Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Βγαίνουν από το «ψυγείο» οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δύο χρόνια μετά φαίνεται να βγαίνουν από το “ψυγείο” οι αποζημιώσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ, το οποίο εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά την καταβολή έκτακτων ενισχύσεων για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Πρόκειται για τον ανεμοστρόβιλο, όπως αναφέρθηκε τότε που έπληξε τη Λέσβο τον Μάιο του 2020, με τις μεγάλες ζημιές που καταγράφηκαν εκείνη την περίοδο στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου από τον Πολιχνίτο μέχρι την Κλειώ, ενώ μικρότερες ζημιές σημειώθηκαν στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης.  

Υπενθυμίζουμε ότι από τους ισχυρούς ανέμους που είχαν πλήξει εκείνη την περίοδο το νησί μας πρωινές ώρες από τις 5:30 π.μ. μέχρι τις 7:30 π.μ. όταν η βροχή και ο δυνατός άνεμος ξερίζωσαν δέντρα και κατέστρεψαν αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις παρασύροντας στέγες κι άλλες υποδομές, είχαν πληγεί και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές στις εγκαταστάσεις τους.

Δύο χρόνια μετά, άνοιξε την Τρίτη η διαδικασία υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για όσους είχαν υποβάλει εκείνη την περίοδο δηλώσεις ζημιάς, ενώ μπορούν να υποβάλουν εκ του μηδενός δηλώσεις όσοι υπέστησαν ζημιές εκείνη την περίοδο και δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις. Με άλλα λόγια, άπαντες οι πληγέντες εκείνης της περιόδου είτε έχουν υποβάλει, είτε δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις μέχρι τώρα, θα πρέπει ο καθένας να απευθυνθεί στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της περιοχής του για να λάβει οδηγίες και να υποβάλλει στοιχεία, προκειμένου να γίνουν συμπληρωματικές εκτιμήσεις και να καταβληθούν αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις δαπάνες που έκανε για τις επισκευές των εγκαταστάσεών του είτε πρόκειται για κτηνοτροφική, ή για αγροτική εκμετάλλευση.

Η προθεσμία, που έχει ανοίξει από την Τρίτη, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου, οπότε άπαντες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να ενημερώνονται για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Αφού υποβληθούν μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα οι δηλώσεις  των πληγέντων εκείνης της περιόδου θα ακολουθήσει ένας τυπικός έλεγχος και εκτίμηση της κατάστασης, ώστε να ανοίξει η διαδικασία για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ανάλογα με τις ζημιές που έχει υποστεί ο κάθε δικαιούχος.  

Τα ΠΣΕΑ δεν είναι παρά προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (γνωστές και ως ΚΟΕ) και αφορούν ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι αποζημιώνονται οι δικαιούχοι για αποθήκες, ποιμνιοστάσια και άλλες σταθερές εγκαταστάσεις των εκμεταλλεύσεών τους. Πρόκειται για ενίσχυση που καθυστερεί σημαντικά, καθώς απαιτεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα προς τούτο μόλις τον Απρίλιο του 2021 προωθήθηκε ρύθμιση σε συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και του ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους με ταχύτατες διαδικασίες. Τέλος, να σημειωθεί ότι συμπεριελήφθησαν στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες που ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50% από την αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 

spot_img
- Advertisement -

More articles