Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Το «μεγάλο στοίχημα» της Σμύρνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Μυτιλήνη, σημειώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από συντοπίτες τους για τη σύνδεση
  • Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν τα κανονικά δρομολόγια, αφού προηγηθεί δοκιμαστική προσέγγιση και στο Πλωμάρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αποχώρησαν χθες το απόγευμα από τη Μυτιλήνη πράκτορες και εργαζόμενοι σε 20 από τα μεγαλύτερα και καλύτερα τουριστικά γραφεία της Σμύρνης, που έφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής με το καταμαράν, η άφιξη του οποίου είχε τον χαρακτήρα ταξιδιού γνωριμίας με τη Λέσβο. Οι τουριστικοί πράκτορες από τη γειτονική χώρα συνοδεύονταν και από μέλη ξένων τηλεοπτικών συνεργείων, και πέρασαν το Σαββατοκύριακο στο νησί μας έχοντας ως «αποστολή» να γνωρίσουν από κοντά τον προορισμό, ώστε να μπορέσουν να τον «πουλήσουν» στην αγορά της Σμύρνης, με τους τοπικούς φορείς να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη σύνδεση, που την καθιστά και ένα μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό στη Λέσβο.

Το καταμαράν, που ανήκει σε ναυτιλιακή εταιρεία του Δήμου Σμύρνης, έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, με τους επιβάτες να αποβιβάζονται με έκδηλο ενθουσιασμό, αλλά και αισιοδοξία για τις προοπτικές που ανοίγονται με το ξεκίνημα του δρομολογίου. Όπως δήλωσαν, υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από κατοίκους της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής για να έρθουν στη Λέσβο, οπότε περιμένουν να υπάρχει και μεγάλη ανταπόκριση για τη συγκεκριμένη σύνδεση, γεγονός που θα βοηθήσει βεβαίως και στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. 

Όργωσαν την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες για να γνωρίσουν από κοντά τον προορισμό

Οι τουριστικοί πράκτορες, που έφτασαν στη Μυτιλήνη, όλο το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησαν επισκέψεις και εκδρομές σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα χαρακτηριστικά του προορισμού, να «μετρήσουν» αποστάσεις και να ετοιμάσουν τα εκδρομικά πακέτα με τα οποία θα προσεγγίσουν τους συντοπίτες τους, για να επισκεφτούν και εκείνοι τη Λέσβο το επόμενο διάστημα. Το επόμενο Σαββατοκύριακο, μάλιστα, 24 έως 26 Ιουνίου η προσέγγιση του καταμαράν θα γίνει στο Πλωμάρι για να εξεταστεί και αυτή η επιλογή, αφού από την πλευρά μας οι εκπρόσωποι φορέων επιδιώκουν οι προσεγγίσεις να γίνονται και εκεί και όχι μόνο στη Μυτιλήνη, γεγονός που δίνει πρακτικά ένα περιθώριο δύο εβδομάδων έως και την 1η Ιουλίου, οπότε και αναμένεται το «κανονικό» ξεκίνημα του δρομολογίου με τους πρώτους Τούρκους επισκέπτες από τη Σμύρνη.

Τα χρονοδιαγράμματα αυτά, βέβαια, είναι αρκετά σφιχτά και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χρονική – και κάπως τελευταία – στιγμή οι Τούρκοι πράκτορες μπαίνουν στη διαδικασία διαμόρφωσης εκδρομικών πακέτων κάνει την αισιοδοξία των πρακτόρων στη Λέσβο κάπως πιο συγκρατημένη. Αυτό, χωρίς βέβαια να παραβλέπεται το ότι η πρόσβαση μιας εξαιρετικά μεγάλης τουριστικής αγοράς με το νησί μας είναι πλέον πολύ πιο εύκολη, αφού μέχρι πρότινος οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης έπρεπε να κάνουν ένα ταξίδι πλέον των 2 ωρών μέχρι το Αϊβαλί πριν πάρουν το καραβάκι για τη Μυτιλήνη, με όσα οφέλη συνεπάγεται αυτό.

Το Πλωμάρι θα προσεγγίσει δοκιμαστικά το καταμαράν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και από την 1η Ιουλίου ξεκινούν τα κανονικά δρομολόγια

Μια «δυνατή» αγορά

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική σύνδεση, που τη ζητούσαμε εδώ και χρόνια, με μια μεγάλη αγορά 5 έως 6 εκατομμυρίων κατοίκων όχι μόνο της Σμύρνης αλλά της ευρύτερης περιοχής, με πολύ καλό οικονομικό επίπεδο, αφού πρόκειται για κέντρο εμπορίου. Πρόκειται για ευκατάστατο πληθυσμό, που είναι ουσιαστικά και ο μόνος που αυτή την περίοδο ταξιδεύει από την Τουρκία προς την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι όχι μόνο θα υπάρξει ανταπόκριση για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, αλλά και ότι αυτό θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. 

«Είναι απαραίτητη η επίσκεψη αυτή των τουριστικών πρακτόρων, για να γνωρίσουν τον προορισμό και να στηρίξουν τη γραμμή. Μερικά από τα γραφεία αυτά είναι πολύ γνωστά και δουλεύουν άλλους προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά που δραστηριοποιούνται για τη Λέσβο, άρα είναι σημαντικό να τη γνωρίσουν», σημείωσε ο κ. Χατζηκυριάκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του τουριστικού πράκτορα Ραφαήλ Βαριάμη, ο οποίος έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για τον τουρισμό της Λέσβου και για μια σύνδεση που αποτελεί στοίχημα και που ευελπιστεί πως θα αποφέρει καρπούς. «Η Σμύρνη είναι μια μεγάλη αγορά, το νησί μας πάρα πολύ όμορφο, οι Τούρκοι το προτιμάνε και με το καταμαράν η πρόσβαση είναι πιο εύκολη και από τη Σμύρνη στη Λέσβο και το αντίστροφο» επεσήμανε, σχολιάζοντας πως στη Χίο όπου υπάρχει η αντίστοιχη σύνδεση η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη και υπάρχει η προοπτική ένα κομμάτι της «τουριστικής πίτας» να το πάρει και η Λέσβος.

Από τη συνάντηση των τουριστικών πρακτόρων στο Επιμελητήριο, παρουσία του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

Τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης του συγκεκριμένου δρομολογίου, οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες τις συζήτησαν και με τους ντόπιους συναδέλφους τους σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την άφιξή τους στο Επιμελητήριο. Παρών στη συνάντηση και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, ο οποίος τους περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της τοπικής αγοράς, ενώ το Σάββατο είχαν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και από κοντά, με τον Σύλλογο μάλιστα να τους διαθέτει και ξεναγό για να τους βοηθήσει στην βόλτα τους στο κέντρο της πόλης. «Και οι δύο πλευρές, και στη Λέσβο και στη Σμύρνη, έχουμε να κερδίσουμε από αυτή τη σύνδεση και στο νησί μας θα ωφεληθεί και ο τουρισμός, και η εστίαση και βέβαια τα εμπορικά καταστήματα. Από την πλευρά μας, ως Εμπορικός Σύλλογος, ζητήσαμε από τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες να στηρίξουν το δρομολόγιο και μας έδειξαν πως είναι ενθουσιασμένοι γι’ αυτό, αφού είναι και για εκείνους ένας νέος προορισμός που περιμένουν πώς και πώς να τον γνωρίσουν οι πελάτες τους!», κατέληξε ο κ. Μουτζούρης.

- Advertisement -

More articles

spot_img