Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

“Τουρισμός για όλους” και φέτος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Τον Ιούνιο η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους συμμετοχής και την διάρκεια του προγράμματος

«Τουρισμό για όλους» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπόσχεται το Υπουργείο με το επιτυχημένο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2020 εν μέσω της πανδημίας για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και θα συνεχιστεί και φέτος, δίνοντας την δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους να κάνουν φθηνές διακοπές μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι δικαιούχοι, που θα κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσα στον επόμενο μήνα, θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, έκαστος, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.

Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την επιτυχημένη εφαρμογή του «Freedom Pass», προβλέποντας μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή – χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις – απλή και αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αυτής καθορίζονται – μεταξύ άλλων – οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι όροι και ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες για τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού προσπαθεί να στηρίξει την τουριστική ζήτηση αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου, που μετά από δύο χρόνια πανδημίας έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους και άλλων βασικών αγαθών.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρης Αβαγιανός, «το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” ήταν μια επιτυχημένη πρωτοβουλία του Υπουργείου για να στηρίξει τους Έλληνες τουρίστες κι αυτό φάνηκε στο νησί μας περισσότερο πέρυσι που η κίνηση ήταν αυξημένη. Ήταν μια σημαντική βοήθεια τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ξενοδόχους και είναι θετικό το γεγονός ότι θα συνεχιστεί».

 

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Παράλληλα, όπως ήδη έχουν γράψει τα “Νέα της Λέσβου”, μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, ο προϋπολογισμός του οποίου ενισχύθηκε κατά 5 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον κονδύλι εξετάζεται να δοθεί στην αύξηση της τιμής ανά διανυκτέρευση που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στα καταλύματα, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επιχειρηματίες, καθώς φέτος οι τιμές είναι τσουχτερές και εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, στη χορήγηση επιταγών με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τα καταλύματα της πυρόπληκτης Β. Εύβοιας και για την αύξηση των δικαιούχων.

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι έξι βράδια, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος. Στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στον νομό Έβρου η διάρκεια των διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή. 

Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας είναι για φέτος 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή. Επιπλέον, επιταγές κοινωνικού τουρισμού θα χορηγηθούν φέτος και σε 25.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που έχουν κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ.

Η επιδότηση καταλυμάτων θα ενισχυθεί κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών, ενώ θα επιταχυνθεί η αποπληρωμή των παρόχων του προγράμματος, καθώς θα υλοποιηθεί νέα ηλεκτρονική αίτηση αποπληρωμής. Οι περσινοί δικαιούχοι που δεν έκαναν χρήση της επιταγής κοινωνικού τουρισμού έχουν περιθώριο να τις αξιοποιήσουν σε περισσότερα από 1.800 τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, που κατά το 2021 πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. 

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα και δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Τέλος, όπως γράφαμε χθες, από τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ που αφορά σε διακοπές 6 ημερών, από τις 5 Ιουλίου 2022 έως τις 30 Μαΐου 2023. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2021) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής και τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις