Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τσεκούρι σε 24 “επικίνδυνα” δέντρα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τρέχει για να προλάβει τα χειρότερα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της πτώσης των δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους εντός οικισμών, όπως συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής αποφασίστηκε η κοπή 24 δέντρων που βρίσκονται στον ενιαίο χώρο της πλατείας Ηρώων και της παιδικής χαράς του Πολιχνίτου και η φύτευση ισάριθμων νέων δέντρων ή και περισσότερων για την διατήρηση του πρασίνου. 

Το θέμα αυτό τέθηκε εκτάκτως, εκτός ημερήσιας διάταξης, από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής, Αντιδήμαρχο Έργων, Γιώργο Αλάνη, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, στην οποία αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα δέντρα είναι επικίνδυνα αφού φέρουν εμφανείς εξωτερικές μυκητολογικές προσβολές, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε από τους γεωπόνους εκτεταμένη σαθρότητα του κορμού που τα καθιστούν επίφοβα προς πτώση. 

Εν όψει της ανάπλασης που θα γίνει στον χώρο της πλατείας (αρμολόγηση του πλακόστρωτου) η Διεύθυνση Περιβάλλοντος πρότεινε την άμεση κοπή 9 δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου και την φύτευση νέων, ενώ σε δεύτερο χρόνο πρότεινε την κοπή και αντικατάσταση ακόμη 15 δέντρων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Τα συγκεκριμένα δέντρα βρίσκονται μέσα σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και δεν προστατεύονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας, που θα επέβαλλαν συγκεκριμένες άδειες και εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και η έκδοση άδειας με τη διαδικασία της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-Άδειες» του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών του Πολιχνίτου σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού.

spot_img

More articles

spot_img