Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Τούβλο-τούβλο χτίζεται η Βάστρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • “Φορτσάρουν” για να προλάβουν προθεσμίες και… νομικές εξελίξεις 

Ακάθεκτοι προχωρούν το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή της νέας δομής μεταναστών στην περιοχή της Βάστριας. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, πέραν των χωματουργικών εργασιών και της διάνοιξης δρόμων, που είχε γίνει εδώ και καιρό, την εμφάνισή τους έκαναν και οι «σκελετοί» των πρώτων κτισμάτων του νέου ΚΥΤ, που δείχνουν πως παρά το γεγονός των νομικών εκκρεμοτήτων από τις προσφυγές της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων Κώμης και Νέων Κυδωνιών, κάθε άλλο παρά φρένο μπήκε στο έργο.

Οι εικόνες από την περιοχή όπου κατασκευάζεται η νέα δομή είναι ενδεικτικές της εξέλιξης που έχει σημειωθεί στις εργασίες, και φανερώνουν πως από την πλευρά του Υπουργείου και της ΤΕΡΝΑ, έχουν… πατήσει γκάζι, προκειμένου να προλάβουν αφενός τις όποιες προθεσμίες έχουν τεθεί (με παρατάσεις, καθώς θεωρητικά αυτό το διάστημα η δομή θα έπρεπε να έχει ήδη παραδοθεί), αφετέρου αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, που μπορεί να μπλοκάρουν την εξέλιξη εργασιών, προσδοκώντας ενδεχομένως, πως δύσκολα μπορεί να επιβληθεί πισωγύρισμα σε ένα έργο, που βρίσκεται σε ικανό στάδιο περάτωσης.

Την ακολουθούμενη προσέγγιση από το αρμόδιο Υπουργείο την είχε σκιαγραφήσει άλλωστε η ανακοίνωση, που εξέδωσε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, όταν σημείωνε ξεκάθαρα πως οι εργασίες στη Βάστρια εξελίσσονται κανονικά και πως οι προσφυγές της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων – που σε αυτή τη φάση στέκονται στο ζήτημα της υποβάθμισης των περιβαλλοντικών όρων για το έργο βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ακύρωσε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας – είναι άνευ αντικειμένου, καθώς το Υπουργείο έχει ευθυγραμμιστεί (όπως υποστήριζε) πλήρως με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ.

Όλα αυτά, ενώ οι πρόσφατες πυρκαγιές στα Βατερά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στη Βάστρια, κάνοντας πιο έντονη τη συζήτηση για την περιβαλλοντική βόμβα που πυροδοτείται στην περιοχή. Και επιπλέον, καθώς σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2022 και αφορά Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Μετανάστευσης & Ασύλου και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, φαίνεται ξεκάθαρα πως έχουν γίνει αλλαγές στο σχέδιο του έργου, οι οποίες μνημονεύονται με ημερομηνίες Ιουλίου 2022. Και αυτό καθώς, από το σχεδιάγραμμα, που παρατίθεται στο ΦΕΚ, φαίνεται πως έχει προκύψει μείωση της συνολικής έκτασης του έργου από τα 415 στα 324 στρέμματα, χωρίς όμως να υπάρξει αλλαγή στην κύρια χωροθέτηση της δομής, που παραμένει στα 298 περίπου στρέμματα.

Θυμίζουμε πως με βάση όλα αυτά η Περιφέρεια και οι Κοινότητες έχουν προσφύγει με αίτημα ακύρωσης στο ΣτΕ, το οποίο θα εξεταστεί τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ πριν από αυτό και με στόχο να διακοπεί κάθε εργασία στη Βάστρια, βρίσκεται σε εξέλιξη αίτηση αναστολής, η απόφαση για την οποία αναμένεται. 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img