Ένα νέο βιβλίο υπό τον τίτλο ‘’Η κρυφτή γυναίκα – Μικρές ιστορίες για το νησί της Ερεσού’’ κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Ερεσίων ‘’Θεόφραστος’’. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Μυτιλήνη και Ερεσό (διάθεση από Σύλλογο Θεόφραστο σε επιλεγμένα σημεία) από τις εκδόσεις ‘’Τόπος’’.
Η παρουσίασή του θα γίνει στη Σκάλα Ερεσού, την Κυριακή 13 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην αυλή της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Ξύπνησα ένα πρωί και την είδα. Ήταν εκεί, κοιµόταν. Άραγε, ποιος την είχε φέρει; Ήταν γυναίκα ή γοργόνα; Όνειρο ή πραγµατικότητα; Μήπως βρισκόταν πάντα εκεί και δεν την έβλεπα τόσο καιρό; Ποιος να τη σκάλισε; Ποιος έφαγε τον βράχο; Φαινόταν κουρασµένη, σαν να ξαπόσταινε από µεγάλο ταξίδι, σαν να ερχόταν από µέρη άγνωστα, µακρινά… Μα ήταν τόσο οικεία! Λες και την ήξερα από παλιά, λες και µε γνώριζε κι εκείνη. Όµως ποια ήταν, πώς την έλεγαν; Μήπως ήθελε να µου πει κάτι; Κάποιο µυστικό; Θα έµενε για πάντα εκεί ή θα έφευγε ξαφνικά όπως είχε έρθει; Μήπως ήταν περαστική; Είχε να φάει; ∆ιψούσε; Μήπως έφερνε κάτι κακό; Όχι, δεν µπορούσε να είναι κακιά. Ήταν φιλική, ευάλωτη. Ήταν θαλασσινή, γένους θηλυκού! Ήταν η Γυναίκα-Νησί», Λουκάς Λουκίδης.
Όταν κανείς επισκεφτεί την Ερεσό, την πατρίδα της Σαπφώς και του Θεόφραστου, θα αντικρίσει έναν πελώριο βράχο που φυτρώνει µεσοπέλαγα. Οι ντόπιοι ανέκαθεν τον αποκαλούσαν «το Νησί». Κάποιοι τον έλεγαν επίσης «Η κρυφτή γυναίκα».
Στα µάτια του γλύπτη και καθηγητή στην ΑΣΚΤ Λουκά Λουκίδη ο βράχος αυτός πάντα έµοιαζε µε γυναίκα ξαπλωµένη στο πλάι. Έτσι έφτιαξε ένα γλυπτό για τη «Γυναίκα-Νησί» και στη συνέχεια κάλεσε συγγραφείς µε καταγωγή από την Ερεσό να µεταφέρουν στο χαρτί τις δικές τους σκέψεις για την «κρυφτή γυναίκα». ∆εκαέξι συγγραφείς προσέγγισαν το θέµα µε ενθουσιασµό και υλοποίησαν την ιδέα του µε τον µοναδικό τους τρόπο και την αγάπη τους για την Ερεσό.
Το απολαυστικό αυτό βιβλίο κοσµείται από ένα φωτογραφικό ένθετο, που περιλαµβάνει το γλυπτό το οποίο πυροδότησε την έµπνευση, αλλά και σχέδια, προσχέδια και παραλλαγές του βράχου που δεν έπαψε ποτέ να ερεθίζει τη φαντασία του επισκέπτη.
Τα κείμενα του βιβλίου προέρχονται από τους συγγραφείς: Iris Anna Lloyd, Σωτήρη Ασηµακόπουλο, ∆ηµήτρη Βανέλλη, Παναγιώτα Βουβουλούδα, Ελένη Γαληνού, Φανή Γαληνού, Μαρία Ελευθεριάδη, Μελίνα Ηλιοπούλου, Γιώργο Καρτέρη, Γιάννη Μεταξά, Σοφία Ξενέλλη, Ανθοφίλη Τελωνιάτη, Σαράντο Φράγγο, Αντιόπη Φραντζή, ∆έσποινα Χαραλαµπίδη, Ναυσικά Χαραλαµπίδου.
Επιπλέον στοιχεία για το βιβλίο στο http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=884.