Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Τρέχουν για τα POS επιχειρήσεις και λογιστές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τρέχουν για τα POS επιχειρήσεις και λογιστές σε όλη την Ελλάδα, καθώς μέχρι 31 Οκτωβρίου θα πρέπει, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, να δηλώσουν, να επικαιροποιήσουν και να διορθώσουν όπου αυτό απαιτείται, την εικόνα των POS, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει και η διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων. Επί της ουσίας η Ανεξάρτητη Αρχή προωθεί τη διασύνδεση όλων αυτών των Ταμειακών Συστημάτων για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα και από αυτό προκύπτουν ζητήματα, καθώς οι επιχειρήσεις που δεν είχαν μέχρι τώρα POS, όπως για παράδειγμα κάποια περίπτερα ή όποιες επιχειρήσεις έχουν ανενεργά POS μια και δεν λειτούργησαν ποτέ (δεν έκαναν ποτέ συναλλαγές από αυτά) και θεωρούνται ανενεργά, θα πρέπει να το δηλώσουν ώστε να γνωρίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων την εικόνα τους! 

Το Επιμελητήριο Λέσβου με παρότρυνση του αντιπροέδρου, Παναγιώτη Τατάκη, έχει κάνει έγγραφο προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας παράταση ώστε το μεταβατικό στάδιο να μην λήξει στις 31 Οκτωβρίου αλλά στις 31 Δεκεμβρίου, για δύο μήνες δηλαδή ακόμα. Ταυτόχρονα οι φοροτεχνικοί σε όλη την Ελλάδα διαχωρίζουν τη θέση τους προς το Υπουργείο σημειώνοντας ότι η χρήση και η τύχη των POS των επιχειρήσεων δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, αλλά είναι καθαρά αρμοδιότητα των επιχειρηματιών και επαγγελματιών και των τραπεζών που τα χορηγούν. 

Όπως εξήγησε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Παναγιώτης Τατάκης «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να καταγράφουμε τα ανενεργά pos αλλά των ίδιων των επαγγελματιών ή των τραπεζών που τα χορηγούν και αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει ως Φοροτεχνικοί προς πάσα κατεύθυνση! Ας τρέξει το Υπουργείο στις τράπεζες να δει ποια pos είναι ανενεργά και ποια δεν είναι, δεν θα φορτωθούμε και αυτήν την υποχρέωση εμείς. Δεν θα εισπράττουν από όλα οι τράπεζες και θα τρέχουν οι λογιστές για τις δικές τους υποχρεώσεις!  Από κει και πέρα επειδή έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το ποιος έχει ποια αρμοδιότητα στην αγορά και πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούν εκπρόθεσμοι κάποιοι επαγγελματίες, έχουμε ζητήσει και ως Επιμελητήριο Λέσβου με έγγραφό μας να δοθεί μία δίμηνη παράταση για να μπορέσει με άνεση χρόνου να τακτοποιηθεί ο κόσμος και το νέο έτος να τους βρει όλους εντάξει στις υποχρεώσεις τους για να μην υπάρξει κίνδυνος προστίμων».

Το Επιμελητήριο Λέσβου εφιστά την προσοχή στις επιχειρήσεις-μέλη του, να επικοινωνήσουν άμεσα με τους παρόχους των POS, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν  δυσάρεστες κυρώσεις.

Οδηγίες

Ο κ. Τατάκης επισημαίνει ότι  οι επιχειρήσεις, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE Μητρώο & Επικοινωνία Στοιχεία Επιχείρησης, μπορούν, όπου απαιτείται, να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS, που διέθεταν κατά την 30/9/2023, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους.

Ταυτόχρονα, στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα για τη Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων.

Για την ουσιαστική διευκόλυνση της διαδικασίας, οι Φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων να προχωρήσει οπωσδήποτε σε ενημέρωση των επιχειρήσεων, με αποστολή στα email τους και ενημέρωση στις e-κοινοποιήσεις τους. Αυτό μπορεί να γίνει και με αποστολή SMS στα κινητά των επιχειρηματιών τα οποία έχουν δηλωθεί στα στοιχεία επικοινωνίας.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img