Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Το τελευταίο δεκαήμερο οι επιδοτήσεις


Για το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου μετατίθεται η πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εισπράττουν κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα την προκαταβολή και η εκκαθάριση γίνεται μέσα στο Δεκέμβριο, μαζί με την πληρωμή για το σύνολο της Πράσινης ΚΑΠ και της Εξισωτικής Αποζημίωσης.

Η χώρα μας έχει το δικαίωμα από τις 16 Οκτωβρίου να πληρώσει την προκαταβολή, ωστόσο με τα προβλήματα που καταγράφηκαν φέτος στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ που είχαμε πρωτοφανείς παλινωδίες (που θύμισαν την εφαρμογή της ΚΑΠ του 2006, επί Υπουργίας Βαγγέλη Μπασιάκου), θα είναι επίτευγμα αν γίνει η πληρωμή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν φορέσει σιδερένια παπούτσια ώστε να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν έστω τα απολύτως απαραίτητα για να γίνει η πληρωμή εντός του Οκτωβρίου και να μην εκτεθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά εκλογών.

Ο στόχος που έχει μπει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσει να πληρώνει την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, αν και δεν αποκλείεται αυτό να μετατεθεί προς τα πίσω, ώστε η πίστωση των λογαριασμών να αρχίσει από την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, το αργότερο, οι δικαιούχοι να έχουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από την Τράπεζα Πειραιώς. Για όσους πληρώνονται και είναι λίγοι αυτοί μέσω των άλλων τραπεζών υπάρχει μία πρόσθετη καθυστέρηση 2 ημερών για τη μεταφορά των χρημάτων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει πριν προχωρήσει στις πληρωμές της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης για το έτος 2022 να τακτοποιήσει την καταβολή υπολοίπων από το έτος 2021, η πληρωμή των οποίων προσδιορίζεται ούτως ή άλλως να γίνει μέσα στον Οκτώβριο και πριν την πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης. Εκτιμάται πως μέχρι τις 20 Οκτωβρίου  θα έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεµότητες πληρωµών του 2021 που αφορούν εκκαθαρίσεις από διασταυρωτικούς ελέγχους, τα ποσά που προβλέπονται από εγκεκριµένες διοικητικές πράξεις, καθώς και τα υπόλοιπα της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img