Τώρα θα φανούν οι προθέσεις του καθενός για το κτηματολόγιο

Spread the love

 Για την Πέμπτη έχει καθοριστεί το ραντεβού με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, στην Αθήνα, για τα ζητήματα του κτηματολογίου στο οποίο θα βρεθούν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, με τα μέλη της Επιτροπής που έχει συσταθεί και στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης, εκτός από τον Αντιδήμαρχο Γέρας, Παναγιώτη Σεκερτζή, τον πρώην Αντιδήμαρχο Γέρας, Παράσχο Μανούσο και τον Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων, Βασίλη Μαμώλη, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Σωτήρη Μαρινάτο.

Τα ζητήματα που θα τεθούν στον Υφυπουργό είναι ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς η διαδικασία των ανέξοδων διορθώσεων των λανθασμένων καταχωρίσεων σε Μυτιλήνη και Γέρα είναι ουσιαστικά βαλτωμένη, μια και μόλις 170 ακίνητα είναι αυτά που προχωρούν για να γίνουν οι αναρτήσεις μέσα στο νέο έτος. Εκκρεμούν πάνω από 10.000 ακίνητα και αναφερόμαστε στα κτήματα που καλύπτει η Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που δεν καλύπτονται για να υπαχθούν στις διορθώσεις και αυτό είναι και ένα από τα ζητήματα που θέτει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, να ενταχθούν όλες οι προβληματικές περιοχές καθώς δεν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των χωραφιών για τις λανθασμένες καταχωρήσεις.

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της Αθήνας από την περίοδο του 2011 μέχρι τώρα για διορθώσεις στο κτηματολόγιο τίποτα ουσιαστικό δεν έχει προχωρήσει, ενώ από πλευράς παρούσας κυβέρνησης έχει στηθεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι σε τοπικό επίπεδο με την επιστράτευση φιλικά προσκείμενων Μέσων Ενημέρωσης, παίζοντας επικίνδυνο ρόλο καθώς έχουν οδηγήσει τις κοινωνίες σε εφησυχασμό ότι το ζήτημα του κτηματολογίου θα επιλυθεί. Την ίδια ώρα όμως τέλος αυτού του μήνα το κτηματολόγιο παραδίδεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εξαίρεση το λειτουργούν κτηματολόγιο που παίρνει παράταση για άλλον ένα χρόνο και σε αυτό το σκέλος είναι ενταγμένες και οι περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας που είναι προβληματικές. Η λεγόμενη Β’ φάση του κτηματολογίου αφορά το υπόλοιπο της κτηματογράφησης του νησιού μας που παραδίδεται αυτόν τον μήνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εξαίρεση τα συμβόλαια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά.

Τα περιθώρια 

Μέχρι τώρα η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιχειρεί να λύσει το ζήτημα του κτηματολογίου ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των πληγέντων (γιατί περί πληγέντων πρόκειται τελικά!) αντί να προχωρήσει σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, εγκρίνοντας ακόμα και την επανακτηματογράφηση των γεωγραφικών ενοτήτων που υπάρχουν τα προβλήματα. Όπως τονίζει ο Περικλής Αντωνίου «αν ήθελαν να κάνουν τις διορθώσεις θα μπορούσαν να το είχαν κάνει και με σχετικά χαμηλό κόστος, όπως για παράδειγμα με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου να προσκομίζει ο κάθε ιδιοκτήτης το τοπογραφικό με την υπογραφή του μηχανικού του και να δημιουργηθούν οι νέοι χάρτες. Η εγκυρότητα αυτής της διαδικασίας διασφαλίζεται από τον κάθε μηχανικό που δεν θα παίξει την καριέρα του δίνοντας ανακριβή τοπογραφικά. Πολύ δε, περισσότερο όταν όλα αυτά μπορούν να κινηθούν κάτω από την ομπρέλα του Τεχνικού Επιμελητηρίου που είναι επιστημονικός φορέας»,  είπε ο κ. Αντωνίου καταθέτοντας μια πρόταση, η οποία είναι ρεαλιστική.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Εκτός από το “μπάχαλο” υπάρχει και ο παραλογισμός 

Παρέμβαση όμως με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε και ο βουλευτής, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος αναφέρεται στο γενικότερο μπάχαλο του κτηματολογίου προτάσσοντας τα παράλογα που πλήττουν συγκεκριμένα χωριά, όπου ιδιοκτήτες κτημάτων βρίσκονται πραγματικά σε αδιέξοδο και αυτό δείχνει ποιο είναι το μέγεθος της περιπέτειας  που υφίστανται για να μπορέσουν να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο κτηματολόγιο. 

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι μέσα στα χίλια μύρια προβλήματα, με τις περί τις 10.000 λανθασμένες εγγραφές, χιλιάδες ενστάσεις από το 2011-2012, δεν έχουν εκδικαστεί, λόγω απανωτών λαθών και παραλείψεων, εκ μέρους του Ελληνικού Κτηματολογίου και της Πολιτείας, και η πραγματική κατάσταση εάν κλείσει, θα είναι να έχουμε ένα Κτηματολόγιο στη Λέσβο, που δεν θα αποτελεί εργαλείο, αλλά τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και μια κατηγορία πολιτών, αδικημένων κατάφωρα, με ιδιοκτησίες ακινήτων εντός των διοικητικών ορίων των Τοπικών Κοινοτήτων Αφάλωνα και Σκοπέλου, σύμφωνα με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, που όταν άνοιξε η κτηματογράφηση αυτών των κοινοτήτων το 2019, προσήλθαν για να εγγράψουν τα δικαιώματά τους, αλλά δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους.

Ο λόγος ήταν ότι οι ιδιοκτησίες τους είχαν εσφαλμένα κτηματογραφηθεί κατά την κτηματογράφηση το 2003, της γειτονικής Κοινότητας Μόριας, όσον αφορά, τους έχοντες συμβόλαια Αφάλωνα, και της Κοινότητας Μεσαγρού, όσον αφορά τους έχοντες συμβόλαια Σκοπέλου.

Αυτό συνέβη, καθώς με αποκλειστική ευθύνη της Κτηματολόγιο Α.Ε., ως όρια κτηματογράφησης της Κοινότητας Μόριας, (2003), δεν ορίστηκαν τα ακριβή διοικητικά της όρια, αλλά περιέλαβαν και μεγάλο τμήμα των διοικητικών ορίων και της γειτονικής Κοινότητας Αφάλωνα (!), χωρίς ωστόσο να ληφθεί μέριμνα ειδοποίησης όλων των κατόχων συμβολαίων ακινήτων στις επίμαχες περιοχές. 

Το ίδιο συνέβη και με την κτηματογράφηση της Κοινότητας Μεσαγρού (2003) όπου και εκεί τα όρια κτηματογράφησης δεν συνέπεσαν με τα διοικητικά της όρια, αλλά εισήλθαν και εντός των διοικητικών ορίων της γειτονικής Κοινότητας Σκοπέλου.

Η απάντηση και προτροπή του Κτηματολογίου σε όλους αυτούς τους πολίτες ήταν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τις απαραίτητες διορθώσεις!

Ο κ. Παρασκευαΐδης επισημαίνει ότι δεν μπορούν να σηκώσουν οι πολίτες το οικονομικό βάρος για ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχουν οι ίδιοι ευθύνη και ζητά τη διευθέτησή του από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπενθυμίζοντας και τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη σύσκεψη που έγινε στη Μυτιλήνη, τον Ιούνιο, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιου Σακαρέτσιου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση