Τη συνταγή αυτή τη βρήκα στα χειρόγραφα τετράδια της κυρά Μαρίνας, της πεθεράς μου.
Την προσάρμοσα και έγραψα την εκτέλεση, μου την είχε πει προφορικά όταν πολλά Χριστούγεννα και πρωτοχρονιές περνούσαμε ετοιμάζοντας τα υπέροχα καλούδια των ημερών με δικές της συνταγές και πολλή αγάπη!
Η κυρία Μαρίνα Κακαδέλλη-Χατζηχρήστου ήταν μια αρχοντογυναίκα, “βαριά” νοικοκυρά, αυστηρή και καλόγουστη. Αξέχαστη!
Ό,τι έφτιαχνε ήταν δοκιμασμένο, πετυχημένο χωρίς μυστικά.
Με την συνταγή αυτή εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους αναγνώστες και φίλους της σελίδας μου:
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΙ
ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ
ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ LOCK DOWN ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!
Βασιλόπιτα
Υλικά
1 ποτήρι βούτυρο γάλακτος λιωμένο
2 ποτήρια ζάχαρη
30 γρ. μαγιά
2 ποτήρια κανελόνερο (βράζετε νερό με 2 κ.σ. σκόνη και ξύλο κανέλα)
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3/4 ποτηριού γάλα
λίγες σταγόνες έλαιο μαστίχας ή 1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαζί με ζάχαρη
2 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Αλεύρι όσο σηκώσει για να γίνει ένα ζυμάρι σαν τσουρέκι που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με όλα τα μπαχαρικά.
Κάνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά χουχουλιασμένη.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το κανελόνερο χλιαρό και προσθέτουμε το γάλα και το χυμό, τη μαστίχα και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια ζυμώνουμε με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
Τοποθετούμε το ζυμάρι σε στρογγυλό ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Πρέπει να φτάνει το μίγμα στη μέση του ταψιού.
Αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη μέχρι να ανέβει, όχι όμως να διπλασιαστεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αφού αλείψουμε από πάνω με αυγό και γράψουμε με ασπρισμένα αμυγδαλάκια 2021.