Βαδίζοντας προς την κορύφωση του Θείου Δράματος

Ο Μυστικός Δείπνος, το φιλί του Ιούδα, η προδοσία, τα Πάθη, η Ταπείνωση και η Σταύρωση  του Ιησού, όπως τόσο παραστατικά αναβιώνουν κάθε χρόνο, Μεγάλη Πέμπτη, δεν είναι παρά η κορύφωση του Θείου Δράματος που αναμένεται να βιώσουν απόψε μέσα και έξω από τους ναούς στη Λέσβο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Η Ακολουθία των Παθών αναμένεται να ξεκινήσει στους ναούς στις 5 το απόγευμα, ενώ μετά τις επτά αναμένεται η έξοδος του Εσταυρωμένου.

 

Μεγάλη Παρασκευή

Για αύριο Μεγάλη Παρασκευή, στις 7:30 το πρωί, θα ξεκινήσει η Ακολουθία των Μ. Ωρών, ενώ στις 9 το πρωί ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης.

Στις 6 το απόγευμα θα αρχίσει η Ακολουθία του Επιταφίου και αναμένεται περίπου στις 19:30 να γίνει μικρή περιφορά εντός του αύλειου χώρου για τους ναούς που έχουν περίβολο, ενώ εντός των ναών προβλέπεται η περιφορά για τους ναούς που δεν έχουν περίβολο.

 

Μεγάλο Σάββατο 

Το Μεγάλο Σάββατο η τελετή της Αναστάσεως θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ και αναμένεται μία ώρα μετά οι ιερείς να ψάλουν το Χριστός Ανέστη, ώστε μία ώρα μετά οι πιστοί να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, δεδομένου ότι το Χριστός Ανέστη θα ψαλεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι ανέφικτη η μεταφορά του σε επαρχιακές περιοχές της Ελλάδας, καθώς αναμένεται να φτάσει οριακά λίγο πριν την Ανάσταση στην Αθήνα.