- Ποιες προτεραιότητες έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τι είπε για τις ανεμογεννήτριες και ποιες οι δεσμεύσεις του από τη Μυτιλήνη
- «Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το φορτίο της χρεοκοπίας του κ. Καραμανλή όταν κάποιοι έπαιζαν παιχνίδια τοξικότητας και διχόνοιας στην πλάτη του ελληνικού λαού», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης
Λίγες μέρες πριν ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάσει στις 6 Μαρτίου, έχοντας δίπλα του τον Σταύρο Μπένο, το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και τη βελτίωση της λειτουργίας του Κράτους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πρόταση του κόμματός του και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, βρέθηκε το Σάββατο στη Λέσβο, στο πρώτο συνέδριο του κινήματος με το οποίο άνοιξε ο κύκλος από τη Μυτιλήνη για το Βόρειο Αιγαίο.
Πρόκειται για τον κοινωνικό διάλογο που ανοίγει το ΠΑΣΟΚ μέσα από 13 περιφερειακά Συνέδρια, ώστε με τη ζύμωση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους να αναδειχθούν τα ζητήματα, οι προοπτικές και οι προκλήσεις για την κάθε περιφέρεια της Ελλάδας και να διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά του με τη συμμετοχή των κοινωνιών. Αυτό φυσικά επειδή δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα, άνοιξε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία καλούνται οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς να συμμετέχουν στη διαβούλευση, ενώ πριν από το Συνέδριο της Μυτιλήνης κεντρικά στελέχη του κινήματος, έκαναν επαφές με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων καταγράφοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα, μίλησαν με τους προέδρους των Επιμελητηρίων, ενώ ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ανέλαβε την περιοχή της Σάμου στην οποία είχε μεταβεί πριν φτάσει στη Μυτιλήνη. Καθόλου τυχαίο μάλιστα δεν ήταν ότι στο Συνέδριο κλήθηκαν και παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων, οι οποίοι μάλιστα ανήκουν και σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και αν τους είχε δοθεί ο λόγος, ενδεχομένως, να είχαν αναδειχθεί ακόμα μεγαλύτερα ζητήματα για τον τόπο.
Στο Δημοτικό Θέατρο
Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες για τα χωριά, βρέθηκαν μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλη τη Λέσβο παρακολουθώντας τα τρία στρογγυλά τραπέζια στα οποία ξεχώρισαν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πέτρος Καβάσαλης, ο πρώην Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, η γιατρός του νοσοκομείου, Ευστρατία Μιχαλάκα και ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Κώστας Σινάνης. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην ακτοπλοϊκή απομόνωση του νησιού του και στην έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων για να μείνουν σε αυτό οι νέοι άνθρωποι, ενώ ο κ. Στάντζος ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο φλέγοντα ζητήματα του Βορείου Αιγαίου, παρομοιάζοντας με βρόγχο το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω των ανεμογεννητριών που θα γεμίσουν τα νησιά μας, μιλώντας για εγκατάλειψη του Κράτους και το χάος του κτηματολογίου. Από τη δική του πλευρά ο κ. Καβάσαλης ανέδειξε τη σπουδαιότητα της έρευνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και η κ. Μιχαλάκα περιέγραψε ίσως με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πόσο το ΕΣΥ στις μέρες μας έχει απολέσει σε σημαντικό βαθμό το δημόσιο χαρακτήρα του.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του απέφυγε επιμελώς να δώσει μεγάλες υποσχέσεις και μάλιστα, απαντώντας έμμεσα στον πρώην Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, έσπευσε να εκφράσει δημόσια τη θέση του ότι είναι υπέρ των ανεμογεννητριών, διευκρινίζοντας όμως ότι γι’ αυτές τις επενδύσεις πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο οι τοπικές κοινωνίες και όχι οι ολιγάρχες. Αναφέρθηκε στα γενικότερα ζητήματα της πατρίδας μας και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στο φως ώστε να τιμωρηθεί κάθε υπεύθυνος όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι με τη στάση τους δεν δείχνουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα όταν διαθέτουν εξοπλισμούς και στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν αντέχει οικονομικά να ακολουθεί την Τουρκία στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς αυτά τα χρήματα φεύγουν από το κοινωνικό κράτος επαναλαμβάνοντας τη θέση του για σύσταση ευρωστρατού, λέγοντας: «Ποιος φανταζόταν ότι θα απειλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ τη Δανία ή τον Καναδά; Τώρα είναι η ευκαιρία, που νιώθουν και αυτοί ό,τι νιώθει ο ελληνικός λαός εδώ και δεκαετίες, να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Να έχουμε ευρωστρατό, κοινά εξοπλιστικά προγράμματα. Κι επιτέλους να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Δεν είναι αλληλεγγύη να αγοράζουμε εμείς όπλα από τους Γάλλους και τους Γερμανούς και να πωλούν οι ίδιοι όπλα στους Τούρκους. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για ένα πατριωτικό κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ».
Καταθέτοντας την ταυτότητα της πολιτικής του κόμματός του, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για το τρίπτυχο, κοινωνικό κράτος – δημόσια παιδεία και υγεία – βιώσιμη ανάπτυξη με κοινή συνισταμένη το δημογραφικό ζήτημα. «Φαίνεται από όλα τα στοιχεία: Δεν αντέχει άλλο η χώρα δημογραφικά», είπε και συνέχισε: «Ποιος θα είναι ο πληθυσμός της χώρας το 2050; Άρα, το βλέμμα όλων των επιλογών μας είναι καταρχάς στη βιώσιμη ανάπτυξη που θα ανοίξει θέσεις εργασίας σε όλους τους σημαντικούς τομείς και στο κοινωνικό κράτος, που θα κάνει καλύτερη τη ζωή σε κάθε νησί της χώρας, για να μείνετε εδώ εσείς και τα παιδιά σας, να κάνουν οικογένειες και να υπάρχει προοπτική για τον λαό και την πατρίδα».
Δεν δεσμεύτηκε
Φειδωλός στις εξαγγελίες, για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, λέγοντας ότι «είναι ντροπή να μην έχει σήμερα ο Άγιος Ευστράτιος μειωμένο ΦΠΑ» και χαρακτηρίζοντας λανθασμένο το μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς, όπως είπε, δεν έχουν καταβληθεί 30 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους, και η ανάδειξη των προϊόντων ΠΟΠ, «καθώς με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει ειδική γραμμή χρηματοδότησης για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την μεταποίηση, ώστε να αναδεικνύονται τα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής».
Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι όλα τα μεγάλα νησιά πρέπει να έχουν ένα επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο «και όχι αυτό που συνάντησα προχθές στη Σάμο και πριν από μερικά χρόνια στη Λήμνο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Και συμπλήρωσε: «Προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας με έναν νησιωτικό χαρακτήρα ενίσχυσης σε κάθε νησί. Αλλά και στα μικρότερα νησιά πρέπει να υπάρχουν ισχυρά δίκτυα Πρωτοβάθμιας Υγείας, στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου για γιατρούς και νοσηλευτές που θα εργάζονται στα νησιά. Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και στα μέλη των οικογενειών τους εξόδων μετάβασης, διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας για τους γιατρούς, κάλυψη από το κράτος μέρους των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, δικαίωμα στη συνυπηρέτηση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς».
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στα ακτοπλοϊκά ζητήματα, ειδικά στο κόστος των εισιτηρίων, μιλώντας για αγορά χωρίς κανόνες, καθώς όπως είπε: «Το καλοκαίρι πήγαμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να υπάρξει έρευνα για τη ραγδαία αύξηση του κόστους μεταφορών, ιδιαίτερα στα ενδονησιωτικά δρομολόγια. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Θα μπουν κανόνες σε αυτή την αγορά; Ή θα επιτρέψει η Νέα Δημοκρατία, όπως επέτρεψε σε άλλους τομείς – στην υγεία, στην ενέργεια, στα τρόφιμα – να υπάρχει μια αγορά χωρίς κανόνες, που κάποιοι θα εκμεταλλεύονται, φτιάχνοντας ολιγοπώλια εις βάρος του ελληνικού λαού;».
Επίθεση σε Μητσοτάκη
Για τα ζητήματα της καθημερινότητας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θέλουν μία καλύτερη ζωή και ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε να την προσφέρει, λέγοντας ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που μιλά για τον κίνδυνο “αποσταθεροποίησης”. Ποιοι – κύριοι της Νέας Δημοκρατίας – θέλουν την “αποσταθεροποίηση”; Οι πολίτες που ήλπιζαν σε καλύτερη υγεία και παιδεία; Οι πολίτες που θέλουν η δικαιοσύνη να λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε εξουσία; Οι πολίτες που θέλουν μεταφορές με ασφάλεια και χαμηλό κόστος; Όχι κ. Μητσοτάκη, δεν θέλουν την “αποσταθεροποίηση”. Θέλουν μια καλύτερη ζωή και αποτύχατε παταγωδώς να τους την προσφέρετε».
Τέλος, ανέφερε ότι κάποιοι επενδύουν στη διχόνοια, στην τοξικότητα «και σίγουρα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, κ. Μητσοτάκη, γιατί το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το φορτίο της χρεοκοπίας του κ. Καραμανλή, όταν παίζατε παιχνίδια τοξικότητας και διχόνοιας στην πλάτη του ελληνικού λαού. Εμείς μιλήσαμε με ευθύτητα κάτω από όλες τις περιστάσεις στους Έλληνες πολίτες. Δεν κρυφτήκαμε από τις ευθύνες μας. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που σχεδιάζει πολιτικές δολοφονίες χαρακτήρων με τους κουκουλοφόρους των social media και με κέντρα επικοινωνίας που αποδομούν τις προτάσεις μας. Πώς φοβάται την ακροδεξιά ο κ. Μητσοτάκης, όταν την έχει στο ίδιο του το κόμμα; Πώς την πολεμά όταν συνεργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την κ. Λατινοπούλου για να μην συζητηθούν τα Τέμπη;», κατέληξε σημειώνοντας ότι όσο δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει η ελπίδα για το αύριο των κοινωνιών μας.