Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Των φρονίμων τα παιδιά… πού βρίσκονται;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ο νέος σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε χθες το πρωί τη Λέσβο θέτει την πολιτεία αλλά και τους τοπικούς φορείς – ως προς το πού θα πρέπει να βάλουν τον πήχη της διεκδίκησης – προ των ευθυνών τους. Αυτό το συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο, σε λίγες γραμμές, με μία λιτή δήλωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα (ενώ ανάλογου περιεχομένου δήλωση έδωσε στη δημοσιότητα και η δημοτική σύμβουλος Νίκη Τσιριγώτη), η οποία σημειώνει: «Καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται για τέταρτη μέρα στη Λέσβο, είναι επιτακτική ανάγκη τώρα:

Να επεκταθεί ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια του νησιού και όχι μόνο σε αυτά της Δυτικής Λέσβου, όπως και στο Νοσοκομείο, σε δημόσια κτίρια και άλλους μεγάλους εργασιακούς χώρους. 

Να οριστούν και να γίνουν γνωστοί, τώρα και όχι την τελευταία στιγμή, μεγάλοι σταθμοί συγκέντρωσης, σε περίπτωση εκδήλωσης νέου μεγάλου σεισμού, καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φιλοξενία κατοίκων, των οποίων τα σπίτια κρίνονται έστω και προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Σε όλη την απαραίτητη μέριμνα συμπεριλαμβάνεται η έγκαιρη και σαφής ενημέρωση του λαού του νησιού, με πρώτη την ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης».

Οι Κοινοτάρχες

Τα όσα διαβάσαμε στην παραπάνω δήλωση της κ. Κομνηνάκα, που εστάλη χθες από τα γραφεία του ΚΚΕ, τα είχε πει με δικά της λόγια λίγο νωρίτερα στα Νέα της Λέσβου η Πρόεδρος της Πελόπης, Μαρία Κιαχαγιά, επισημαίνοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ενημέρωση για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, καθώς επίσης και έναν χώρο που έχουμε αρχίσει εδώ και καιρό να διαμορφώνουμε στο χωριό μας και θέλουμε βοήθεια για να τον ολοκληρώσουμε, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει ανθρώπους σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό θέλουμε, τίποτα άλλο, οι ζημιές είναι πραγματικά αμελητέες που έχουμε υποστεί. Τα σπίτια στο χωριό είναι πέτρινα, θα μπορούσε να γίνει μία εκτίμηση για την αντοχή τους και αυτό θα βοηθούσε τους συγχωριανούς μου ώστε να καταλάβει ο καθένας τι πρέπει να αποφεύγει. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Εμείς οικογενειακά κοιμόμαστε σε ένα τμήμα του σπιτιού μας στον κάτω όροφο, που είναι με κολόνες, για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσει να αντέξει όσο αυτό είναι δυνατό σε περίπτωση σεισμού», είπε η Κοινοτάρχης της Πελόπης, του χωριού που μαζί με το Λεπέτυμνο «χορεύουν πάνω στα Ρίχτερ» τις τελευταίες ημέρες.  

Όπως η ίδια εξήγησε «τη Δευτέρα είχαμε μικρούς σεισμούς τους οποίους τους καταλαβαίναμε και ελπίζαμε ότι με αυτό τον τρόπο η κατάσταση εκτονώνεται. Όμως ο σημερινός (σ.σ. χθεσινός) σεισμός στα 4,8 Ρίχτερ μας έχει ανησυχήσει παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ήταν ο μόνος σεισμός που ενώ βρισκόμασταν μέσα σε σπίτι κατά τη διάρκεια ελέγχου έπεσαν οι εικόνες από το εικόνισμα. Από όλους τους άλλους σεισμούς που προηγήθηκαν και τους δύο μεγάλους τα ξημερώματα και το πρωί του περασμένου Σαββάτου δεν μετακινήθηκε ούτε ποτήρι πάνω από τραπέζι. Στον σημερινό (σ.σ. χθεσινό) σεισμό έπεσε εικόνισμα κι αυτό ενδεχομένως κάτι δείχνει και ως προς την ένταση και το επίκεντρο και τη διάρκεια»,  είπε η κ. Κιαχαγιά σημειώνοντας ότι στη Λέσβο υπάρχει και το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής.

Από τη δική του πλευρά ο Κοινοτάρχης του Λεπέτυμνου Θέμης Καμμένος είπε ότι «δεν έχουμε παρά μόνο ένα κίτρινο σπίτι στο χωριό μας, όπως χαρακτηρίστηκε από τους ελέγχους, το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι οι μετακινήσεις και οι αποκολλήσεις από τα βράχια στο βουνό και ο κίνδυνος που υπάρχει αυτά να πέσουν στο δρόμο και να προκαλέσουν δυστύχημα. Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε μέσω του Δήμου και ανακοινώθηκε άμεσα να αποφεύγει ο κόσμος όσο μπορεί τις μετακινήσεις σε αυτό το δρόμο από Σκαμνιά και προς το Μόλυβο».

Κατά τον έλεγχο που έκαναν τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ στα χωριά Λεπέτυμνος, Άργενος και Πελόπη 10 σπίτια χαρακτηρίστηκαν με κίτρινο σε συνολικά 80 περίπου που ελέγχθηκαν. Συγκεκριμένα δυο κίτρινα σε Πελόπη, ένα σε Λεπέτυμνο και 7 σε Άργενο (συνολικά με τη Μήθυμνα, Δευτέρα και Τρίτη ελέγχθηκαν 109 κτίρια, εκ των οποίων  τα 90 έχουν πράσινο χρώμα ενώ τα 19 κίτρινο). Την ίδια ώρα με προσωπική μέριμνα του Δημάρχου κ. Βέρρου, έλεγχο διενεργούν παράλληλα τα κλιμάκια του Δήμου στα σχολικά συγκροτήματα και βρέθηκαν προβλήματα στο Δημοτικό Σχολείο Σκαμνιάς και προς τούτο ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Κρατική Εταιρεία Κτιριακές Υποδομές για να μεταβεί κλιμάκιό της στη Λέσβο σήμερα για να ελέγξει.

Τα σχολεία παραμένουν και σήμερα κλειστά στη δυτική Λέσβο, ενώ όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Βέρρος στα Νέα της Λέσβου, «μας έχουν ενημερώσει ότι πρόκειται άμεσα να εγκατασταθεί σεισμογράφος και στην περιοχή της Μήθυμνας όπου θα λειτουργεί για δύο μήνες για να παρακολουθούν οι επιστήμονες τη μετασεισμική ακολουθία».

Πάντως παρά τον χθεσινό νέο σεισμό και το γεγονός ότι άπαντες οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα βράχια στο βουνό από το Λεπέτυμνο, μέχρι τώρα καμία κατεύθυνση δεν υπάρχει συγκεκριμένα στον ορίζοντα για το πού θα κινηθούν οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ένας μηχανικός εμφανίστηκε σε κάποια στιγμή από την Περιφέρεια, αλλά επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει δεν υπάρχει ούτε από πλευράς Περιφερειάρχη προς τον Δήμαρχο δυτικής Λέσβου, ούτε από τον ΟΑΣΠ, παρότι και ο ίδιος ο πρόεδρός του, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο την Κυριακή.

Το επίκεντρο του χθεσινού νέου σεισμού που σημειώθηκε στις 9.38 π.μ., εντοπίστηκε σε απόσταση 3 χλμ. ανατολικά – νοτιοανατολικά της Μήθυμνας, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Μυτιλήνη και μάλιστα προς τούτο ανησύχησαν οι εκπαιδευτικοί βγάζοντας τους μαθητές των σχολείων στις αυλές για κάθε ενδεχόμενο, ενώ υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών Δημοτικών Σχολείων που με δική τους πρωτοβουλία ενημέρωσαν τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους στα σπίτια.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Άκης Τσελέντης, ανέφερε πως ο χθεσινός σεισμός είναι πιθανότατα μετασεισμός. Εμφανίστηκε πάντως σχετικά επιφυλακτικός, καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα». Ο ίδιος ανέφερε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και γι’ αυτό «θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

«Ένας κανονικός μετασεισμός έχει μια τάξη μεγέθους μικρότερο από τον κύριο. Από τα 4,9 “κανονικός” θα ήταν ένας 3,9», ανέφερε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σημειώνοντας πως «είναι περίπλοκη η συγκεκριμένη ακολουθία όπως εξελίσσεται».

«Το ενδεχόμενο και ισχυρότερου σεισμού δεν έχει κλείσει», είπε με τη σειρά του ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Με τα μάτια των κατοίκων

Αυτό πάντως που αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι αυτών των χωριών αποτυπώνεται, ίσως με τον πιο γλαφυρό τρόπο, από τον αρτοποιό της Αργένου, Παναγιώτη Δρακούλη, ο οποίος μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου είπε: «Από όλους αυτούς τους μικρούς σεισμούς καταλαβαίνουμε ένα βουητό να βγαίνει κάτω από τη γη. Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στη γη κάτι γίνεται, κάτι συμβαίνει και βγαίνει προς τα πάνω, λες και καθόμαστε πάνω σε ένα καζάνι που βράζει.  Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε, έχουν αλλάξει οι καθημερινές μας συνήθειες, μπαίνουμε στα σπίτια το βράδυ και βλέπουμε την πόρτα με το φόβο αν χρειαστεί να βγούμε έξω. Ακόμα και ο αέρας που φυσάει σήμερα (σ.σ. χθες) μας τρομάζει, νομίζουμε ότι είναι σεισμός», είπε ο ίδιος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img