Το «Blue Star Σάμος» για «αποσυμφόρηση»

Έκτακτο δρομολόγιο θα πραγματοποιήσει το πλοίο «Blue star Samos» αύριο Σάββατο. Ξεκινώντας από την Μυτιλήνη αμέσως μετά το κανονικό δρομολόγιό του, θ’ αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι για Χίο, Σάμο και Λέρο απ’ όπου επίσης θα παραλάβει αιτούντες άσυλο με προορισμό ξενοδοχεία της Αθήνας. 

Το «Blue Star Samos» κανονικά μετά την άφιξή του το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη, διανυκτερεύει και αναχωρεί την Κυριακή για το επόμενο δρομολόγιο. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ναυλώσει για αύριο Σάββατο το πλοίο για να πραγματοποιήσει έκτακτο δρομολόγιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποσυμφόρηση των νησιών εν όψει του χειμώνα. Για τη Λέσβο έχει σταλεί λίστα για 356  άτομα που θα επιβιβασθούν στο πλοίο. Θα εξαρτηθεί αν θα εντοπισθούν όλα τα ονόματα και αν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκαιρα για το αν θα παραμείνει αυτός ο αριθμός ή αν τελικά θα είναι μικρότερος. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης δίνει έμφαση στη μείωση του πληθυσμού στην δημοτική δομή του Καρά-Τεπέ, καθώς υπάρχει υπουργική δέσμευση για κλείσιμό της μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι περισσότεροι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα έχουν τελικό προορισμό χώρες του εξωτερικού, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Εξάλλου, χθες, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και ασύλου νέα μετεγκατάσταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες αναχώρησαν από τη χώρα μας με προορισμό την Γερμανία 66 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 18 ασυνόδευτα ανήλικα. Συνολικά, τον τελευταίο μήνα έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα με προορισμό την Γερμανία 149 πρόσφυγες και 100 ασυνόδευτα ανήλικα.