Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξανακερδίζει τον κόσμο του

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Χωρίς απρόοπτα και με μεγάλη συμμετοχή, η οποία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες ίσως εκτιμήσεις, διεξήχθησαν χθες οι εκλογές τοπικών οργανώσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, όπως θα είναι και επισήμως πλέον το όνομα του κόμματος, καθώς το επέλεξε η συντριπτική πλειονότητα των ψηφισάντων με ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά το 90%. Στη Λέσβο πάνω από 1.000 μέλη της παράταξης προσήλθαν στα 8 εκλογικά κέντρα του νησιού, για να επιλέξουν εκτός του ονόματος και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, των Συντονιστικών Επιτροπών των δύο Δήμων και των συνέδρων που θα παραστούν στο επικείμενο συνέδριο, ενώ σε επίπεδο επικράτειας η προσέλευση ξεπέρασε τα 170.000 μέλη, αγγίζοντας τα επίπεδα του Β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Οι υποψηφιότητες για τις επιτροπές υποβάλλονταν μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και εν τέλει 24 άτομα διεκδίκησαν μια από τις 11 θέσεις μελών της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, στην οποία εκλέχθηκαν με αλφαβητική σειρά οι:

 • Ανδριώτης Παναγιώτης (128)
 • Βαλάκου Ρίτσα (208)
 • Γιαννουλέλης Γεώργιος (140)
 • Ελευθερίου Χαράλαμπος (153)
 • Καλατζή Νάντια (85)
 • Καραμανώλη Μαρία (126)
 • Μαριγλής Σταύρος (124)
 • Μήλιος Γεώργιος (269)
 • Ορφανός Μαρίνος (232)
 • Πατερέλης Θεολόγος (142)
 • Πίτζα Χρυσοθέα (99)

Σημειώνεται, πως για τη σύνθεση της Νομαρχιακής Επιτροπής ισχύει ποσόστωση, οπότε σε αυτή συμμετέχουν τουλάχιστον 4 γυναίκες.

H προσέλευση

Αθρόα ήταν η προσέλευση στην ψηφοφορία, που είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί παράταση έως τις 8 μ.μ. και σε κάποια άλλα σημεία της Ελλάδας έως και τις 9 μ.μ.. Και αυτό ακόμη και αν ο πήχης ήταν σχετικά χαμηλά, καθώς η δημοσιότητα ήταν συγκριτικά πολύ μικρή σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές, που όμως και λόγω περιεχομένου δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης. Ωστόσο η κατά πως φαίνεται επιστροφή ενός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων στην παράταξη, τους τελευταίους μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα συμμετοχής σε σύγκριση βέβαια με τις αντίστοιχες διαδικασίες. Άλλωστε, οι εκλογές ανάδειξης μελών των τοπικών οργανώσεων ήταν κάτι που ζητούσε έντονα ο κόσμος του κόμματος, καθώς η τρέχουσα σύνθεση των νομαρχιακών επιτροπών είχε πρακτικά οριστεί κεντρικά και είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες διαδικασίες.

Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που έσπευσαν χθες να εγγραφούν ως μέλη του κόμματος για να μπορέσουν να ψηφίσουν, με τις νέες εγγραφές να ξεπερνούν κι αυτές τις εκτιμήσεις, που είχαν κάνει τα τοπικά στελέχη. Ενδεικτικά, στο μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο του νησιού, στο κτίριο της Περιφέρειας, τα νέα μέλη ξεπέρασαν τα 200 φτάνοντας περίπου το 35% των ψηφισάντων στη Μυτιλήνη.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις