Με στόχο να αλλάξουν τα δεδομένα σε μία σειρά από πολεοδομικά ζητήματα τα οποία σκοντάφτουν εδώ και δεκαετίες σε διάφορες αγκυλώσεις επιβραδύνοντας ή λειτουργώντας και αποτρεπτικά πολλές φόρες στην αναπτυξιακή δραστηριότητα, είτε φρενάροντας την ανάπτυξη επιχειρήσεων βιοτεχνίας και τουρισμού ή και γενικότερα της οικοδομικής δραστηριότητας, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Βατός, βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Ο κ. Ταγαράς έχει ζητήσει από τον κ. Βατό τις άμεσες πολεοδομικές προτεραιότητες για το Δήμο Μυτιλήνης, προκειμένου αυτές να μελετηθούν από το γραφείο του και να γίνει μία ιεράρχηση για την προώθησή τους. Αυτό θα γίνει μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει με την εκπόνηση μελετών ο Δήμος και θα υποστηριχθούν κεντρικά από το Υπουργείο.
Η Αντιδημαρχία Πολεοδομίας προβάλλει προς το Υπουργείο μέσα στις άμεσες προτεραιότητές της την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης για την επέκταση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Μυτιλήνης (περιοχές «Καλαμάρη» και στην ευρύτερη περιοχή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης), όπως και την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης για την οργάνωση του «Βιομηχανικού Πάρκου» (Π.Δ 1,2 και Χ1) στην περιοχή «Ουτζά», στο βόρειο τμήμα της Μυτιλήνης.
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης του παράκτιου μετώπου της περιοχής «Ταμπακαριά», της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπλασης της περιοχής.
Επίσης προβλέπεται σημειακή τροποποίηση του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων του παλιού ΚΥΤ για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης (Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης αλλά και άλλα εκπαιδευτικά κτίρια).
Επίσης, οριοθέτηση των προϋφιστάμενων του 1923 περιαστικών οικισμών του Δήμου Μυτιλήνης, «Πληγώνι» και «Κουμκό», καθώς και της δημοτικής ενότητας «Αγιάσου» και την εκπόνηση μελέτης για την τροποποίηση του σχεδίου στο αραιοδομημένο τμήμα της περιοχής «Ακλειδιού, μετά την έγκριση της μελέτης οριοθέτησης ρεμάτων.
Ακόμη στις προτεραιότητες μπαίνει και η εκπόνηση μελέτης για τον καθορισμό των ζωνών που θα αναπτύσσονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και, τέλος, η μελέτη για την αναγνώριση των εκτός σχεδίου κοινόχρηστων οδών αλλά και όλων όσων έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις κοινοχρησίας ανά δημοτική ενότητα στο Δήμο Μυτιλήνης.
Ο Γιάννης Βατός
Όπως εξήγησε ο Γιάννης Βατός μιλώντας στα Νέα της Λέσβου «στις προτεραιότητες δεν συνυπολογίζεται ό,τι έχει να κάνει με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά και με τις πολεοδομήσεις των οικισμών Βαρειάς – Ακρωτηριου και Χαλίκων, καθώς τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουμε αρχίσει ήδη να τα “τρέχουμε”, ενώ για την πολεοδόμηση των τριών περιαστικών οικισμών σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα για τους δημότες». Ο ίδιος τόνισε για όλο το πλαίσιο που ο ίδιος παρουσιάζει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι «έχουμε ασχοληθεί με τόσο πολλά και χρονίζοντα ζητήματα στο μικρό διάστημα που βρίσκομαι στη θέση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και μπορεί να είναι δύσκολο το εγχείρημα, όμως, λειτουργώντας πάντα πολιτικά και αυτοδιοικητικά ποτέ δεν φοβήθηκα τις προκλήσεις. Υπ’ αυτήν την έννοια θα σας έλεγα πως είναι μία πρόκληση για εμάς να φέρουμε εις πέρας και να διευθετήσουμε αυτές τις εξέχουσας σημασίας εκκρεμότητες για τον τόπο και τους δημότες, οι οποίες άπτονται της αναπτυξιακής δραστηριότητας που μπορεί ο καθένας να την προφέρει έτσι γενικόλογα, εμείς όμως ερχόμαστε επί τάπητος να την προσδιορίσουμε αλλάζοντας τους κανόνες για να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και την κοινωνία μας, η οποία θα κινείται πάνω σε αυτό το αναμορφωμένο πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες. Ειλικρινά θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον κ. Ταγαρά για το ενδιαφέρον και τη διάθεσή του να μας βοηθήσει, ώστε μαζί να δώσουμε τις λύσεις και το βέλτιστο αποτέλεσμα», είπε καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος.