Βάρκες και σωσίβια στην… «αυλή του γείτονα»

Η προ ολίγων ετών εικόνα της στοίβας σωσιβίων στην περιοχή του Μολύβου
Spread the love


  • Δεν εγκρίνει τη μελέτη η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ενώ δηλώνει άγνοια ο Ταξιάρχης Βέρρος για το σχεδιαζόμενο έργο

Την έγκριση μελέτης για τη δημιουργία χώρου απόθεσης αποβλήτων που προέρχονται από τις μεταναστευτικές ροές, όπως σωσίβια, λέμβοι ή ακόμη και μηχανές λέμβων, ζήτησε πρόσφατα ο Δήμος Μυτιλήνης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Έγκριση, η οποία ωστόσο δεν δόθηκε, με τον σχετικό φάκελο να επιστρέφεται, μεταξύ άλλων αφενός γιατί ο χαρακτηρισμός του σημείου αυτού ως «Πράσινου Σημείου» στο σχετικό έργο είναι αβάσιμος, λόγω των υλικών που θα εναποθέτονται εκεί, αφετέρου γιατί ο συγκεκριμένος χώρος τοποθετείται… στον Μανταμάδο και στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που δηλώνει άγνοια για όλα αυτά!

Το σχέδιο της μελέτης που υποβλήθηκε, όπου αναφέρεται σαφώς πως προέρχεται από τον Δήμο Μυτιλήνης και αφορά περιοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Ειδικότερα, ο Δήμος Μυτιλήνης κατέθεσε τη μελέτη για το έργο με τίτλο «Πράσινο Σημείο Μανταμάδου» στη θέση Λινόχωμα κοντά στο γήπεδο του χωριού, που παλαιότερα λειτουργούσε εν είδει χωματερής. Όπως επισημαίνεται στην απάντηση της Διεύθυνσης, ως Πράσινο Σημείο, βάσει Νόμου, θεωρείται ειδικά οριοθετημένος χώρος όπου οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν χωριστά συλλεχθέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Τα απόβλητα, που προέρχονται από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές όμως, περιλαμβάνουν μηχανές με καύσιμα, λάδια, μπαταρίες κ.ά. τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα, και απαιτείται μια συνολική και όχι αποσπασματική προσέγγιση διαχείρισής τους.

Επισημαίνεται, επίσης, πως από τη μελέτη που κατατέθηκε για έγκριση δεν προκύπτει πως υπάρχει σύμβαση συνεργασίας με κάποιον φορέα ανακύκλωσης, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο στον χώρο αυτό εν τέλει να συσσωρεύονται επικίνδυνα υλικά χωρίς άλλη δυνατότητα επεξεργασίας ή διάθεσης. Και αυτό σε μια περιοχή, που αποτελεί δημοφιλές «πέρασμα» για χιλιάδες προσκυνητών, που συρρέουν στο προσκύνημα της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, οι οποίοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με τη θέα βουνών συσσωρευμένων βαρκών, σωσιβίων και άλλων υλικών.

Από τη Διεύθυνση, επίσης, δεν παραλείπεται η επισήμανση περί πραγματοποίησης της μελέτης από τεχνικό γραφείο χωρίς έγκριση από αρμόδια υπηρεσία. Ακόμη χειρότερα, για το Σχέδιο Διαχείρισης που περιλαμβάνει τη μελέτη αυτή δεν υπάρχει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την οποία θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση και γνωμοδότηση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ τα προτεινόμενα έργα δεν προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας. 

Το γεγονός δε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης ζήτησε έγκριση μελέτης για έργο, που δεν τοποθετείται εντός των διοικητικών ορίων του, αλλά σε εκείνα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, είναι αυτό που αφενός προστίθεται στους παραπάνω λόγους απόρριψης του αιτήματός του, αλλά και αυτό που γεννά τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικότερα ίσως ερωτήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, που επέστρεψε τον φάκελο της μελέτης

«Δεν γνωρίζουμε»

Κατά πως φαίνεται ο Δήμος Μυτιλήνης προχώρησε στην πρωτοβουλία διαμόρφωσης χώρου για την εναπόθεση των αποβλήτων, που προέρχονται από τις μεταναστευτικές ροές, στον Μανταμάδο χωρίς να… «λογαριάζει τον ξενοδόχο»-Δήμο Δυτικής Λέσβου, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει η περιοχή. «Δεν γνωρίζουμε κάτι για την συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πέρασε από εμάς», είναι το σχόλιο του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τη συγκεκριμένη μελέτη και τον σχεδιασμό του έτερου Δήμου της Λέσβου. 

Προφανώς, αντιλαμβανόμαστε πως από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, εφόσον υπάρχουν αρκετές ροές που κατευθύνονται προς τις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, που ανήκουν στα όρια της Δυτικής Λέσβου, δεν ήθελε να «φορτωθεί» τα απορρίμματα που προκύπτουν από αυτές, ίσως σκεπτόμενος πως ήδη η φιλοξενία της δομής μεταναστών στον Καρά-Τεπέ είναι αρκετή ως «βάρος» για τον Δήμο της Μυτιλήνης. 

Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, αν και ο κ. Βέρρος θα δεχόταν εύκολα να φιλοξενήσει έναν τέτοιο χώρο απόθεσης αυτών των υλικών στον δήμο του, καθώς θυμίζουμε πως ως Δημοτική Αρχή είχε να αντιμετωπίσει και τις «περιπέτειες» διαχείρισης περί των 13.000 κυβικών μέτρων σωσιβίων και άλλων υλικών κοντά στον Μόλυβο, πριν από λίγα χρόνια για τα οποία μάλιστα είχε επιβληθεί και πρόστιμο και με αρκετό κόπο «καθάρισε», ενώ περιπέτειες αντιμετώπισαν και μέλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του ενιαίου – τότε – Δήμου Λέσβου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απορίας άξιο πώς ξεκίνησε μια τέτοια μελέτη, χωρίς να υπάρχει (κατά τον κ. Βέρρο) συνεννόηση μεταξύ των δύο Δημάρχων.

Με όλα αυτά, βέβαια, περνά σε δεύτερη μοίρα ένα επίσης σημαντικό ερώτημα: Για ποιο λόγο ο Δήμος Μυτιλήνης μπήκε εξ’ αρχής στη διαδικασία πραγματοποίησης της συγκεκριμένης μελέτης για ένα θέμα που φαίνεται πως θα έπρεπε να το διαχειρίζεται το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, που θα έπρεπε να κάνει την όποια μελέτη απαιτείται, για τοποθεσία η οποία απλά θα του είχε υποδειχθεί από τον Δήμο, αλλά όπως είναι λογικό στα διοικητικά του όρια.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση