«Της πόλης 25 και καλλικάντζαροι»

Τέλος του 2020 κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του πολυγραφότατου γιατρού, συγγραφέα, ερευνητή, του δικού μας συνεργάτη, Μάκη Αξιώτη, με τίτλο «Της πόλης 25 και καλλικάντζαροι». 

25 ποιήματα και ένα ακόμη… οι «Καλλικάντζαροι», το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ένα «μικρό μανιφέστο», και κοσμούσε το αγαπημένο στέκι του, το «Μουσικό καφενείο», το οποίο έχει αποχωριστεί τώρα, λόγω της πανδημίας. 

Τίτλος κάθε ποιήματος ο αριθμός της σειράς του. Εικοσιπέντε ποιήματα. 25 βήματα ουσιαστικά στους δρόμους της πόλης. Στην καθημερινότητα, στους ήχους, τα χρώματα όπως τα αντιλαμβάνεται ο ποιητής, ο οποίος με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μας παίρνει μαζί του σε αυτή τη διαφορετική διαδρομή της ζωής στην πόλη.   

Στο ποίημα 25 περιγράφει με γλαφυρό τρόπο μια φωτιά στη Μόρια. Μια από τις φωτιές που είχαν συνδεθεί όλα αυτά τα χρόνια με τη λειτουργία του διαβόητου ΚΥΤ. Μέσα από τις περιγραφές του, ο αναγνώστης μεταφέρεται και στην τελευταία φωτιά, που σημειώθηκε τη χρονιά που πέρασε και σήμανε και το τέλος της λειτουργίας του καταυλισμού. 

«Γκρίζο στο κόκκινο

Η βροχή

Ξέπλενε όλη τη νύχτα

Τις στάχτες 

Το πρωί απελπισμένη

Προτίμησε να μείνει

Στο σύννεφο  

Τόσες στάχτες 

Και πόσο κολλημένες

Στις πλάτες

Των ανθρώπων…». 

Πολύ όμορφο το εξώφυλλο. Χαρούμενο, ανάλαφρο, απλό, που αντικατοπτρίζει απόλυτα το περιεχόμενο και ζωγράφισε ο ίδιος ο Μάκης Αξιώτης, ο οποίος εντυπωσιάζει με το κυβιστικό στιλ, που δεν μας έχει συνηθίσει στη ζωγραφική του. Η ποιητική συλλογή διατίθεται σε βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης.