Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Τριήμερο Συνέδριο για την ελιά και το ελαιόλαδο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα τριών Υπουργείων και θα διεξαχθεί 23 – 25 Σεπτεμβρίου 

Φιλοδοξώντας να αναδείξει τη Λέσβο και την ελαιοκαλλιέργεια συνδέοντας την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, ώστε να αναδειχθούν και οι μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν μέσα από αυτόν τον πλούτο για τον τόπο μας εντός και εκτός συνόρων, ο Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος που ίδρυσε και είναι πρόεδρος η επιχειρηματίας Φωτεινή Τιρπιντήρη (η οικογένεια της οποίας δραστηριοποιείται με την εταιρεία Falcon κατασκευάζοντας τα τελευταία χρόνια το νέο ελαιοτριβείο στο Σίγρι, ενώ είχε προηγηθεί από τη δεκαετία του 2000 η φύτευση μεγάλης έκτασης που περιβάλλει τη μονάδα και ήταν άγονη με ελαιόδεντρα ώστε να καταστεί παραγωγική), ετοιμάζεται για το πρώτο Διεθνές Συνέδριο που θα διοργανώσει για την ελιά και το ελαιόλαδο.  

Το Συνέδριο με τίτλο ELIA Lesvos confest θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα θα ξεκινήσει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 του μηνός.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι το Συνέδριο φέρεται να έχει τεθεί υπό την αιγίδα τριών Υπουργείων, του Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ενώ σε επίπεδο Λέσβου υπό την αιγίδα τους έχουν θέσει το Συνέδριο ο Δήμος Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ELIA confest, αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον ελαιοτουρισμό, που θα κινηθεί στους παρακάτω άξονες: 

-Ελιά και εκπαίδευση

-Ελιά και περιβάλλον 

-Ελιά και πολιτισμός 

-Ελιά και γαστρονομία/ υγεία 

-Ελιά και τουριστική προβολή

-Ελιά και τρόποι αύξησης των πωλήσεων των προϊόντων της ελιάς.

Οι δύο πρώτες ημέρες θα είναι αφιερωμένες σε ένα επιστημονικό και ακαδημαϊκό Συνέδριο σχετικά με την ελιά, αναφορικά με την επιστήμη, την τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ.  Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στην τοπική γαστρονομία αλλά και στην εκπαίδευση.

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες ελαιοτουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τουριστικά γραφεία, καθώς και εξειδικευμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (influencers).

Οι  Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο – Φεστιβάλ,  την εμπειρία και τη γνώση τους. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και την επίσκεψή τους στο νησί, θα γνωρίσουν την αυθεντικότητα των κατοίκων του, την ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου, τη γαστρονομική του κουλτούρα και φιλοξενία, ενώ θα γευτούν τη μοναδικότητα του λεσβιακού Ελαιολάδου.

Τις ομιλίες του Συνεδρίου, με  ταυτόχρονη μετάφραση, θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν, με φυσική παρουσία όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κάτοικοι του νησιού μας, καθώς και από όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα 33 επιστήμονες, γευσιγνώστες, άνθρωποι του τουρισμού κ.ά. θα αναπτύξουν ο καθένας και από μία ενότητα: Από την εξέλιξη της καλλιέργειας ελιάς τον 19ο και τον 20ό αιώνα και της παραγωγής του ελαιολάδου, τις νέες τάσεις στη διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας και τη σύνδεσή της με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, τη σχέση του ελαιολάδου με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και πολλά άλλα θέματα, άκρως ενδιαφέροντα.

Σε δήλωσή της στα Νέα της Λέσβου η κ. Τιρπιντήρη απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες, ελαιοπαραγωγούς, επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τουρισμού και του πολιτισμού και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο να μην χάσουν την ευκαιρία, αλλά να παρακολουθήσουν το Συνέδριο συμμετέχοντας στη διοργάνωση καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

 

Η Φωτεινή Τιρπιντήρη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος Φωτεινή Τιρπιντήρη

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου η πρόεδρος του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, Φωτεινή Τιρπιντήρη, τόνισε ότι «μέσα από το Σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη Λέσβο της ελαιοκαλλιέργειας, του πολιτισμού και της γαστρονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργαζόμαστε μήνες τώρα για την διεξαγωγή και την επιτυχία του τριημέρου Συνεδρίου και θα σας έλεγα ότι έχουμε δώσει την ψυχή μας για αυτήν την διοργάνωση, η οποία θα αποτελέσει θεσμό ώστε κάθε χρόνο η καρδιά του ελαιολάδου και όπως αυτό το προϊόν συνδέεται με την οικονομία, την επιστήμη, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, να χτυπά διεθνώς στη Λέσβο. Δεν ζητούμε παρά μόνο τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, καλούμε τον κάθε πολίτη του τόπου να στηρίξει με την παρουσία του το συνέδριο 23 με 25 Σεπτεμβρίου».

 

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης

Σχολιάζοντας το συνέδριο στο οποίο η Περιφέρεια συμμετέχει ως συνδιοργανώτρια, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, είπε στα Νέα της Λέσβου ότι «ως Περιφερειακή Αρχή στηρίζουμε κάθε διοργάνωση και δραστηριότητα που αφορά τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και φυσικά το ελαιόλαδο. Πόσο δε, όταν πρόκειται για ένα σημαντικό Συνέδριο με αξιόλογους ομιλητές από έναν Σύλλογο που μέχρι τώρα έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής, όπως είναι ο Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος. Ανυπομονούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρουν να ακούσουμε όλες αυτές τις τοποθετήσεις των επιστημόνων για το ελαιόλαδο και τα άλλα θέματα, καθώς όπως έχω ενημερωθεί είναι άκρως ενδιαφέροντα και δίνουν απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα, ξεκινώντας από το χωράφι και τον ελαιοπαραγωγό μέχρι την τυποποίηση και τη διάθεση του προϊόντος, αλλά και την σύνδεσή του με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.  Ένα τέτοιο συνέδριο γίνεται για πρώτη φορά στη Λέσβο και δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τον Σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος και την πρόεδρό του κ. Τιρπιντήρη, με την οποία άλλωστε συνεργαζόμαστε ως συνδιοργανωτές για την επιτυχία και τα οφέλη που θα είναι πολλά από αυτήν την διοργάνωση για τον τόπο και τους ανθρώπους του και γενικότερα για τα νησιά μας», είπε ο Περιφερειάρχης.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img