Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βίαια παιχνίδια στην αυλή του σχολείου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μια νέα «μόδα» με… βίαια χαρακτηριστικά έκανε την εμφάνισή της και σε σχολεία της Λέσβου με ένα παιχνίδι βίας που κατέληξε να είναι αρκετά διαδεδομένο, ιδιαίτερα ανάμεσα σε αγόρια Γυμνασίων και το οποίο οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να «μαζέψουν» πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το παιχνίδι θέλει μια ομάδα μαθητών να επιτίθεται σε ένα «θύμα» το οποίο υποδεικνύει ένας εξ αυτών, δίνοντας το σύνθημα της επίθεσης, με ρόλους θύματος και θύτη να εναλλάσσονται, κατά τρόπο που δείχνει πως δεν υπάρχει πλήρης αντίληψη στα παιδιά του πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει.

Το θέμα ανέδειξαν γονείς από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπου το τελευταίο διάστημα η συμμετοχή σε αυτό το παιχνίδι είχε σαν αποτέλεσμα να αποβληθούν για μία ημέρα οκτώ μαθητές του σχολείου. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, προέρχονταν από δύο διαφορετικές πλευρές, καθώς υπήρξαν γονείς που επεσήμαναν την επικινδυνότητα αυτών των συμπεριφορών από τις οποίες μάλιστα προέκυψαν και μικροτραυματισμοί παιδιών και καλούσαν τη Διεύθυνση του σχολείου να λάβει μέτρα, υπήρξαν όμως και οι γονείς μαθητών που τιμωρήθηκαν, που θεώρησαν πως η τιμωρία ήταν υπερβολική.

Όπως εξήγησε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Διευθυντής του σχολείου, Μιλτιάδης Σουγλάνης, πρόκειται για ένα φαινόμενο που ο ίδιος δεν θα χαρακτήριζε ως “bullying”, καθώς δεν παρατηρείται στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων παιδιών, δεν παύει ωστόσο να είναι μια εκδήλωση βίας που δεν είναι ανεκτή στο σχολικό περιβάλλον, η οποία πήρε περισσότερες διαστάσεις. «Έχουμε διαπιστώσει πως παιδιά που υπήρξαν «θύματα» στο εν λόγω παιχνίδι, σε επόμενη “εκτέλεσή” του ήταν «θύτες». Είναι ένα από τα παιχνίδια που γίνονται μόδα κατά καιρούς, το οποίο προσπαθούμε να μαζέψουμε με όποιον τρόπο μπορούμε για να μην έχουμε κλιμάκωσή του και άλλους τραυματισμούς, γιατί σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε βία μέσα στα σχολεία», σχολίασε ο κ. Σουγλάνης.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του σχολείου, μάλιστα, πέραν των «ποινών» που επιβλήθηκαν στους μαθητές η εμπλοκή των οποίων διαπιστώθηκε από εκπαιδευτικούς που επιτηρούσαν στη διάρκεια του διαλείμματος κατά το οποίο συνέβησαν τα περιστατικά βίας, από την Παρασκευή θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες παιδαγωγικού χαρακτήρα. «Στο σχολείο θα βρίσκονται κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος, οι οποίοι θα μιλήσουν στις τάξεις. Ήταν κάτι που ζήτησαν πολλοί γονείς και το κάναμε πιο τακτικά πριν την πανδημία, αλλά το διακόψαμε σε μια προσπάθεια να προστατέψουμε τα παιδιά από τον κορονοϊό», σημείωσε ο κ. Σουγλάνης.

Και σ’ άλλα σχολεία

«Δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση πως στο 5ο Γυμνάσιο συγκεντρώνονται πιο βίαια παιδιά απ’ ό,τι σε άλλα σχολεία», είπε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για φαινόμενα τα οποία εντοπίζονται και σε άλλα σχολεία του νησιού. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε αγόρια σχετικά μικρά ακόμη σε ηλικία, στα πρώτα στάδια της εφηβείας, κατά τα οποία εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα», συμπλήρωσε ο κ. Θεοφανέλλης, σημειώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για ένα φαινόμενο και συμπεριφορές τις οποίες οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν με προσοχή, αποτρέπουν και δεν επιτρέπουν να λάβουν μεγάλες διαστάσεις.

Θυμίζουμε, βέβαια, και το σχόλιό μας στο χθεσινό φύλλο σχετικά με τα περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας στα σχολεία της χώρας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ActionAid, απ’ όπου προκύπτει μεταξύ άλλων πως οι έφηβοι μπορεί να αναπτύξουν πολύ επιθετικές συμπεριφορές απέναντι σε συμμαθητές τους. Όντως η πλειοψηφία των εφήβων ανέφερε σωματική βία μεταξύ των αγοριών και επιπλέον, φαίνεται πως η βία πυροδοτεί περισσότερη βία, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν κατανοούν πλήρως το πόσο κακοποιητικές είναι τέτοιου είδους συμπεριφορές, κυρίως για τα θύματα. 

spot_img

More articles

spot_img