Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το ξύπνημα του Εγκέλαδου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


5,5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Βρίσας ξύπνησε ο Εγκέλαδος για άλλη μια φορά στο Δήμο δυτικής Λέσβου με δύο σεισμικές δονήσεις 4,9 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησαν ολόκληρη τη Λέσβο, προκαλώντας μικρές ζημιές σε δεκάδες κυρίως παλιά σπίτια σε περιοχές της Βόρειας Λέσβου από τον Μόλυβο μέχρι το Μανταμάδο. Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου αναστατώνοντας τους κατοίκους των χωριών της Βόρειας Λέσβου, ενώ ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην άλλη άκρη του νησιού από το Πλωμάρι μέχρι τη Μυτιλήνη.  

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 15 μετασεισμοί μικρότερης έντασης μέχρι 3,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το φαινόμενο κινούνταν σε τροχιά εκτόνωσης, στις 8:39 το πρωί του Σαββάτου ο δεύτερος σεισμός εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε για δεύτερη φορά τη Λέσβο, “ξυπνώντας” αυτή τη φορά και τον κρατικό μηχανισμό. Το τελευταίο καθώς ειδικά μετά τον πρωινό σεισμό του Σαββάτου οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το εάν ο ένας από τους δύο αυτούς σεισμούς ήταν ο κύριος ή ενδεχομένως θα έχουμε και μεγαλύτερη σεισμική δόνηση εντός των επόμενων ημερών. 

Προβληματικό είναι και το επίκεντρο του σεισμού σε χερσαία περιοχή και συγκεκριμένα σε εστιακό βάθος 17km ο πρώτος σεισμός και 10 km ο δεύτερος στην ευρύτερη περιοχή της Πελόπης. Πρόκειται για μία περιοχή που έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς στο μακρινό παρελθόν με τελευταίο φονικό σεισμό με πολλούς νεκρούς το 1883 σύμφωνα με τις καταγραφές. Το γεγονός δε ότι η εστία του σεισμού βρίσκεται σε χερσαία περιοχή, δηλαδή πάνω στο νησί μας και όχι όπως συνήθως στις σεισμικές δονήσεις μέχρι τώρα σε υποθαλάσσια περιοχή ανοιχτά από τη Λέσβο, δείχνει ότι οι συνέπειες από ένα μεγάλο σεισμό θα είναι πιο οδυνηρές από ό,τι ένας σεισμός αντίστοιχου μεγέθους που η εστία του βρίσκεται σε υποθαλάσσια περιοχή ανοιχτά του νησιού μας.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για την εξέλιξη του φαινομένου διότι το επίκεντρο των δύο σεισμικών δονήσεων καταγράφεται σε χερσαία περιοχή και όχι στη θάλασσα. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει πει ότι «ο Εγκέλαδος παραμονεύει» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει ότι η αντισεισμική πολιτική της χώρας συνεχώς φθίνει, δηλαδή τείνει να καταστεί κατώτερη των περιστάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε στα Νέα της Λέσβου και ο Λέσβιος σεισμολόγος, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, τονίζοντας ότι η περιοχή δίνει σεισμούς: «Τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν». Αυτό που τόνισε ο σεισμολόγος (πρώην Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ) είναι ότι «σεισμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται στην Ελλάδα και θέλω να σας πω ότι οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Αυτό όμως που μπορούμε να προβλέψουμε είναι η λήψη εκείνων των μέτρων που πρέπει για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού και δυστυχώς αντί να στρέψουμε προς τα εκεί τις προτεραιότητές μας, καθόμαστε κάθε φορά και συζητάμε αν θα γίνει μεγάλος, μεγαλύτερος ή μικρότερος σεισμός»

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους φορείς για τον έλεγχο των κτιρίων, ενώ δεν βιάστηκε να τοποθετηθεί καθησυχαστικά σημειώνοντας πως «όταν ξεκινάμε με έναν σεισμό στα 5 Ρίχτερ θα πρέπει να περιμένουμε παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου».

Στο Ναό της Αγίας Τριάδας στη Στύψη οι πιο σοβαρές ζημιές από πτώσεις που έγιναν από την οροφή

Σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, καθώς σε συνεννόηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, συμφωνήθηκε να μεταβεί κλιμάκιο μηχανικών της ΔΑΕΦΚ από την Αθήνα, το οποίο θα διενεργήσει σήμερα ελέγχους στα κτίρια των σχολικών συγκροτημάτων κατά κύριο λόγο της Δυτικής Λέσβου και θα κριθεί αν θα ελεγχθούν και κάποια κτίρια στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης. Ο κ. Στυλιανίδης επικοινώνησε και με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και ο τελευταίος ανέφερε στον Υπουργό ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης.

Ο κ. Βέρρος μέχρι χθες το βράδυ συνέχιζε να έχει επαφές με κατοίκους των χωριών και Κοινοτάρχες, αν και σε αυτοψία με επιτόπιες επισκέψεις που έκανε δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «έχουμε μεγάλο αριθμό σπιτιών με πολύ μικρές ζημιές, κατά κύριο λόγο μικρορωγμές, σε όλα τα χωριά και στο νηπιαγωγείο Λεπέτυμνου. Είναι πάνω από 60 σε όλα τα χωριά της Βόρειας Λέσβου, όπως Μανταμάδος, Κάπη, Πελόπη, Στύψη (και πτώσεις από την οροφή στο ναό της Αγίας Τριάδας), Λεπέτυμνος, Άργενος, Μόλυβος, όπως επίσης στο γραφείο της Κοινότητας και στο Νηπιαγωγείο Λεπέτυμνου».

Μικρής έκτασης καταπτώσεις βράχων στο δρόμο από το Λεπέτυμνο

Από το σεισμό σημειώθηκαν πολύ μικρής έκτασης καταπτώσεις βράχων στο δρόμο στην περιοχή του Λεπέτυμνου που αντιμετωπίστηκαν άμεσα το πρωί του Σαββάτου από τα μηχανήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ωστόσο το σοβαρό πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο κ. Βέρρος, είναι στο βουνό του Λεπετύμνου όπου οι δύο σεισμοί προκάλεσαν αποκολλήσεις βράχων, που σημαίνει ότι υπάρχει ανά πάσα ώρα και στιγμή κίνδυνος κατάπτωσης και κατολισθήσεων προς το δρόμο.  

Γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένας σχεδιασμός από την Περιφέρεια για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στις πλαγιές του βουνού προς αποφυγή καταπτώσεων και ατυχημάτων στο δρόμο.

Πάντως ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε τη Βόρεια Λέσβο και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή του Μανταμάδου, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Τζελαϊδή και ενημερώθηκε, ενώ είχε επικοινωνία  με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

Μικρορωγμές σε πολλά σπίτια από Μόλυβο μέχρι Μανταμάδο, αλλά και στο νηπιαγωγείο και στο Κοινοτικό γραφείο του Λεπέτυμνου

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα έδωσαν την κατεύθυνση στις τοπικές αρχές για εφαρμογή του Σχεδίου «Εγκέλαδος».

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνει ότι «πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση, με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με 300 νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. Και τόνισε: «Οφείλουμε εμείς να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση το τονίζω, σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός. 

Οι συνεχείς μετασεισμοί είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν», είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια και δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img