Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Όπως τονίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπάρχει δεδικασμένο για παρόμοια υπόθεση στην Ίο, για την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε οικοδομική άδεια λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού

Την ανάκληση των αδειών δόμησης στην παραλία της Σκάλας Ερεσού ζητούν και πάλι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, μετά και από την απόρριψη της προσφυγής που είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια της επίμαχης έκτασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. 

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Χήρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Στρατής Ζαφείρης και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Χρυσούλα Ζωγράφου, υπενθυμίζουν ότι στην απόφαση που έλαβαν 19 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 30 Μαρτίου, σεβόμενοι το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και τους κανόνες και χαρακτηρισμούς της ίδιας της Πολιτείας για την συγκεκριμένη περιοχή που έχει οριστεί με ΦΕΚ ως “Τοπίο Διεθνούς Αξίας” γνωμοδότησαν και ζήτησαν να ανακληθεί η οικοδομική άδεια στην περιοχή Αφεντέλι επειδή οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ιδιοκτησία, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί με την αριθμ. 786/1998 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς και κάθε άλλη οικοδομική άδεια μέχρις ότου οριστικοποιηθούν οι όροι δόμησης με βάση το Περιφερειακό Σχέδιο Βορείου Αιγαίου.

«Υπάρχει δεδικασμένο»

Όπως τονίζουν, υπάρχει δεδικασμένο για τέτοιου είδους υποθέσεις, με την απόφαση του ΣτΕ 1037/11-5-2022 με την οποία ακυρώθηκε οικοδομική άδεια στο νησί της Ίου διότι το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου επιβάλλει χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμη. «Το ίδιο νομικό πλαίσιο ισχύει κι εδώ. Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Βορείου Αιγαίου (ΦΕΚ 181 Δ’ 16-4-19) θεωρεί την παραλία της Ερεσού “Χαρακτηριστικό Τοπίο Διεθνούς Αξίας” αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου ο επιβαλλόμενος από το ως άνω ΦΕΚ χωροταξικός σχεδιασμός ούτε για το Β. Αιγαίο έχει γίνει ακόμα. Κάνει λάθος το Συμβούλιο της Επικρατείας;», διερωτώνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης ασκείται κριτική στην Δημοτική Αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου που απείχε από την συγκεκριμένη συνεδρίαση: «Γιατί; Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προκλήθηκε με αίτημα 19 Δημοτικών Συμβούλων εισηγήθηκε, αποφάσισε και γνωμοδότησε για ένα θέμα που αφορά και καθορίζει τις τύχες μιας ολόκληρης περιοχής και των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται σ’ αυτή, αλλά και τις επόμενες γενιές, εκπληρώνοντας απόλυτα το ρόλο του, αλλά και τον όρκο που δώσαμε, ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκβιάστηκε, δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούστηκαν εκφράσεις για τις τυχόν νομικές συνέπειες που θα είχαμε αν αποφασίζαμε κάτι διαφορετικό, ακόμα και την ύστατη ώρα της ψηφοφορίας μας επιδόθηκε εξώδικος διαμαρτυρία της ενδιαφερομένης από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκαλώντας όχι την οργή μας, αλλά τη θλίψη μας για το ότι ο αρμόδιος για την προστασία του θεσμού δεν στάθηκε ικανός να προστατέψει το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο έχει την τιμή να προεδρεύει στην ελεύθερη έκφραση αυτού. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εν είδει δικαστικού κλητήρα, μας επέδιδε το εξώδικο αντί να το επιστρέψει ως απαράδεκτο».

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ακόμη ότι «δεν ήταν λίγες οι φορές που το Δ.Σ. παραπλανήθηκε, χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι θα προσφύγει στο ΣΥΠΟΘΑ για να λυθεί το θέμα, στην πορεία όμως αποδείχτηκε ότι ο Δήμος προσέφυγε εναντίον του εαυτού του και μάλιστα εκπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να μην κριθεί τίποτα επί της ουσίας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «”Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια” λέει ο λαός κι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι έχει δίκιο στην κριθείσα πλέον προσφυγή, το αρμόδιο όργανο ορίζει, κι έτσι είναι, ως εκδότη της οικοδομικής άδειας τον Δήμαρχο, Ταξιάρχη Βέρρο. Τώρα πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες από μέρους του, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Στα χέρια του έχει την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκταση που εμφάνισε η ιδιοκτήτρια, το ΦΕΚ με το οποίο η περιοχή Αφεντέλι χαρακτηρίζεται ως Τοπίο Διεθνούς Αξίας, αλλά και το ότι ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός ορίζει το ΦΕΚ δεν έχει γίνει ακόμα, το δεδικασμένο του νησιού της Ίου από το ΣτΕ, καθώς και την απόφαση – γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δ. Λέσβου. Ας υλοποιήσει τη βούληση του Δ.Σ. που εκφράζει και το σύνολο της θέλησης των δημοτών της περιοχής και όχι μόνο, για την προστασία και ανάπτυξη του τόπου μας».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις