Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το 2024 έτος-σταθμός για τον τουρισμό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Υπερδιπλάσιες από την καλύτερη χρονιά του παρελθόντος οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών το Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία του 2023 έκλεισαν με 73.588 αφίξεις στη Λέσβο
  • Ποιες είναι οι προοπτικές και οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, οι οποίοι καλούνται να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα 

Για όποιον επισκεπτόταν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς την περιοχή της Μήθυμνας οι μόνοι τουρίστες που έβλεπε ήταν Τούρκοι, οι οποίοι με 6 πούλμαν από το πρωί γέμισαν τα σοκάκια του Μολύβου, αν και η παραμονή τους ήταν μικρής διάρκειας, καθώς τα τοπικά τουριστικά γραφεία μετέφεραν τους επισκέπτες και σε άλλες περιοχές, καθώς και στο προσκύνημα του Μανταμάδου. 

Οι Τούρκοι επισκέπτες του Δεκεμβρίου είναι υπερδιπλάσιοι του καλύτερου Δεκεμβρίου όλων των εποχών μέχρι τώρα, καθώς έφτασαν τους 2.335 έναντι 960, που ήταν οι περισσότεροι που είχαν φτάσει στη Λέσβο μήνα Δεκέμβριο και συγκεκριμένα το έτος 2017.

Με τον αριθμό των αφίξεων των Τούρκων του Δεκεμβρίου οι συνολικές αφίξεις του έτους που μόλις αποχαιρετήσαμε ανέρχονται στα 73.588 άτομα, ένας αριθμός-ρεκόρ, καθώς οι Τούρκοι τουρίστες είναι αυξημένοι κατά 45% από την καλύτερη χρονιά μέχρι τώρα, που ήταν το 2015 με 50.815 αφίξεις! Με άλλα λόγια, οι φετινές αφίξεις είναι αυξημένες κατά 22.773 άτομα σε σχέση με το 2015 στη Λέσβο και με μια ακόμα σημαντική διαφορά, καθώς το 2023 είχαμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο ποσοστό με τουρίστες υψηλών εισοδημάτων και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο καθένας τους αντιστοιχούσε σε δύο ή και τρεις Τούρκους τουρίστες ως προς την αγοραστική τους δύναμη σε σχέση με τους επισκέπτες του παρελθόντος. 

Με τους 73.588 Τούρκους τουρίστες που καταγράφονται το 2024 στη Λέσβο αυτό που φαίνεται πλέον είναι ότι μόνο από την αγορά της Τουρκίας έχουμε έναν αριθμό επισκεπτών που αντιστοιχεί στις αφίξεις των Ευρωπαίων που έρχονται με προγραμματισμένες πτήσεις charter κάθε χρόνο και αυτό σε μία καλή χρονιά. Τι σημαίνει αυτό; Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: «Πρέπει να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην αγορά της Τουρκίας καθώς βλέπουμε ποια είναι τα οφέλη και οι προοπτικές και ειδικά τη φετινή χρονιά αυτό είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν και επαγγέλματα που δεν είχαν κινηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε τέτοιο βαθμό»

Ο πίνακας με τις αφίξεις των Τούρκων τουριστών από το 2011

Και συνέχισε: «Η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, όλοι οι συνάδελφοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και οι ξενοδόχοι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών, ενώ οι ενέργειες γίνονται σε σημαντικό βαθμό και από το Επιμελητήριο και είδατε άλλωστε την επιτυχημένη συμμετοχή φέτος στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Σμύρνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Είναι προφανές ότι στην τουριστική αγορά της Τουρκίας πάμε καλά, μπορούμε όμως να πάμε ακόμα καλύτερα και γι’ αυτό απαιτείται η παρουσία όλων των φορέων σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς θα πρέπει να καταλάβουν στο σύνολό τους και η αυτοδιοίκηση και οι άλλοι φορείς ότι αν δεν επενδύσουμε στον τουρισμό δεν μπορούμε να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.  Εμείς από μόνοι μας ως τουριστικά γραφεία έχουμε σηκώσει μεγάλο βάρος, χρειάζεται όμως και η βοήθεια των φορέων».

Ο κ. Χατζηκυριάκος στάθηκε και στο γεγονός ότι οι αυξημένοι αριθμοί των Τούρκων τουριστών κατά το 2023 στη Λέσβο καταγράφονται – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία  – σε μία χρονιά κατά την οποία η πλευρά της τουρκικής ηγεσίας όξυνε το κλίμα στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και αντικίνητρο για να κάνουν οι Τούρκοι διακοπές στα νησιά μας. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων «η ελληνοτουρκική φιλία που έχει καλλιεργηθεί εδώ και δεκαετίες έχει βαθιές ρίζες ώστε να μην επηρεαστεί τελικά ο τουρισμός από τη γείτονα χώρα και τώρα η συμφωνία του πρωθυπουργού της χώρας μας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν και τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στις σχέσεις των δύο κρατών πιστεύουμε ότι δίνει άλλη ώθηση στον τουρισμό», είπε ο κ. Χατζηκυριάκος, ο οποίος στάθηκε και στην παγιοποίηση της έκδοσης βίζας στα νησιά μας για τους Τούρκους επισκέπτες έστω για το διάστημα των 7 ημερών, ώστε να έχουμε σταθερότητα στην εφαρμογή αυτού του μέτρου που επιδρά θετικά στον τουρισμό.  

Επίσης ο ίδιος τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ακτοπλοϊκής γραμμής που συνδέει τη Λέσβο με τη Σμύρνη και την περαιτέρω ενίσχυση του δρομολογίου, ενώ υπογράμμισε ότι η προετοιμασία των υποδομών στις λιμενικές εγκαταστάσεις για την υποδοχή των Τούρκων του καλοκαιριού θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση για τον τουρισμό της Λέσβου είναι να καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των αφίξεων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, καθώς είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το νησί μας η αγορά της Τουρκίας ως προς την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

«Ήρθε η ώρα να δουλέψουμε σοβαρά, στοχευμένα και δραστήρια βλέποντας με μεγάλη αισιοδοξία το νέο έτος, καθώς το 2024 μπορεί να γίνει μια χρονιά που θα αποτελέσει μεγάλο σταθμό για τον τουρισμό μας», κατέληξε ο κ. Χατζηκυριάκος. 

spot_img

More articles

spot_img