Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το άγνωστο Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων στην Αγιάσο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Παλιοί μαστόροι μέσα στα μαγαζιά τους ζωντανεύουν χάρη στη δημιουργικότητα και φαντασία του φημισμένου ξυλογλύπτη Δημήτρη Καμαρού
  • «Είναι το τελευταίο που κάνω για το χωριό μου και θέλω να το μάθει ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά να έρθουν να το δουν», λέει ο 85χρονος τεχνίτης

Μια μικρή αγορά βγαλμένη από το παρελθόν έχει ζωντανέψει εδώ και ένα χρόνο περίπου στην  καρδιά της Αγιάσου, δίπλα από το προσκύνημα της Παναγίας στον παλιό ξενώνα «Χάνι». Μικρά μαγαζάκια το ένα δίπλα στο άλλο και τους μαστόρους μιας άλλης εποχής να είναι απορροφημένοι στη δουλειά τους. Ένα πρωτότυπο μουσείο παλιών επαγγελμάτων δημιούργησε με τα χέρια του, ο ακούραστος  τεχνίτης, ο πατριάρχης της ξυλογλυπτικής Δημήτρης Καμαρός. Επιστρατεύοντας το μεράκι, την φαντασία του και πάνω απ’ όλα την όρεξή του για δουλειά, παρά τα 85 χρόνια του,  ανέλαβε να κάνει πράξη την ιδέα που είχε μαζί με τους Φώτη Παπαγεωργίου και Γιώργο Λιάκατο, μέλη του Δ.Ε. του προσκυνήματος Αγιάσου.

Ο φημισμένος ξυλογλύπτης Δημήτρης Καμαρός ανέλαβε να κάνει πράξη την ιδέα τριών Αγιασωτών για τη δημιουργία Μουσείου Παλαιών επαγγελμάτων

«Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνω και θέλω να μείνει στον τόπο μου. Το παράπονό μου όμως είναι ότι παρόλο που λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2018 δεν έχει γίνει γνωστό. Θα ήθελα να το μάθουν τα παιδιά, να έρθουν με τα σχολεία να το δουν, είναι κάτι που προβάλλει την παράδοση και την ιστορία μας. Έγινε με προσωπική μου δουλειά αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια χωριανών μου που μου έδωσαν παλιά εργαλεία, ρούχα, έπιπλα, ό,τι χρειάσθηκε για να το φτιάξω», μας λέει ο κυρ-Δημήτρης Καμαρός.

Οχτώ ισόγεια κελιά της ανατολικής πτέρυγας του Παλαιού Ξενώνα της Παναγίας στα Χάνια – που είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης – διαμορφώθηκαν σε εκθετήρια παλιών επαγγελμάτων που ταξιδεύουν τον επισκέπτη, πίσω στο χρόνο, σε επαγγέλματα που έχουν  πλέον χαθεί και μαρτυρούν την πλούσια βιοτεχνική παράδοση της Αγιάσου.

Κάθε μαγαζάκι, το ένα δίπλα στο άλλο, και από την ξύλινη πόρτα με τζάμι οι παλιοί μάστορες  μιας άλλης εποχής, επί το έργον.

Το μαχαιράδικο, το σιδεράδικο,

το ραφτάδικο, το υφασματάδικο,

το υποδηματοποιείο,

το μαραγκούδικο,

το καπιστράδικο,

το μπαρμπέρικο.

Το κάθε μαγαζί είναι εξοπλισμένο με τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για κάθε επάγγελμα, ενώ ο κάθε μάστορας και ο πελάτης αναπαρίσταται εντυπωσιακά με κούκλες που έχει φτιάξει με τα χέρια του ο κυρ-Δημήτρης. Για παράδειγμα στο μπαρμπέρικο, υπάρχει η παλιά καρέκλα του κουρέα η οποία έχει αναπαλαιωθεί, τα ξυράφια του, οι παλιές ποδιές, παλιό ξυλόγλυπτο έπιπλο με καθρέπτη και παλιά επιγραφή από παλιό κουρείο του χωριού. Εκείνο που εντυπωσιάζει όμως ακόμη περισσότερο είναι τα πρόσωπα. Οι μάστορες της εποχής που ζωντανεύουν στο χώρο.

«Πήραμε τα πλαστικά πρόσωπα μόνο και έφτιαξα εγώ τις κούκλες. Σχεδίασα μάτια, στόμα, έβαλα φρύδια, μαλλιά. Έφτιαξα το σώμα τους με ξύλο και φελιζόλ και τις έντυσα με ρούχα που συγκέντρωσα με τη βοήθεια συγχωριανών μου», μας λέει ο ίδιος.

Χρειάσθηκε περίπου ένας χρόνος δουλειάς για να στηθεί αυτό το μικρό μουσείο παλιών επαγγελμάτων και αυτό που θέλει ο κ. Δημήτρης Καμαρός είναι να φροντίσει το συμβούλιο της εκκλησίας να ανοίγει η κεντρική είσοδος στα Χάνια σε περιόδους εορτών και εκδηλώσεων, ώστε να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται καθώς και μια πινακίδα στην κεντρική αγορά. «Θα μπορούσε το Τοπικό συμβούλιο του χωριού μας και η πρόεδρός μας να βοηθήσει σε αυτό», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εντυπωσιασμένος από αυτό το ξεχωριστό Μουσείο δηλώνει ο πρώην Δήμαρχος Αγιάσου Παναγιώτης Ψυρούκης, επί θητείας του οποίου είχε γίνει το έργο ανακαίνισης στο Χάνι της εκκλησίας. «Το 2001 είχε γίνει η μελέτη και εντάξαμε το έργο για την ανακαίνιση των παλιών ξενώνων και σήμερα χαίρομαι ιδιαίτερα που δημιουργήθηκε εκεί αυτός ο υπέροχος εκθεσιακός χώρος, αυτό το Μουσείο που πρέπει να το γνωρίσει και να το επισκεφθεί ο κόσμος», τονίζει στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Ψυρούκης.

Το «Χάνι» ανακαινίστηκε πριν από 10 χρόνια περίπου και εγκαινιάστηκε στις 12 Αυγούστου 2006 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄, που επισκέφτηκε την Αγιάσο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τα εγκαίνια του τρίτου ναού του Προσκυνήματος της Θεομήτορος (1806) και διέμεινε μάλιστα σε δωμάτιο του ανακαινισθέντος Ξενώνα. Τις εκδηλώσεις της Τρίτης 15 Αυγούστου 2006 είχε τιμήσει με την παρουσία του και ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

 

spot_img

More articles

spot_img