Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τώρα είναι η ώρα σας κύριε Μητσοτάκη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αν εξαιρέσει κανείς την ανέλπιστη απόκτηση του εξοπλισμού για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης επί ΣΥΡΙΖΑ, υπό την Άννα Ζερβού, δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να αποκτήσει και να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του το Βοστάνειο, ασκώντας διαχειριστικό ρόλο και υλοποιώντας τα έργα εκσυγχρονισμού με την ανέγερση των πτερύγων και την αντικατάσταση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, που είχαν δρομολογηθεί από τους προκατόχους της και είχαν αρχίσει να υλοποιούνται άλλωστε από το Βασίλη Μουζάλα.

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, η σπουδαιότητα του οποίου είναι τεράστια, οφείλεται στον τότε κυβερνητικό Βουλευτή Γιώργο Πάλλη και τον Αναπληρωτή Γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τεντόμα, σε συνδυασμό με την καίρια παρέμβαση της τότε Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου που έτρεξε και προκήρυξε «υπόλοιπα» του ΠΕΠ για την Υγεία, ώστε να ενταχθεί το έργο βρίσκοντας χρηματοδότηση. 

Είχαν προηγηθεί οι εκκλήσεις των λιμενικών της Μυτιλήνης, που υπό τον Γιώργο Κουτρουμπίλα μετά τον άδικο θάνατο του 40χρονου Παναγιώτη Κυμούρη από έμφραγμα, έφτασαν μέχρι το Υπουργείο Υγείας, πείθοντας τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Παύλο Πολάκη να δώσει έγκριση για το αιμοδυναμικό, όταν ο ίδιος ένα χρόνο πριν είχε πει ότι δεν μπορεί σε κάθε νησί να υπάρχει και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο!

 

Οι νευροχειρουργοί και το μικροσκόπιο 

Η προηγούμενη κυβέρνηση μετά από αιτήματα πολλών ετών και κυβερνήσεων ήταν αυτή που μονιμοποίησε τους δύο νευροχειρουργούς στο Βοστάνειο, τον Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη και τον Πέτρο Σουρτζή προκηρύσσοντας τις θέσεις στο νοσοκομείο και ανοίγοντας μία νέα μεγάλη σελίδα, καθώς η παρουσία μόνιμων νευροχειρουργών δίνει την ευκαιρία να γίνονται στο νοσοκομείο της ακριτικής περιοχής μας δύσκολα χειρουργεία, από τραυματισμούς μέχρι εγκεφαλικά επεισόδια, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά τραυματιών και ασθενών με ντακότες σε νοσοκομεία της Αθήνας, με συνέπεια κάποιοι να μην προφταίνουν χάνοντας τη ζωή τους στο δρόμο. 

Παρά τη μονιμοποίηση των δύο νευροχειρουργών, η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου ουδέποτε ασχολήθηκε με την ανάγκη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού τους παρότι αυτό είναι επιβεβλημένο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Λέσβος έχει και “τουρισμό υγείας”, δηλαδή ασθενείς που έρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας για να χειρουργηθούν από τους νευροχειρουργούς του Βοστάνειου. Και εδώ είναι που πρέπει να σταθεί το Κράτος, αλλά και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων απαντώντας στο ερώτημα αν αξίζει να επενδύσουν σε τέτοιους τομείς. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από καταφατική.

 

Να βοηθήσουν όλοι

Σήμερα η διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση. Η απόκτηση ενός σύγχρονου νευροχειρουργικού μικροσκοπίου Leica θα γυρίσει άλλη μια λαμπρή σελίδα διευρύνοντας σημαντικά τις δυνατότητες των χειρουργείων, που μπορούν να γίνονται στη Μυτιλήνη. Με άλλα λόγια θα γίνονται ακόμα πιο μεγάλες, ακόμα πιο σπουδαίες επεμβάσεις.

Το σύγχρονο νευροχειρουργικό μικροσκόπιο Leica

Τι είναι όμως το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο: Το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο Leica είναι τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως αυτοματοποιημένο διευκολύνοντας τόσο τον χειρουργό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διεγχειρητικής αγγειογραφίας. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις δυνατότητες αποκλεισμού ανευρυσμάτων και αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, χωρίς την ανάγκη μεταφοράς του αρρώστου στον αγγειογράφο. Επίσης ενσωματώνει τεχνολογία διεγχειρητικής βαφής των όγκων με ειδική ουσία έτσι ώστε να ξεχωρίζει ο παθολογικός ιστός από την εγκεφαλική ουσία, καθιστώντας πιο επιθετική – αποτελεσματική την αφαίρεση των όγκων. 

Τέλος, διαθέτει άριστο λογισμικό επεξεργασίας και προβολής στον χειρουργό διά ζώσης σε ειδική οθόνη δεδομένων που ανακτούνται από προεγχειρητικές και διεγχειρητικές εξετάσεις, μαγνητικές τομογραφίες, αγγειογραφίες κ.ά..

Ένα τέτοιο μικροσκόπιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες για ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όγκων και αγγειακών βλαβών τόσο σε επείγουσα όσο και σε τακτική βάση.

 

Το μειονέκτημα 

Το μειονέκτημα του μικροσκοπίου… δεν έχει να κάνει με τις τεχνικές προδιαγραφές του αλλά με το κόστος που δεν είναι μικρό, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 300.000 ευρώ για ένα τέτοιο απόκτημα στο ακριτικό μας νοσοκομείο, το οποίο ωστόσο με τους νευροχειρουργούς που διαθέτει θα μπορέσει να καλύψει σημαντικές ανάγκες και, φυσικά, όχι μόνο των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 

Η ώρα του Πρωθυπουργού

Παρά την σπουδαιότητα αυτού του εξοπλισμού, για το Υπουργείο Υγείας η προμήθεια του ακριτικού μας νοσοκομείου μ’ αυτό – παρά το βάρος που σηκώνει η Λέσβος και με το μεταναστευτικό – δεν αποτελεί προτεραιότητα. Κι όμως ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν εκείνος που κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λέσβο ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, πληροφορούμενος για τις πρωτοποριακές επεμβάσεις εγκεφάλου που γίνονταν σε μια ακριτική περιοχή, όπως η Λέσβος.

Το πρωτοσέλιδο των “Νέων της Λέσβου” (Ιανουάριος 2016) που αναδείκνυε το μπάι-πας εγκεφάλου, το οποίο έλαβε από το δικό μας δημοσίευμα πανελλαδικές διαστάσεις. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για τη μονιμοποίηση των νευροχειρουργών, προκαλώντας και το ενδιαφέρον του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο “απάντησε” η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την προκήρυξη των 2 μόνιμων θέσεων

Πρόκειται για τα ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου” που αναδείκνυαν σταθερά τα επιτεύγματα στα χειρουργεία εγκεφάλου από το νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα οποία αναπαρήγαγαν Μέσα Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας και κυκλοφορίας. Αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στη μονιμοποίηση των νευροχειρουργών. 

Σε αντίθεση με την προηγούμενη διοίκηση, η σημερινή διοίκηση στο Βοστάνειο δεν απορρίπτει ως ανέφικτο ένα τέτοιο αίτημα. Αντιθέτως το συζητά και παρότι (αν και δεν το ομολογεί) ξέρει ότι  δεν θα έχει βοήθεια από την Αθήνα, προσπαθεί μέσω επιρροών και γνωριμιών να βρει δωρητές.  Άλλωστε το Βοστάνειο είναι ένα νοσοκομείο που ανεγέρθηκε από δωρητές και ευεργέτες, από την αστική τάξη της εποχής του ‘30 στη Μυτιλήνη, την οποία ο μακαριστός μητροπολίτης Ιάκωβος ο από Δυρραχίου κατάφερε να πείσει ότι η σωτηρία της ψυχής περνά μέσα από την προσφορά για τον άνθρωπο.

 

Ο Αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Στρατής Γόμος

Η διοίκηση του Βοστάνειου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Νέων της Λέσβου” ο Αντιπρόεδρος του νοσοκομείου, Στρατής Γόμος, τόνισε ότι «γνωρίζουμε για την σπουδαιότητα του εξοπλισμού για τον οποίο με ρωτάτε και γι’ αυτό το λόγο και εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ποια είναι τα περιθώρια που έχουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον του διοικητή  και της διοίκησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση το διάστημα που διανύουμε βρισκόμαστε σε επαφές με Οργανισμό του εξωτερικού, με την ελπίδα μήπως μπορέσουν να βοηθήσουν. Αν αυτές οι επαφές δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε άλλους τρόπους, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για μια τέτοια προμήθεια, λόγω του υψηλού κόστους».

 

«Θα βοηθήσω όσο και όπως μπορώ», δηλώνει σε μία πρώτη τοποθέτηση ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, τον οποίο οφείλει άμεσα να ενημερώσει αναλυτικά η διοίκηση του νοσοκομείου

Ο Κώστας Μουτζούρης 

Τα “Νέα της Λέσβου” θέλοντας να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια απευθύνθηκαν χθες στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, θέτοντάς του το ζήτημα και ρωτώντας πώς μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια. Ο κ. Μουτζούρης δεν ήταν αρνητικός, σημειώνοντας μάλιστα  ότι «θα ενημερωθώ με αφορμή το δημοσίευμά σας για τις δυνατότητες αυτού του εξοπλισμού και να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε είτε ως Περιφέρεια, είτε και μέσω των προσωπικών μας επιρροών. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υποστηρίζονται οι προσπάθειες του νοσοκομείου καθώς βοηθώντας το Βοστάνειο να κάνει βήματα μπροστά, στεκόμαστε ως Περιφερειακή Αρχή δίπλα στον κάθε πολίτη της Λέσβου και αυτό είναι δέσμευσή μας».

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img