Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού τα κρούσματα της νόσου στη Λέσβο φαίνεται να φτάνουν στο σημείο μηδέν, καθώς οι νέες μολύνσεις που καταγράφονται είναι «μία στο τόσο» και δεν έχουμε ούτε επιπλοκές που να απαιτούν νοσηλεία. Παρά τους μεγάλους συνωστισμούς και τα γλέντια που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποκριάς, η καθοδική πορεία του κορονοϊού συνεχίζεται στον τόπο μας επιβεβαιώνοντας στο πολλαπλάσιο την εκτίμηση που είχαν κάνει με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου, στο φύλλο τους στις 24 Φεβρουαρίου, ότι ο κορονοϊός βρίσκεται υπό εξαφάνιση στο νησί μας. Αν και η εκτίμηση που είχαμε κάνει τότε λίγο πριν τις απόκριες ήταν παρακινδυνευμένη, καθώς ακολουθούσαν οι συνωστισμοί της καρναβαλικής περιόδου, αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι οι συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και χωριά δεν έσπρωξαν προς τα πάνω τα κρούσματα του κορονοϊού, μια και βρίσκεται υπό εξαφάνιση στη Λέσβο.
Αυτό φαίνεται ένα μήνα μετά από αυτό το ρεπορτάζ και παρότι μεσολάβησαν οι αποκριές, όπως μας λέει το στέλεχος των κλιμακίων του ΕΟΔΥ στη Λέσβο, Σταυρούλα Τσαΐρη «δεν έχουμε κρούσματα του κορονοϊού καθώς στα τεστ που κάνουμε σχεδόν στο σύνολό τους βγαίνουν αρνητικά και σπάνια να έχουμε ένα θετικό».
Όπως ανέφερε η ίδια «και η τοπική κοινωνία αυτό το διάστημα δεν σπεύδει σε αυξημένους αριθμούς για να κάνει Rapid test στα συνεργεία του ΕΟΔΥ, καθώς η γρίπη βρίσκεται σε ύφεση, ενώ και για τον κορονοϊό καταγράφουμε κρούσμα «μία στο τόσο». Φυσικά να σας πω ότι η μειωμένη προσέλευση του κοινού για Rapid test δείχνει ότι δεν ανησυχούν, δηλαδή όταν κάποιος δεν έχει συμπτώματα ή δεν έχει υποψία ότι εκτέθηκε σε ασθενή με κορονοϊό γιατί να έρθει, αν και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που έρχονται από περιέργεια, εφόσον το υπουργείο Υγείας παρέχει δωρεάν τεστ για την ανίχνευση της νόσου».
Οι εμβολιασμοί
Οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά στα Κέντρα Υγείας, ωστόσο η κίνηση είναι μειωμένη. Υπάρχουν όμως πολίτες που συνεχίζουν να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα που δεν έχουμε κρούσματα του κορονοϊού και τα νέα παιδιά. Όπως εξηγεί η Συντονίστρια ιατρός στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονώρα Μανιάτη «εμείς στην Επάνω Σκάλα εμβολιάζουμε κάθε Δευτέρα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, κάθε Τρίτη με το εμβόλιο της pfizer και κάθε Παρασκευή με το Fazer 5 που είναι η τελευταία δόση του πιο πρόσφατου εμβολίου που καλύπτει και τις μεταλλάξεις. Σαφώς και η προσέλευση του κόσμου είναι μειωμένη. Να σας πω ότι τη Δευτέρα είχαμε 35 περίπου πολίτες, νέοι από τη Μυτιλήνη, ανάμεσά τους και πρόσφυγες αλλοδαποί που έρχονται να εμβολιαστούν».
Άδειο το νοσοκομείο
Το νοσοκομείο έχει αδειάσει από ασθενείς και παρά το βαρύ τίμημα των θανάτων αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για το νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστο χωρίς να βρίσκεται στο ασφυκτικό πλαίσιο του κορονοϊού. Μόλις ένας ασθενής νοσηλευόταν τις προηγούμενες ημέρες με επιπλοκές από τον κορονοϊό σε θάλαμο του Λοιμωδών, ενώ τώρα που μπαίνουμε στην άνοιξη και ο κόσμος βγαίνει από τους εσωτερικούς χώρους και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, εκτιμάται ότι και αυτά τα μεμονωμένα ελάχιστα περιστατικά θα αποτελέσουν παρελθόν για το νοσοκομείο.
Γιατί σβήνει ο κορονοϊός;
Ο γιατρός Μάκης Αξιώτης, που είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης για τα θέματα του κορονοϊού, αιτιολόγησε την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων τόσο στους εμβολιασμούς όσο και στην μαζική νόσηση που είχαμε από τις μεταλλάξεις, οπότε όπως μας είπε ο ίδιος, η τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Ωστόσο παρατήρησε ότι οι κορονοϊοί έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δηλαδή ο κύκλος που ανοίγει κάποτε κλείνει και μας θύμισε ότι ο κορονοϊός που είχε απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα την περίοδο του 2002, ξεκινώντας και πάλι από την Κίνα όπου και επεκτάθηκε σε 37 χώρες, κατέγραψε τα τελευταία κρούσματα μέχρι το 2004 και έκτοτε δεν έχουν αναφερθεί άλλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Αξιώτης «το αναπνευστικό σύνδρομο εκείνης της περιόδου δεν είχε καμία σχέση ούτε στη μεταδοτικότητα, ούτε στον αριθμό των θανάτων που προκάλεσε ο Covid-19».
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι η επιστημονική κοινότητα έχει εκτιμήσει από το 2022 ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά απαλλαγής από τον κορονοϊό, η μέχρι τώρα πορεία της νόσου προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει να οδηγεί και όλοι ελπίζουν πράγματι αυτό να ισχύσει, χωρίς κάποια δυσάρεστη έκπληξη στο άμεσο μέλλον.