Τρία σχολεία της Λέσβου βραβεύθηκαν ως Οικολογικά σχολεία από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Το Νηπιαγωγείο Αφάλωνα, το 7ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης και το Δημοτικό σχολείο Παπάδου παρέλαβαν σε ειδική τελετή, το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, την «πράσινη σημαία» των οικολογικών σχολείων.
Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον κόσμο, τα «Οικολογικά Σχολεία», συμπληρώνει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε η βράβευση συνολικά 121 σχολικών μονάδων από όλη τη χώρα με την πράσινη σημαία, παγκόσμιο σύμβολο αειφορικής πιστοποίησης των σχολείων.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης διάρκειας δυο ετών, αξιολογείται από τους συντονιστές του προγράμματος και επιβραβεύεται με την Πράσινη Σημαία. Ο αντικειμενικός στόχος του προγράμματος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς όλων μέσα στη σχολική κοινότητα, ώστε το σχολείο να γίνει ένα πραγματικό «Οικολογικό Σχολείο». Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ενός συνόλου κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).
Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάζεται τα θέματα ενέργεια, απορρίμματα και νερό. (Αργότερα μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα: Μεταφορές, υγιεινή διαβίωση, βιοποικιλότητα, καταναλωτισμός, κ.ά.). Παράλληλα, φροντίζει για την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης» και του «Οικοκώδικα» με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας. Τέλος, για το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Tην εκδήλωση οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του προγράμματος, και τίμησε με την παρουσία της η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σίσσυ Παυλοπούλου. Συμμετείχαν περισσότεροι από 500 μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, από όλη την Ελλάδα, που έδωσαν ένα γιορτινό τόνο με τα καταπληκτικά δρώμενα που παρουσίασαν. Παραβρέθηκε επίσης η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Υποστήριξης Προγραμμάτων για την Εκπαίδευση για την Αειφορία, Χρυσούλα Μπάκα, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που μετέφερε τον ενθουσιασμό της για την ανταπόκριση των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στο πρόγραμμα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, με αναφορά στην ιστορία των ανθρώπων της ΕΕΠΦ που ανέλαβαν την υλοποίηση του προγράμματος πριν από 25 χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι χάρη στις προσπάθειές τους η Ελλάδα ήταν μία από τις 4 πρώτες χώρες εφαρμογής του.
Ακολούθησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου, που μέσα από αρχειακές φωτογραφίες, παρουσίασε το πρώτο εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησε η ΕΕΠΦ και διένειμε σε όλα τα σχολεία της χώρας το 1951, πολύ πριν καν καθιερωθεί ο όρος περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Στη συνέχεια έγιναν οι παρουσιάσεις του έργου των σχολείων μέσα από θεατρικά δρώμενα, βίντεο, τραγούδι και έκθεση αφίσας. Οι μαθητές πήραν το λόγο περνώντας το δικό τους μήνυμα ότι «η φύση μπορεί να γεννηθεί ξανά αν όλοι παλέψουμε μαζί μια αγκαλιά». Η εκδήλωση τελείωσε με την απονομή των Πράσινων Σημαιών και μια συγκινητική αναφορά της κας Παυλοπούλου, που παρακίνησε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν με δύναμη και σοβαρότητα το έργο των «Οικολογικών Σχολείων».
Μετά από πρόταση της ΕΕΠΦ, η κα Παυλοπούλου ανέλαβε επίσημα τον ρόλο της πρέσβειρας του προγράμματος στην Ελλάδα.