Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Τουριστικές κατοικίες πάνω στο κύμα;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ανεξήγητη χαρακτηρίζει την απόφαση ο Σπ. Γαληνός καλώντας τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να συνεχίσει τον αγώνα για την διάσωση της παραλίας

Απορριπτική είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που είχε καταθέσει ο πρώην Δήμος Λέσβου ζητώντας την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας στην Σκάλα Ερεσού, προκειμένου να αποτρέψει την ανέγερση συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών που έχει ξεσηκώσει τους ντόπιους και όχι μόνο τους τελευταίους μήνες. 

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το σκεπτικό της απόφασης, η άρνηση του ΣτΕ να επανεξεταστούν τα όρια αιγιαλού και παραλίας ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει η επένδυση της ιδιοκτήτριας των δύο οικοπέδων στην παραλία. Θυμίζουμε ότι ήδη η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχει προεγκρίνει την άδεια δόμησης που ζήτησε η ιδιοκτήτρια και η Δημοτική Αρχή προσέφυγε στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων αναμένοντας την τελική απόφαση εντός των επόμενων ημερών. 

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, το 2012, όταν έγινε η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας, αλλά μέχρι το 2016 κανείς δεν είχε αντιληφθεί τις συνέπειες που θα είχε στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στη συνέχεια αμφισβητήθηκε η έκταση των οικοπέδων που κατείχε βάσει των συμβολαίων αγοράς η σημερινή ιδιοκτήτρια, ενώ το 2018 η Δημοτική Αρχή Γαληνού ζήτησε από την Κτηματική Υπηρεσία την επαναχάραξη των ορίων. Η Κτηματική δεν απάντησε στο αίτημα του Δήμου και ακολούθησε η προσφυγή στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου εκκρεμούσε μέχρι χθες.

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση αυτή πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τον προηγούμενο μήνα λόγω της ηχηρής παραίτησης του πρώην Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρη Ελευθερίου, με ευθείες βολές κατά του Ταξιάρχη Βέρρου για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να χειριστεί το ζήτημα μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει την γνωμοδότηση δικηγόρου. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, η Υπηρεσία Δόμησης θα έπρεπε να ανακαλέσει την προέγκριση της άδειας δόμησης αλλά αυτό δεν συνέβη, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση του Άρ. Ελευθερίου. Στη συνέχεια ο Δήμος προσέφυγε στο ΣΥΠΟΘΑ, ενώ οι διαμαρτυρίες των κατοίκων συνεχίζονται και αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα μετά από την απόφαση του ΣτΕ.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, αναμένοντας και την απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων, αλλά αντιθέτως, ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ότι εξεπλάγη δυσάρεστα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Κατά την άποψή μου, είναι ανεξήγητη η απόρριψη της προσφυγής που είχαμε καταθέσει για την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας στην Σκάλα Ερεσού για τον απλούστατο λόγο ότι όπως μπορεί να δει κάποιος και στα τοπογραφικά σχέδια υπάρχει μια περίεργη παρέκκλιση σε αυτό το σημείο του οικοπέδου, ενώ σε όλη την υπόλοιπη παραλία η χάραξη είναι ευθεία. Ήμουν απολύτως βέβαιος ότι το ΣτΕ θα ακύρωνε αυτή την χάραξη και θα προχωρούσε σε νέα αποτύπωση των ορίων. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί από τον Δήμο με κάθε ένδικο μέσο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γαληνός.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img