Τι θα λέγαμε comfort food, σε σχέση με το comfort wine;
Comfort food, εκτός των άλλων, σημαίνει χαλάρωση, άνεση, αλλά και μείωση των απαιτήσεων.
Μπαίνεις στο σπίτι και μια δύσκολη μέρα μένει πίσω, ο εγκέφαλος απενεργοποιείται και η γεύση ενεργοποιείται. Το σώμα χαλαρώνει και οι γευστικοί κάλυκες στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.
Όταν τρως comfort food δεν τρως για να αισθανθείς πιο έξυπνος ή πιο γνώστης της γαστρονομίας, αλλά για να θρέψεις την ψυχή σου.
Πάντα όμως έχω την αίσθηση ότι το comfort food εκτός από την επιλογή κάποιων πιάτων, των υλικών που το συγκροτούν, ακόμη και τον τρόπο μαγειρέματος, έχει για μένα να κάνει και με την εποχή του χρόνου.
Στο μυαλό μου το comfort food είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ζεστασιά, το χουχούλιασμα, το cocooning, την θαλπωρή, πολλές φορές την TVουλα, αλλά και τους πολύ κοντινούς ανθρώπους, τους κολλητούς, τις φιλάρες, τις αγαπημένες σειρές, το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, το τζάκι, την μάζωξη γύρω από το τραπέζι, την οικογένεια, την ασφάλεια, ακόμη και την… αλληλεγγύη.
Είναι αυτή λοιπόν η εποχή, στο ξεκίνημα του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία κάθε μέρα πέφτει και από λίγο, όταν βγαίνουν τα πουλόβερ από τα ντουλάπια, όταν αλλάζουν οι γκαρνταρόμπες, όταν μολυβιάζει ο ουρανός και τα μπουρίνια νοτίζουν την διψασμένη γη, ενώ τα σύννεφα φτιάχνουν το δικό τους thunder and light show.
Είναι τότε που οι λαϊκές αγορές γεμίζουν κόσμο, αναζητώντας τα φρέσκα καλούδια, είναι τότε που ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού οι μυρωδιές από το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σου σπάνε την μύτη, είναι τότε που πλημμυρίζει ο ουρανίσκος σου από οινικές επιθυμίες.
Είναι τότε λοιπόν που σου ‘ρχεται στο μυαλό ένα πλούσιο Syrah, μόνο του ή με παρέα, όπως
ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΙΕΣ του Κυρ-Γιάννη, με το merlot του, ζεστό και πικάντικο. Είναι εποχή, αλλά και γεύσεις που θέλουν ένα Sangiovese, όπως του Καρυπίδη, ποικιλίες και κρασιά που προσφέρουν καλές τιμές, αλλά πλούτο αρωμάτων και τανινών σε γήινες και ζεστές νότες, όπως και ένα τανικό και δυνατό Cabernet Sauvignon σαν του ΚΙΚΟΝΕΣ.
Ένα λευκό Ποταμίσι από το οινοποιείο Βαπτιστής της Τήνου και το ροζέ του το εντυπωσιακό Alatna.
Είναι αυτή η εποχή, αλλά και το φαγητό που «σηκώνει» ένα πλούσιο και στιβαρό MERLO Portes του Σκούρα, ή ένα πικάντικο Carmenere, όπως της σειράς του Vina Errazouriz, ένα ντελικάτο καλιφορνέζικο Zinfandel, του Geyserville, ένα νόστιμο ποικιλιακό Αγιορείτικο με καραμελένιες νότες φρεσκάδας.
Ένα ακριβό για τις μοναδικές στιγμές με αγαπησιάρικα φαγητά και καλούς φίλους το Τ-Οίνος, από τους Τηνιακούς Αμπελώνες! Μη λυπηθείτε τα λεφτά!
Η σωτηρία της (οινικής) ψυχής είναι μεγάλο πράγμα, είναι comfort…
Τα απόλυτα φαγητά της καρδιάς
-Η παιδική μπριζόλα, νόστιμη, λίγο σκληρή και ψημένη σαν σόλα.
-Οι κεφτέδες της μαμάς, σε πελώρια διάσταση, χορταστικοί και ψωμωμένοι.
-Οι τηγανητές πατάτες που βγαίνουν από το τηγάνι τώρα.
-Οι βελούδινοι λαχανοντολμάδες ή τα ντολμαδάκια με θριαμβευτικό αβγολέμονο.
-Ο ακατανίκητος μουσακάς της μαμάς μου.
-Η χυλωμένη φασολάδα με το λίγο θυμάρι τριμμένο από πάνω (θέλω και καυτερή πιπερίτσα μαζί)
-Η χειροποίητη σπανακόπιτα λεπτή στο μεγάλο σινί.
-Η εύκολη τυρόπιτα με μπεσαμέλ και φύλλο κρούστας.
-Τα μακαρόνια με κιμά.
Δε λέω άλλα.
Τρέχουν τα σάλια μου!
Μακαρόνια με κιμάΥλικά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
800 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, αποφλοιωμένα στο χυμό τους
2 1/2 φλ. ζωμό κρέατος (ζεστό ή νερό)
2 δαφνόφυλλα
½ ξύλο κανέλας
1/2 φλ. κονιάκ
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
μπόλικο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τα μακαρόνια
1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας
Λίγο ελαιόλαδο
Μπόλικο κεφαλοτύρι ή ξερή μυτιληνιά μυζήθρα τριμμένη