Το σκαθάρι κατατρώει τα πευκοδάση!

Spread the love


  • SOS εκπέμπει για μια ακόμη φορά το Σωματείο “Άμπελος” για τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η ξήρανση των δέντρων, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη καμία ουσιαστική ενέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της ξήρανσης των πεύκων στο νησί μας που ξεκίνησε από πέρυσι την άνοιξη και επεκτείνεται ακόμη και εν μέσω της φετινής χειμερινής περιόδου, προβληματίζοντας τις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και τους πολίτες. Μέχρι σήμερα οι δύο Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στις ενέργειες που υποδείχθηκαν από την Διεύθυνση Δασών και ειδικούς δασολόγους για την διαχείριση της κατάστασης, με συνέπεια τα προσβαλλόμενα δέντρα να πολλαπλασιάζονται. Η νέα Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση μελετών διαχείρισης του δάσους της Μεγάλης Λίμνης και του Αμπελικού, ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, όπου το πρόβλημα εντοπίζεται σε μικρότερο βαθμό, αναμένει τις παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Δασών.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με ανακοίνωση του Σωματείου Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης “Η Άμπελος”, που μιλά για πρώιμη έναρξη του φαινομένου της ξήρανσης των πεύκων στο νησί μας τη φετινή περίοδο: «Δυστυχώς ενώ περιμέναμε με ιδιαίτερη προσοχή να δούμε κατά τον Απρίλιο το πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο φέτος, παρατηρήσαμε έκπληκτοι ότι η ξήρανση των πεύκων άρχισε πρώιμα να εκδηλώνεται από τις αρχές Φλεβάρη, με αποτέλεσμα πολλά μεμονωμένα πεύκα ήδη από τώρα να ξεραίνονται».

Από νωρίς…

Κάθε χρόνο η εξάπλωση του φαινομένου παρατηρείται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβρη, ενώ τους υπόλοιπους μήνες το σκαθάρι φαίνεται να παραμένει στα πεύκα αδρανές (λόγω του κύκλου ζωής του). Το φαινόμενο εξελίσσεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αφού π.χ. ο παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την εξάπλωσή του, ενώ ο ήπιος χειμώνας και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του.

Τα μέλη του Σωματείου ήρθαν σε επικοινωνία με τον Δρ. Δημήτριο Αβτζή, Δασολόγο – Εντομολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Θεσσαλονίκης που είχε επισκεφθεί το νησί μας το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πράγματι παρατηρείται πρώιμη έναρξη του φαινομένου και όχι μόνο στο νησί μας, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας και συνέστησε την άμεση κοπή των νέων ξηραμένων πεύκων. Η Διεύθυνση Δασών, από την αρχή του φαινομένου, παρακολουθεί την εξέλιξή του και έχει κάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, αλλά εκ μέρους των Δήμων, που είναι και οι αρμόδιοι για την κοπή των ξεραμένων πεύκων, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας.

Καρατόμηση

«Μακάρι ο λίγος χειμώνας που έμεινε πίσω να μετριάσει την εξάπλωση του φαινομένου που βλέπουμε σήμερα. Ελπίζουμε  η νέα Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης καθώς και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, κάτω από τις οδηγίες της Δασικής Υπηρεσίας, να ξεκινήσουν άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της “Η Άμπελος”, τονίζοντας ότι ως Εθελοντικό Σωματείο παρακολουθεί το πρόβλημα και προχωρά στην καταγραφή των ξηραμένων και προσβεβλημένων πεύκων σε όλη τη Λέσβο, με την ιστοσελίδα που έχει  δημιουργήσει www.pinerescue.com, ώστε να  βοηθήσουν όλοι στην καταγραφή της εξέλιξης του φαινομένου, και στην προσπάθεια αντιμετώπισής του. 

«Επαναλαμβάνουμε και πάλι την πρότασή μας να συγκροτηθεί άμεσα ένα Συντονιστικό όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου με  συγκεκριμένα βήματα, κάτω πάντα από τις οδηγίες της Δασικής Υπηρεσίας. Η προστασία του δάσους του νησιού μας είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας», καταλήγουν οι εθελοντές.

Ανάθεση μελετών

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, οι δύο συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Τσιβγούλης, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την ανάθεση μελετών διαχείρισης των δύο μεγαλύτερων δασών όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. «Σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την προστασία των πευκοδασών μας, του περιβάλλοντος, και φυσικά στο πλαίσιο της πρόληψης πυρκαγιών στα μέρη όπου έχουν ξεραθεί συστάδες δέντρων», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Τσιβγούλης και συνέχισε: «Σε συνεργασία με τον συνάδελφο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, κ. Καρασάββα, θα προχωρήσουμε στην ανάθεση των μελετών με σκοπό να περιορίσουμε το πρόβλημα και να απομακρύνουμε τα ξερά πεύκα, όπως έχουν προτείνει οι ειδικοί».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση