναι τα έξοδα των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία έχουν ήδη γίνει.
«Όταν το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται, παύει να είναι λάθος. Τι είναι; Σκοπιμότητα! Αν επιλέγεις να κάνεις ξανά το ίδιο περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα τι είσαι; Ανίκανος», σημειώνει η σκληρή ανακοίνωση της πρωτοβουλίας #estiasigreece, που υιοθετεί και ο τοπικός σύλλογος «ΑΣΠΙΔΑ» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ., Νίκο Γιαννάκα. «Ήδη από την ασάφεια των μέτρων μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλές ακυρώσεις από κόσμο που είχε κλείσει για να κάνει ρεβεγιόν έξω. Πλέον όλες οι εκδηλώσεις ακυρώνονται, και πολλά μαγαζιά δεν πρόκειται να ανοίξουν καν, δεν έχει νόημα» τονίζει ο κ. Γιαννάκας, σχολιάζοντας πως πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην εστίαση, χωρίς να υπάρχει ως σήμερα κανένα αντισταθμιστικό για την κατάσταση που βιώνει. «Δυστυχώς η εστίαση παλεύει μόνη της με τα κύματα του κορονοϊού» αναφέρει, λέγοντας πως σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως και η ΠΟΕΣΕ για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου.
«Με τους ανθρώπους που αγόρασαν προμήθειες, προγραμμάτισαν εκδηλώσεις, πλήρωσαν περισσότερο προσωπικό για να δουλέψουν την Πρωτοχρονιά τι γίνεται;», αναρωτιέται και ο επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ. της «ΑΣΠΙΔΑΣ», Δήμος Καραμπεάζης, που επισημαίνει πως αρκετοί συνάδελφοί του δεν θα αντέξουν μέχρι το Φεβρουάριο, ενώ μόνο οι πιο τυχεροί ίσως φτάσουν να δουν καλοκαίρι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του Παντελή Πατερέλλη, που ενώ προετοιμαζόταν το Κτήμα Οινοφόρος να φιλοξενήσει τον Χρήστο Δάντη σε μια μεγάλη μουσική βραδιά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, τα σχέδια αναβάλλονται τη στιγμή που έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα για την προετοιμασία της εκδήλωσης. «Πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος να πάρουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης κάποια χρήματα», υπογραμμίζει.