Τρέχουν και δεν φτάνουν από τον ΕΛΓΑ

Spread the love


  • Με ελάχιστο προσωπικό η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση στον ελαιώνα της Λέσβου
  • Τεκμηριώνεται και η ακαρπία της περσινής χρονιάς αλλά και η καρπόπτωση από τους φετινούς νοτιάδες, όμως, δεν θα αποζημιωθούν όλοι

Με μοναδικό εχθρό την πραγματικά μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό ο ΕΛΓΑ προσπαθεί να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις στον λεσβιακό ελαιώνα για τις ζημιές στην φετινή ελαιοπαραγωγή, λόγω εκτεταμένης καρπόπτωσης από τους ισχυρούς ανέμους που έπληξαν τον περασμένο Νοέμβριο την περιοχή μας. Από τις 28 Δεκεμβρίου βρίσκεται στη Λέσβο η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ με αρμοδιότητα την περιοχή μας, Παγώνα Αθανασάκου, εκ των στελεχών του οργανισμού με άριστη γνώση της Λέσβου, την οποία έχει επισκεφθεί επανειλημμένα για εκτιμήσεις ζημιών. 

Η κ. Αθανασάκου συντονίζει ευρισκόμενη στο νησί μας τη διαδικασία των εκτιμήσεων από γεωπόνους που εναλλάσσονται κάθε 10 μέρες, το πρόβλημα ωστόσο για την καταγραφή των ζημιών είναι η έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ, καθώς αυτή την περίοδο οι εκτιμήσεις γίνονται από συμβασιούχους γεωπόνους με πεντάμηνες συμβάσεις, οι οποίες μάλιστα λήγουν και προς τούτο έχουν αποστείλει οι συμβασιούχοι έγγραφο προς τον ΕΛΓΑ ζητώντας την ανανέωσή τους για άλλο ένα τρίμηνο. 

Κι αυτό ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τόσο στη Λέσβο όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς η περίοδος που διανύουμε λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών είναι τέτοια ώστε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση να διευρύνονται οι υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι προκύπτουν ζημιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αναγκάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες να γίνονται πρόσκαιρες τροποποιήσεις στον προγραμματισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα μετάβασης γεωπόνων σε άλλους Νομούς της χώρας μας για βραχύβιες εκτιμήσεις, καθώς γίνεται αναγγελία ζημιών.

 

Ο Γιώργος Λαγουτάρης

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Γιώργος Λαγουτάρης εξήρε την προσπάθεια των στελεχών του ΕΛΓΑ επισημαίνοντας ότι «ειδικά με την κ. Αθανασάκου συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια. Είναι θα έλεγα από τα αξιολογότερα στελέχη που διαθέτει σήμερα ο ΕΛΓΑ.  Διαπιστώνουμε δυσκολία από τον ΕΛΓΑ ως προς την διάθεση ενός αριθμού υπαλλήλων για να ολοκληρωθούν σε συντομότερο χρόνο οι εκτιμήσεις των ζημιών στη Λέσβο. Αυτό, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, οφείλεται στο ότι δεν έχουν διαθέσιμο προσωπικό και προσπαθούν λίγοι άνθρωποι να βγάλουν εις πέρας ένα τεράστιο όγκο  δουλειάς  και κάτω από αντίξοες συνθήκες αυτήν την περίοδο, καθώς ο καιρός δεν είναι καλός, ενώ και στα χωράφια βρίσκεται σε εξέλιξη η ελαιοσυλλογή»

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας αναφερόμενος στην φετινή διαδικασία των εκτιμήσεων για καρπόπτωση στάθηκε και επεσήμανε το ζήτημα της ακαρπίας στον ελαιώνα της Λέσβου, το οποίο μάλιστα ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει για την περσινή χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ανοιχτό ενδεχόμενο αποζημιώσεων για το 2020, πέραν των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν από την καρπόπτωση και που θα είναι περιορισμένες.

«Θεωρώ σημαντικό ότι ο ΕΛΓΑ αποδέχεται αυτό που λέγαμε ως υπηρεσία πέρυσι και το είχε επισημάνει και ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης και ο κ. Κουφέλος στο Υπουργείο και το είχαμε θέσει και κατ’ ιδίαν το περασμένο καλοκαίρι στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ως προς την ακαρπία του λεσβιακού ελαιώνα, που φαίνεται να τεκμηριώνεται για το 2020», είπε ο κ. Λαγουτάρης.

 

Βουνό τα χωράφια

Όπως έχουν αποκαλύψει από το Δεκέμβριο τα Νέα της Λέσβου, ο ΕΛΓΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς για τη Λέσβο, καθώς τα ελαιόδεντρα για τα οποία «ζητούν» οι ελαιοπαραγωγοί αποζημίωση ανέρχονται περίπου σε 1,6 εκατομμύρια και αντιστοιχούν σε περίπου 16.000 χωράφια της Λέσβου! 

Ο όγκος δουλειάς που τροφοδοτούν για τον ΕΛΓΑ οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν ως προς τον αριθμό των χωραφιών και των ελαιόδεντρων είναι πολύ μεγάλος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για να γίνει κανονικά χωράφι-χωράφι η εκτίμηση σε όλα τα αγροτεμάχια και τα ελαιόδεντρα θα χρειαστούν 50 γεωπόνοι, που θα πρέπει να απασχολούνται τουλάχιστον 1 – 2 μήνες ώστε να μεταβαίνουν από περιοχή σε περιοχή και να καταγράφουν. Ωστόσο τώρα θα πρέπει οι αποζημιώσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και για την ακρίβεια έχει τεθεί καταληκτική ημερομηνία η 20ή Φεβρουαρίου, με το ενδεχόμενο να παραμείνει η διαδικασία για κάποιες μέρες ακόμα ανοιχτή για επιμέρους διευθετήσεις.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των εκτιμήσεων φαίνεται πώς τεκμηριώνεται αποζημίωση για καρπόπτωση σε ένα μικρό ποσοστό κτημάτων σε σχέση με τα 16.000 δηλωμένα. Εδώ όμως οι αγρότες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς όσοι ελαιοπαραγωγοί εισπράξουν χρήματα για απώλεια εισοδήματος από καρπόπτωση εξαιρούνται αυτόματα από τη διαδικασία αποζημίωσης για ακαρπία την περσινή χρονιά. 

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για την ακαρπία το αίτημα της περιοχής μας έχει επισφραγιστεί από τον ΕΛΓΑ και ουσιαστικά παραμένει «στο ψυγείο» μέχρι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ανάψει το πράσινο φως, δηλαδή να υποδείξει τους πόρους με τους οποίους να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και σε ποια έκταση.

Επί του παρόντος ο ΕΛΓΑ τρέχει και δεν φτάνει για να εκτιμήσει τις ζημιές που δηλώθηκαν αν όντως είναι υπαρκτές ή όχι, έχοντας περάσει από 11 Δημοτικές Ενότητες της Λέσβου, αν και δεν έχει ολοκληρώσει σε όλες την καταγραφή, ενώ απομένουν και δύο Δημοτικές Ενότητες του νησιού μας στις οποίες δεν έχουν μεταβεί ακόμα τα συνεργεία.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση