Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Το θαυμαστό, αλλά και επικίνδυνο μακρύ ταξίδι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Άμεση ετοιμότητα έδειξε την Κυριακή τριμελές κλιμάκιο του λιμεναρχείου Μυτιλήνης, το οποίο επενέβη στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την καφετέρια Status για τη διάσωση θαλάσσιας χελώνας όταν ενημερώθηκε από περίοικους ότι μία θαλάσσια χελώνα πάλευε με τα κύματα για να σωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών. Τα στελέχη του Λιμενικού, δύο άνδρες και μία γυναίκα, επενέβησαν άμεσα και σήκωσαν τη χελώνα βγάζοντάς την από τη θάλασσα, ωστόσο διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη νεκρή.  

Οι λιμενικοί εκτίμησαν ότι η χελώνα ξεβράστηκε νεκρή στην ακτή της Μυτιλήνης, αν και γι’ αυτό αρμόδιοι να αποφανθούν είναι οι Οργανισμοί που μελετούν το είδος και γενικότερα ασχολούνται με την θαλάσσια ζωή. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι περίοικοι που ενημέρωσαν ότι ήταν ζωντανή να παραπλανήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, βλέποντας τη χελώνα να επιπλέει στη θάλασσα και νομίζοντας ότι ήταν ζωντανή ενώ δεν ήταν. 

Είναι πραγματικά θαυμαστό αυτό που συμβαίνει με τις χελώνες καρέτα-καρέτα, οι οποίες 25 χρόνια μετά τη γέννησή τους επιστρέφουν, όπου κι αν βρίσκονται, στην περιοχή όπου γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν και να γεννήσουν τα αυγά τους. Το σημείο από το οποίο εκκολάφθηκαν είναι καταγεγραμμένο στο DNA τους και όπου και να ταξιδέψουν λες και είναι συνδεδεμένες με μία αόρατη χορδή για να επιστρέψουν εκεί σε αυτό το σημείο και να γεννήσουν τα δικά τους χελωνάκια! Όμως αυτό το ταξίδι, για να φτάσουν την άνοιξη στις παραλίες, επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους από τα δίχτυα, τα τουριστικά και άλλα σκάφη, ακόμα και τα πλαστικά που χελώνες καταπίνουν και μπορούν να τις οδηγήσουν στο θάνατο.

Εάν εντοπίσετε μία τραυματισμένη ή εγκλωβισμένη θαλάσσια χελώνα επικοινωνήστε άμεσα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στο τηλέφωνο 2273061191 (και για έκτακτα περιστατικά στο 6987222456) ή στο e-mail [email protected], καθώς και με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img