Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βγαίνουν οι μάσκες από τα συρτάρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Βγαίνουν οι μάσκες από τα συρτάρια, καθώς η κοινωνία της Λέσβου για άλλη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κορονοϊού το οποίο επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και αυτό πλέον αποτυπώνεται και στις νοσηλείες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς όπως έγραψαν πρώτα τα Νέα της Λέσβου έχει ανοίξει ξανά η Παθολογική Κλινική για την περίθαλψη ασθενών με επιπλοκές από covid-19. 

Αύξηση των κρουσμάτων 

Ταυτόχρονα κατακόρυφη αύξηση σημειώνεται στα θετικά, όσον αφορά στα rapid test που γίνονται σε φαρμακεία αλλά και από τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Είναι ενδεικτικό ότι χθες στο κοντέινερ που βρίσκεται στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης όπου γίνονται δωρεάν rapid test από στελέχη του ΕΟΔΥ βρέθηκε θετικό το 25% και συγκεκριμένα από τους 72 πολίτες που απευθύνθηκαν για να κάνουν διαγνωστικό τεστ οι 17 ήταν θετικοί.  

Η ίδια εικόνα και στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας όπου βρίσκεται ο δεύτερος πόλος των δωρεάν rapid test για τους πολίτες. Χθες σε περίπου 30 άτομα που απευθύνθηκαν για να κάνουν διαγνωστικό τεστ βρέθηκαν τα 10 θετικά. Με άλλα λόγια και εδώ το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σχέση με το κοντέινερ που βρίσκεται στο πάρκινγκ και φαίνεται να κυμαίνονται ανάλογα με την ημέρα και την προσέλευση που υπάρχει στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ μεταξύ 20% και 30%.

Η Ελεονόρα Μανιάτη

 Όπως επεσήμανε μιλώντας τα Νέα της Λέσβου η Συντονίστρια ιατρός των κλιμακίων του ΕΟΔΥ για τη Λέσβο, Ελεονόρα Μανιάτη «από το Δεκέμβριο έχουμε σταδιακή άνοδο των κρουσμάτων και θα σας έλεγα μάλιστα ότι σε σχέση με το φθινόπωρο ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας όπου ο κορονοϊός έγινε περισσότερο αισθητός στα στελέχη μας, σύμφωνα με τα τεστ που είχαμε και τα αποτελέσματα, αν και το προηγούμενο διάστημα καθώς ο κόσμος τουλάχιστον δεν είχε ιδιαίτερα συμπτώματα από ιώσεις δεν απευθύνονταν για δωρεάν τεστ, οπότε δεν μπορούσαμε να έχουμε και εικόνα. Τώρα πλέον ο κόσμος απευθύνεται για να κάνει rapid test και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε, έστω σε ένα ποσοστό, τη διασπορά της νόσου. Αν και δεν είναι μόνο ο κορονοϊός υπάρχουν και άτομα που έχουν γρίπη και άλλες ιώσεις ή δεν ανιχνεύονται θετικοί με το πρώτο τεστ στον Covid 19. Είναι μία περίοδος ιώσεων και λοιμώξεων κατά την οποία θα πρέπει να είναι προσεκτικός ο καθένας, ιδίως όταν έρχεται σε επαφή με τα άτομα της τρίτης ηλικίας που είναι περισσότερο ευάλωτα και θα πρέπει να τα προσέχουμε. Προτιμότερο για τον παππού να μην έρθει σε επαφή με τα εγγονάκια για λίγες μέρες αν αυτά έχουν συμπτώματα από το να ρισκάρει να νοσήσει και ο ίδιος»,  είπε η κ. Μανιάτη καλώντας τους πολίτες να απευθύνονται στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ με κάθε ευκαιρία για να κάνουν rapid test: «Είναι καλύτερα να το ξέρει ο καθένας αν έχει κορονοϊό για να μπορεί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τουλάχιστον να μην διασπείρει τη νόσο σε ανυποψίαστους συμπολίτες του. Το Υπουργείο Υγείας, η πολιτεία χορηγούν τα rapid test δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Είναι λοιπόν μία ευκαιρία για τον καθένα να έρθει στα κλιμάκια και να κάνει το τεστ ακολουθώντας τις οδηγίες που του δίνουν τα στελέχη μας».

Τέλος, η ίδια σημείωσε την ανάγκη εμβολιασμού στα άτομα της τρίτης ηλικίας επισημαίνοντας ότι «δεν το συζητάμε, για άτομα 60 ετών και άνω είναι επιβεβλημένο να κάνουν και την τελευταία δόση που θα τους θωρακίσει έναντι της νόσησης όσο και έναντι επιπλοκών σε περίπτωση που νοσήσουν. Θεωρώ ότι τέτοιες παραλείψεις είναι αδικαιολόγητες και έχουν χαθεί στο παρελθόν ανθρώπινες ζωές επειδή έμειναν συνάνθρωποί μας ανεμβολίαστοι γιατί επηρεάστηκαν από τους διάφορους συνωμοσιολόγους ή γιατί αμέλησαν και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί».

Αυξητική τάση και για τις νοσηλείες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς το Βοστάνειο είναι έτοιμο πλέον για κάθε ενδεχόμενο, δεδομένου πως ούτως ή άλλως οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι περισσότερο επίφοβοι για τη διασπορά της γρίπης και υπ’ αυτή την έννοια και ο κορονοϊός αυτό το διάστημα που διανύουμε έχει την τιμητική του! Ωστόσο στο σύνολο των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι άτομα της τρίτης ηλικίας.

Με τα παραπάνω δεδομένα λογικό επακόλουθο ήταν η επαναφορά της μάσκας τόσο στις καθημερινές συναλλαγές στα σούπερ-μάρκετ, κάτι πλέον που βλέπει εντονότατα κανείς στη Μυτιλήνη, στην αγορά, αλλά και σε υπηρεσίες. Σε αντίθεση με  το 2023 όπου δύσκολα κανείς έβλεπε κάποιον να φορά μάσκα στους δρόμους της Μυτιλήνης, τώρα πλέον είναι αρκετοί οι πολίτες και όχι μόνο τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και νεότερες ηλικίες που χρησιμοποιούν τις μάσκες.  

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img